Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2013,
12.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

papež odstop

Ponedeljek, 11. 2. 2013, 12.06

8 let

Benedikt XVI. napovedal odstop, nov papež znan do velike noči? (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Papež Benedikt XVI. je med mašo presenetljivo sporočil, da bo 28. februarja odstopil. Po njegovih besedah je prestar in preslaboten, da bi nadaljeval s funkcijo pri svojih 85 letih.

Nemec Joseph Ratzinger, papež Benedikt XVI., je postal papež aprila 2005, po smrti njegovega predhodnika Janeza Pavla II. Ali poleg pešajočega zdravja obstajajo še kakšni drugi razlogi za odstop, za zdaj še ni znano, gre pa za zelo presenetljivo odločitev, saj je za papeže moderne dobe značilno, da papeški mandat prekine smrt in ne odstop. Zadnji papež je odstopil davnega leta 1417.

Odločitev je presenetila tudi vse poznavalce zakulisnega dogajanja v Vatikanu, saj v zadnjih dneh ni prihajalo do nikakršnih špekulacij o morebitnem odstopu. Iz Vatikana so sporočili, da niti papeževi najtesnejši svetovalci niso vedeli za njegovo namero.

Moral "priznati nezmožnost opravljanja službe, ki mu je bila zaupana" Svojo odločitev je v latinščini predstavil med javnim konzistorijem. Kot je poudaril, je v današnjem svetu, ki ga zaznamujejo hitre spremembe in zelo pomembna vprašanja za življenje in vero, za vodenje Cerkve in oznanjevanje evangelija potrebna "moč telesa in duha". Pri njem se je v zadnjih mesecih ta moč zmanjšala do te mere, da je "moral priznati nezmožnost opravljanja službe, ki mu je bila zaupana".

Ob tem se je kardinalom, zbranim na konzistoriju, zahvalil za vso "ljubezen in delo, s katerima so skupaj z njim nosili breme njegove službe", ter jih prosil za odpuščanje za vse svoje napake.

Naslednik znan do velike noči? Vodenje Cerkve bo končal 28. februarja ob 20. uri po lokalnem času. 85-letni papež je že pozval k sklicu konklava, kjer bodo kardinali izvolili njegovega naslednika. Po navedbah vatikanskih virov naj bi konklave potekal marca. "Za veliko noč bi morali imeti novega papeža," je napovedal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Pojasnil je, da bo konklave, na katerem bodo izvolili novega papeža, od 15 do 20 dni po odstopu sedanjega. Benedikt XVI. je sporočil, da bo odstopil 28. februarja.

Papež, ki se je za odstop odločil zaradi slabega zdravja, se bo po odstopu s papeškega položaja umaknil v samostan v bližini Vatikana in se posvetil molitvi, v konklavu pa po navedbah vatikanskega tiskovnega predstavnika ne bo imel nobene vloge. Lombardi je še dejal, da se papež za odstop ni odločil nenadoma, temveč je bila to odločitev, ki jo je pripravljal dlje časa. "Pogosto je rekel, da želi svoj čas posvetiti molitvi, premišljevanju in morda pisanju," je dejal.

Benedikt XVI., ki bo čez nekaj mesecev dopolnil 86 let, je sicer že leta 2010 dejal, da si lahko predstavlja, da bi se zaradi zdravstvenih razlogov odpovedal papeževanju. Da je prav načeto zdravje razlog za njegovo odločitev, je potrdil tudi njegov brat Georg Ratzinger, ki je še povedal, da mu je tudi osebni zdravnik priporočil, da se več ne udeležuje čezoceanskih potovanj, o odstopu pa naj bi papež razmišljal že več mesecev, odločitev pa razume kot nekakšen "naravni proces".

Eden ideologov Vatikana Bil je osmi Nemec na sedežu poglavarja Katoliške cerkve in prvi po 480 letih. Bil je tesen sodelavec pokojnega papeža Janeza Pavla II. in do njegove smrti prefekt kongregacije za nauk vere. Bil je zagovornik zelo skrajnih konservativnih stališč Cerkve, zaradi česar je v času Janeza Pavla II. veljal za ideologa Vatikana. Ko je bil izvoljen pri 78 letih, je postal eden najstarejših izvoljenih papežev.

Ne spreglejte