Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
29. 11. 2015,
15.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

begunci migranti noad Miro Cerar

Nedelja, 29. 11. 2015, 15.19

7 let, 12 mesecev

Begunska kriza: EU in Turčija dosegli dogovor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tri milijarde evrov pomoči EU za begunce v Turčiji, oživitev pristopnih pogajanj in pospešitev vizumske liberalizacije. To je izplen vrha EU in Turčije v Bruslju.

Turčija pa naj bi okrepila prizadevanja za zajezitev migracijskega toka in boj proti tihotapcem z migranti.

Današnje srečanje voditeljev članic EU in Turčije, ki je sploh prvo med stranema in ga je turški premier Ahmet Davutoglu opisal kot "zgodovinski dan" in "nov začetek", bo postalo stalna praksa. Voditelji članic EU in Turčije so se namreč dogovorili za redna srečanja na najvišji ravni, in sicer se bodo srečevali dvakrat na leto.

Slovenski prispevek: 6,5 milijona evrov EU se je zavezala k "začetnim" trem milijardam evrov finančne pomoči Turčiji pri soočanju z begunsko krizo; naravo te pomoči in potrebo po njej pa bo preučila glede na razvoj dogodkov. Pol milijarde naj bi šlo iz evropskega proračuna, preostalo pa naj bi prispevale članice glede na delež bruto nacionalnega dohodka. Slovenija naj bi po bruseljskem izračunu prispevala 6,5 milijona evrov.

Odprli bodo novo poglavje v pristopnih pogajanjih EU in Turčija sta napovedali tudi odprtje novega poglavja v pristopnih pogajanjih 14. decembra. Gre za poglavje 17, ki pokriva gospodarske in denarne zadeve. Evropska komisija pa se je obenem zavezala k izvedbi priprav v prvem četrtletju leta 2016 za odprtje še več poglavij. Odprtje poglavja morajo seveda soglasno potrditi članice unije.

Dogovor o novem začetku EU in Turčije vključuje tudi pospešitev vizumske liberalizacije. V primeru izpolnitve pogojev lahko Turčija pričakuje odpravo vizumske obveznosti do oktobra 2016.

Do oktobra 2016 konec vizumov za Turke? Evropska komisija bo drugo poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije pripravila marca. Turčija naj bi junija začela v celoti izvajati sporazum o vračanju nezakonitih migrantov.

Jeseni pa naj bi komisija pripravila še tretje poročilo o napredku v procesu vizumske liberalizacije s ciljem odprave vizumske obveznosti za vstop turških državljanov v schengen do oktobra 2016 - če bodo pogoji izpolnjeni.

Turčija bo krepila boj proti tihotapcem z migranti Turčija pa se je v zameno za pomoč unije zavezala k takojšnjemu sprejetju ukrepov za izboljšanje socialnih in gospodarskih razmer za begunce iz Sirije ter krepitvi boja proti tihotapcem z migranti.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je ob tem izpostavil, da EU ne bo popuščala pri merilih in standardih, tudi na področju človekovih pravic. Turški premier Ahmet Davutoglu pa je zatrdil, da bo Turčija izpolnila vse zaveze iz skupnega načrta za obvladovanje migracijskih tokov.

Ne spreglejte