Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 10. 2022,
6.11

Osveženo pred

3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

vojna Zaporožje raketni napad Rusija Ukrajina

Petek, 14. 10. 2022, 6.11

3 mesece

Grozljivo razkritje: "Posilstva in spolno nasilje so del ruske vojaške strategije"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

231. dan vojne v Ukrajini. Associated Press trdi, da so v šokantni preiskavi odkrili rusko strategijo ugrabljanja ukrajinskih sirot, ki jih nato vzgajajo kot Ruse. Preiskava agencije je temeljila na pogovorih s starši, uradniki in otroki v Ukrajini in Rusiji ter ugotovila, da so uradniki deportirali na tisoče ukrajinskih otrok v Rusijo ali na ozemlja pod ruskim nadzorom brez njihovega soglasja. Medtem ruske sile nadaljujejo silovito obstreljevanje, v zgodnjih jutranjih urah so znova raketirali ukrajinsko mesto Zaporožje. Švedska obalna straža je danes sporočila, da iz plinovoda Severni tok 2 ni več mogoče videti uhajanja plina, objavljen pa je tudi videoposnetek, iz katerega je razvidno, kaj je ostalo od včerajšnje eksplozije v Belgorodu.

Poudarki dneva:

20.26 To je ostalo od vojaške baze v Belgorodu po ukrajinskem napadu

19.41 Švedska obalna straža: Plin iz plinovoda Severni tok ne uhaja več
18.14 V osvobojenem Hersonu odkrili ogromno skladišče ruskega streliva
18.00 Ruski vojaški analitik: Moramo okrepiti napade, dokler Ukrajina ne bo paralizirana
16.55 Na ukrajinsko- belorusko mejo napoteni ruski in beloruski vojaki 
15.15 Putin napovedal konec mobilizacije
14.40 Z ruskega trga se umika tudi francoski Danone
13.10 "Posilstva so del ruske vojaške strategije"
10.02 Potres v Irkutsku z magnitudo 4,9
9.12 Rusi napredovali v regiji Doneck 
9.00 V raketnem napadu na Zaporožje neuradno brez žrtev
7.05 Preiskava Associated Press odkrila ugrabljanje ukrajinskih otrok 
6.00 Nov ruski napad na Zaporožje

20.26 To je ostalo od vojaške baze v Belgorodu po ukrajinskem napadu

Ruski uradniki so včeraj sporočili, da so ukrajinske sile obstreljevale skladišče streliva v ruski regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino, nedaleč od Harkova.

Regionalni guverner Vjačeslav Gladkov in drugi ruski uradniki so povedali, da je granatiranje uničilo skladišče streliva, zadelo stanovanjsko stavbo in pustilo več bližnjih vasi brez elektrike. Ruska stran je sporočila, da v napadih ni bil nihče ranjen ali poškodovan.

Beloruska televizija Nexta je danes objavila videoposnetek, za katerega trdi, da prikazuje ostanke baze ruske nacionalne garde v Belgorodu po ukrajinskem napadu.

19.41 Švedska obalna straža: Plin iz plinovoda Severni tok ne uhaja več

Uhajanje plina v izključni ekonomski coni Švedske ni več vidno, je po nadzoru območja sporočila švedska obalna straža.

Uradniki so v sredo povedali, da je še vedno mogoče videti mehurčke plina, ki prihajajo iz plinovoda Severni tok 2 in ustvarjajo valove v vodi s premerom približno deset metrov.

Konec septembra so bili cevovodi poškodovani v eksplozijah na štirih mestih, in sicer na dveh v švedskih in na dveh v danskih vodah. Šlo naj bi za sabotažo, zato so uvedli preiskavo.

Danske oblasti so v začetku tega meseca sporočile, da ne verjamejo, da plin še vedno uhaja iz delov plinovoda v njihovi izključni ekonomski coni.

Rusija zavrača obtožbe, da je odgovorna za poškodbe plinovoda, in se želi vključiti v preiskavo.

18.14 V osvobojenem Hersonu odkrili ogromno skladišče ruskega streliva

V skladišču streliva v Veliki Oleksandrivki v regiji Herson na jugu Ukrajine so odkrili na stotine ruskih topniških granat.

Fotografije, ki jih je delil ukrajinski novinar Andrij Caplienko, prikazujejo kupe orožja, vključno s protitankovskimi vodenimi raketami in protitankovskimi minami.

