Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 2. 2015,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sojenje Sarajevo terorizem

Četrtek, 12. 2. 2015, 9.41

8 let

Bilal Bosnić na sodišču: lisice, steklena stena in policisti v civilu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sojenje bosanskemu teologu Bilalu Bosniću, ki se zagovarja zaradi spodbujanja terorizma, se v marsičem razlikuje od običajnih postopkov v sodnih dvoranah.

Ta teden se je v Sarajevu začelo sojenje islamskemu pridigarju Huseinu Bosniću - Bilalu, znotraj domnevne vahabitske skupnosti v BiH in drugod bolj znanemu kot Bilal Bosnić. Obtožnica ga bremeni spodbujanja terorističnih dejavnosti in novačenja oseb za odhod na bojišča v Siriji in Iraku, kjer naj bi bilo trenutno okoli sto bosanskih državljanov. A način dela na sarajevskem sodišču, kjer poteka sojenje 42-letnemu teologu, v marsičem odstopa od običajnih sodišč.

Prva sodna obravnava, na kateri so obtoženca soočili z obtožbami, se je v sredo odvila po sistemu kdor prej pride, prej melje. Na sodišču, kjer potekajo sojenja za najhujše oblike organiziranega kriminala, terorizma in tudi vojne zločine, namreč ne velja sistem akreditacije novinarjev, kot ga poznamo v Sloveniji in tudi na "običajnih" sodiščih v BiH. Na sojenjih je namreč lahko prisotnih toliko novinarjev, kot je na voljo stolov. Nato se vrata sodišča za predstavnike medijev in javnosti zaprejo.

Neobičajen je tudi sistem za pridobivanje slikovnega gradiva, saj fotografom in snemalcem vstop v stavbo ni dovoljen. Vendar pa sodišče obravnave tako zvočno kot slikovno posname. Prek tiskovnega predstavnika lahko zaprosiš tako za video- in avdioposnetek kot za fotografije.

Bosnić vklenjen v lisice, vahabiti se ne izpostavljajo Obtoženega očeta 16 otrok, ki ima štiri žene, so na sodišče pripeljali pri stranskih vratih. Do sodne dvorane sta ga vklenjenega v lisice pospremila pravosodna policista in ga nato odklenila.

Očem nevidni so okolico sodišča budno spremljali policisti v civilu. In to kljub temu, da so poznavalci razmer v BiH ocenili, da se kakšni izgredi, ki bi jih povzročili privrženci Bilala, ne bodo zgodili. Kot so nam zagotavljali sogovorniki, med njimi tožilec Dubravko Čampara – ta zastopa obtožnico zoper Bilala –, ob njem pa tudi Avdo Avdić, urednik notranjepolitične redakcije na državni televiziji, ki Bosnićevo zgodbo spremlja že daljši čas, namreč privržencem vahabizma, prvotne oblike islama iz sedmega stoletja, ni v interesu, da bi se izpostavljali.

Tisti, ki vlečejo niti, delujejo iz ozadja, pravijo v Sarajevu, občasno pa se zgodijo izgredi, kot se je zgodilo pred dobrimi 14 dnevi, ko sta dva mlada fanta, domnevno privrženca vahabitske skupnosti in Bilala Bosnića, vdrla v džamijo. S simboli Islamske države in pod vplivom prepovedanih drog naj bi grobo prekinila molitev, njun "nastop" pa naj bi nato prekinili verniki, ki so bili takrat v džamiji. Zadevo zdaj preiskujejo kriminalisti.

Bosnić kot estradna zvezda "Na tak način preusmerjajo pozornost za kakšne večje aktivnosti, pa vendar so tudi ravnanja teh posameznikov, ki so pod vplivom drog, nevarna, saj nikoli ne veš, kje bodo udarili," pravi Avdić.

Še več, Avdić je prepričan, da je tudi priprti Bosnić v bistvu le "estradna zvezda", pomembneži pa se skrivajo v ozadju. Avdić je po nastopu na komercialni televiziji v Sloveniji, kjer je spregovoril o dogajanjih v Gornji Maoči, ki velja za zatočišče in kraj urjenja mladih islamskih bojevnikov, začel dobivati resne grožnje. Zadevo preiskuje policija.

Med Bosnićem in novinarji steklena stena Čeprav nekateri menijo, da je Bosnićeva vloga morda prenapihnjena in da gre za "estradno zvezdo", je bilo zanimanje medijev za sojenje precejšnje. Bosnić je zanimiv celo za Američane, ki sicer financirajo Sipo, bosansko državno agencijo za preiskave in zaščito, ki je izvedla aretacijo islamskega teologa.

A če v Sloveniji obtožencem mediji na sodnih obravnavah tako rekoč dihamo za ovratnik, saj je prostor za predstavnike javnosti takoj za zatožno klopjo, smo novinarji Bosnića v Sarajevu lahko spremljali le od daleč, ko je medijem kazal hrbet. Sodna dvorana je namreč s stekleno steno ločena od dvorane, ki je namenjena novinarjem. Sojenje predvajajo prek monitorja.

Bosnić menda do sodišča za razliko od drugih vahabitov spoštljiv Ne glede na molitve in besede, ki jih namenja svojim privržencem, je Bosnić do sodne institucije precej spoštljiv, je v pogovoru z nami ugotavljal tožilec Čampara. Eden od priprtih domnevnih vahabitov v zadevi Damask namreč na sodišču ni želel odgovarjati na vprašanja sodne zapisnikarice, ki običajno preveri osebne podatke obtoženca.

Razlog za to je, da Bosnić ne govori z ženskami, ki niso njihove žene, zato je moral besedo prevzeti tožilec. Urednik in novinar Avdić se spominja primera, ko eden izmed obtoženih v preteklosti ni želel upoštevati sodnice, ko mu je ukazala, naj vstane. Odpravil naj bi jo z besedami, da on vstaja samo pred Alahom.

Ne spreglejte