Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2013,
20.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Silvio Berlusconi sojenje imuniteta Evropsko sodišče za človekove pravice

Sreda, 28. 8. 2013, 20.08

7 let, 12 mesecev

Berlusconi hoče ostati senator, napovedal je pritožbo v Strasbourgu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Silvio Berlusconi je napovedal, da se bo - potem ko je bil 1. avgusta pravnomočno obsojen zaradi utaje davkov - pritožil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu.

To je 76-letni nekdanji premier napovedal v pismu komisiji senata, ki bo 9. septembra začela odločati o njegovi morebitni izključitvi iz parlamenta. Kot je novinarjem povedal predsedujoči senatni komisiji, opozicijski senator Dario Stefano, je Berlusconi predložil dokumente v svojo obrambo, ki jih bodo uporabili v postopku. Obenem je v pismu napovedal, da se bo pritožil na sodišču v Strasbourgu zaradi kršitev sedmega člena evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin.

Ni kazni brez zakona Gre za člen, ki govori o tem, da "ni kazni brez zakona". Da torej nihče ne sme biti obsojen za dejanje, ki ni bilo določeno kot kaznivo dejanje takrat, ko je bilo storjeno. Prav tako se ne sme izreči strožja kazen od tiste, ki jo je bilo mogoče izreči v času, ko je bilo storjeno kaznivo dejanje.

Šest vrhunskih pravnikov se je medtem v pismu omenjeni senatni komisiji zavzelo za to, da naj Berlusconi ohrani poslansko imuniteto in naj ga torej ne izključijo iz senata. V prid temu stališču naj bi navedli vrsto argumentov, med drugim naj bi izpodbijali pravno skladnost t. i. protikorupcijskega zakona Severino, po katerem bi Berlusconi lahko izgubil senatni sedež, poročajo italijanski mediji.

Komisija bo odločanje začela 9. septembra Omenjeni zakon so sprejeli decembra lani, v skladu z njim pa nihče, ki je bil pravnomočno obsojen na več kot dve leti zapora, ne sme sedeti v parlamentu ali kandidirati za sedež v njem. Berlusconiju je kasacijsko sodišče izreklo štiri leta zapora, kazen pa so mu v skladu s splošno amnestijo nato samodejno znižali na leto dni.

Senatna komisija, ki bo odločala, ali ta zakon velja v Berlusconijevem primeru, bo delo začela 9. septembra. Razmerje v njej naj bi bilo 15 proti osem v škodo nekdanjemu premierju. Komisijo vodi levousmerjeni politik Dario Stefano, viden Berlusconijev nasprotnik.

Odločitev o odvzemu imunitete bi se lahko zavlekla Politiki, ki pripadajo Berlusconijevemu desnosredinskemu taboru, vztrajajo pri mnenju, da se zakon ne nanaša na kazniva dejanja, storjena pred uveljavitvijo zakona. Sodišče naj bi namreč odločilo o ustavnosti zakona Severino, to bi lahko trajalo več mesecev, s tem pa bi se lahko zavlekla tudi odločitev senata o odvzemu imunitete.

Ne spreglejte