18.00 Ruski vojaški analitik: Moramo okrepiti napade, dokler Ukrajina ne bo paralizirana

Aleksandar Šarkovski, ki je bil v oddaji na prorežimski ruski državni televiziji predstavljen kot vojaški strokovnjak, je dejal, da bi morala ruska vojska okrepiti svoje napade na Ukrajino, dokler država ne bo paralizirana.

Posnetek iz programa, predvajanega na televiziji Rusija 1, prikazuje Šarkovskega, ki pravi: "Moramo okrepiti naše vojaške akcije. Okrepiti do te ravni, da bo Ukrajina paralizirana. Nimamo drugih možnosti za hiter izhod iz te situacije. Doseči moramo zmago v kratkem času."

"Tako ali drugače se bomo morali pogajati z Ameriko in Zahodom, tudi če dosežemo velik vojaški uspeh v Ukrajini," pravi in ​​dodaja, da Zahod trenutno ni pripravljen na pogajanja, "ker mislijo, da nas lahko poteptajo. "

"Zdaj je najpomembnejše na fronti doseči takšne razmere, da se bodo v Ameriki in na Zahodu prisiljeni pogajati," je sklenil. 

16.55 Na ukrajinsko- belorusko mejo napoteni ruski in beloruski vojaki 

Belorusko obrambno ministrstvo je danes sporočilo, da bodo ruske sile v prihodnjih dneh napotene v Belorusijo.

Gre za, kot trdi Belorusija, napotitev skupnih sil Rusije in Belorusije na mejo z Ukrajino zaradi – kot je nedavno dejal beloruski diktator Aleksander Lukašenko – grožnje Ukrajine z napadom na Belorusijo.

Ukrajina je že večkrat zanikala, da načrtuje kakršenkoli napad na Belorusijo, eno redkih zaveznic ruskega predsednika Vladimirja Putina. Belorusija je na drugi strani sporočila, da je skupna namestitev ruskih in beloruskih sil na mejo "obrambne narave".

15.15 Putin napovedal konec mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin je dejal, da bo delna mobilizacija v državi končana čez dva tedna, poroča Sky News. Na tiskovni konferenci v kazahstanski prestolnici Astani je dejal tudi, da v Rusiji ni načrtov za dodatno vojaško mobilizacijo.

Septembra, potem ko je Putin ukazal delno mobilizacijo, je obrambni minister Sergej Šojgu dejal, da bo Rusija zaposlila 300 tisoč rezervistov za podporo svoji vojaški kampanji.

Ruski predsednik je na današnji tiskovni konferenci povedal, da je delno mobilizacijo odredil, ker "fronte ni mogoče držati samo s pogodbenimi vojaki".

Dejal je tudi, da "zdaj ni potrebe po množičnih napadih na Ukrajino." Napadi so bili odgovor na eksplozijo, ki je poškodovala most, ki povezuje priključeni Krim in Rusijo. Moskva za eksplozijo krivi Ukrajino, je še dodal. 

Ruski predsednik je ob koncu dejal, da je dogajanje med vojno "neprijetno", a "delamo, kar je prav". Dodal je, da "naloga ni uničiti Ukrajino."

Ruski predsednik je v luči vse večjih napetosti med Moskvo in Washingtonom spregovoril tudi o morebitnem srečanju s predsednikom ZDA Bidnom ob robu novembrskega vrha G20 v Indoneziji. "Morali bi ga vprašati, ali je pripravljen na takšne pogovore z mano ali ne. Če sem iskren, sam ne vidim potrebe po tem," je dejal in dodal, da njegova udeležba na vrhu še ni potrjena.

14.40 Z ruskega trga se umika tudi francoski Danone

Multinacionalkam, ki so po ruskem napadu na Ukrajino prenehale poslovati v Rusiji, se zdaj pridružuje tudi francoski proizvajalec prehranskih izdelkov Danone, poročajo agencije. Z ruskega trga se sicer ne bo umaknil v celoti, saj namerava ohraniti proizvodnjo mlečnih izdelkov za dojenčke.

Danone bi bil lahko na račun napovedane prodaje svoje ruske enote proizvodnje mlečnih in rastlinskih izdelkov, ki se na trgu pojavlja pod znano blagovno znamko Prostokvashino, prisiljen odpisati 980 milijonov dolarjev (milijardo evrov).

