Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
13. 8. 2015,
11.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Slovenija Poljska Anže Burger

Četrtek, 13. 8. 2015, 11.43

8 let

Bi bilo za Slovenijo koristno, če se pridruži Poljski?

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Blagovna menjava med Slovenijo in višegrajskimi državami (Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko) zadnja leta vse bolj narašča. Bi vstop Slovenije v Višegrajsko skupino menjavo še bolj okrepil?

Novi poljski predsednik Andrzej Duda je v inavguracijskem govoru napovedal širitev Višegrajske skupine v smeri Baltika in proti Jadranskemu morju. V poštev za vključitev pride torej tudi Slovenija.

Ko so bila vrata odprta, Slovenija ni hotela vstopiti … Višegrajska skupina je ohlapna organizacija štirih srednjeevropskih držav, ki jih druži predvsem skupna zgodovina med letoma 1945 in 1990, ko so bile vse pod nadoblastjo komunistične Sovjetske zveze. Ime je dobila po madžarskem mestecu Visegrad (poslovenjeno Višegrad), kjer je bil februarja 1991 ustanovni sestanek skupine.

Višegrajska skupina je bila do zdaj zaprta organizacija, saj ni sprejemala novih članic. Slovenski odnos do te skupine je bil vroče-hladen. Na začetku, ko je verjetno še obstajala možnost, da bi Slovenija postala članica skupina, je naša država še malce zviška gledala na te takrat od nas precej revnejše države, ki so se komaj izvile izpod sovjetskega škornja.

… ko bi mogoče vstopili, pa so bila vrata trdno zaprta Pozneje, ko je bilo več pripravljenosti na slovenski strani, pa ni bilo volje na drugi. Tako je češki predsednik Miloš Zeman leta 2013 predlagal, da bi povabili Slovenijo v skupino, a ni dobil podpore drugih članic.

Po drugi strani tudi nekatere članice same niso bile stalno zavezane tej skupini. Tako je leta 2011 takratni poljski zunanji minister Radoslaw Sikorski dejal, da Poljska ni več del srednje Evrope, temveč zmernega in odgovornega evropskega severa. Prav nasprotna je zdaj zunanja politika predsednika Dude, ki se zavzema tako za širitev skupine kot za bolj poglobljeno sodelovanje znotraj nje.

Ne spreglejte