"Menimo, da je to najboljša možnost za zagotovitev dolgoročne kontinuitete lokalnega poslovanja za naše zaposlene, potrošnike in partnerje," je skupina zapisala v današnji izjavi.

Ruska divizija poslovanja je k celotnemu prometu skupine prispevala pet odstotkov, pri tem pa rasla počasneje beležila manj dobička.

Danone je sicer ena redkih multinacionalk, ki je po začetku ukrajinske vojne nadaljevala poslovanje v Rusiji, kjer zaposluje 8000 ljudi. Letošnjega julija pa so omenjali "izjemno napete" operativne razmere v Rusiji in Ukrajini.

13.10 "Posilstva so del ruske vojaške strategije"

Posilstva in spolno nasilje v Ukrajini so del ruske vojaške strategije ter namerna taktika za razčlovečenje žrtev, je v četrtek v pogovoru za francosko tiskovno agencijo AFP povedala posebna predstavnica Združenih narodov za spolno nasilje Pramila Patten.

"Ko ženske več dni zadržujejo in posiljujejo, ko začnejo posiljevati majhne dečke in moške, ko vidite vrsto pohabljanj spolovil, ko slišite pričevanja žensk o ruskih vojakih, opremljenih z viagro, gre očitno za vojaško strategijo. In ko žrtve poročajo o tem, kaj je bilo rečeno med posilstvi, je to očitno namerna taktika za razčlovečenje žrtev," je opozorila Pramila Patten.

Pojasnila je, da so žrtve večinoma ženske in dekleta, pa tudi moški in dečki, vendar so prijavljeni primeri po njenem mnenju le vrh ledene gore.

"Med aktivnim konfliktom je zelo težko pridobiti zanesljive statistične podatke in številke nikoli ne bodo odražale realnosti, saj je spolno nasilje tihi zločin, o katerem se večinoma premalo poroča," je dodala Pramila Patten.

ZN so preverili več kot sto primerov posilstev ali spolnih napadov v Ukrajini, odkar je Rusija februarja vdrla v to državo, je povedala ter se pri tem sklicevala na poročilo ZN, objavljeno konec septembra.

10.02 Potres v Irkutsku z magnitudo 4,9

Okoli 9. ure zjutraj po lokalnem času je regijo Irkutsk v Rusiji stresel potres.

potres, Irkutsk, Rusija | Foto: https://m.emsc.eu Foto: https://m.emsc.eu

Poročajo o magnitudi 4,9 po Richterjevi lestvici, epicenter je bil v Bajkalskem jezeru na globini desetih kilometrov. Za zdaj podatkov o škodi ni.

9.12 Rusi napredovali v regiji Doneck 

Proruske sile so taktično napredovale proti središču mesta Bahmut v regiji Doneck, piše v najnovejšem poročilu britanskih obveščevalcev.

"Ruske ali separatistične sile od začetka julija niso zavzele nobenih novih naselij, vendar so sile pod vodstvom plačancev iz skupine Wagner osvojile nekaj lokalnega ozemlja v Donbasu. Wagnerjeva skupina je verjetno še vedno močno vpletena v boje v Bahmutu," so med drugim še navedli Britanci.

9.00 V raketnem napadu na Zaporožje neuradno brez žrtev

Po neuradnih podatkih v jutranjem ruskem raketnem napadu na Zaporožje ni bilo žrtev.

7.05 Rusi ugrabljajo ukrajinske otroke in jih vzgajajo za svoje 

Prizadevanja Rusov, da bi "posvojili" ukrajinske otroke in jih vzgojili v ruske, že potekajo, ugotavlja preiskava Associated Press (AP), kar je grozljivo in verjetno eno najpomembnejših vprašanj te vojne. 

V kleteh od vojne razdejanih mest in v sirotišnicah na separatističnih ozemljih Donbasa, ki jih podpira Rusija, so po trditvah AP našli na tisoče otrok, med njimi je ogromno sirot, ki so zaradi bombardiranja mest ostali brez staršev. Pravijo jim "otroci države". 

Preiskava AP je ugotovila, da so uradniki brez soglasja ukrajinske otroke deportirali v Rusijo ali na ozemlja, ki so pod ruskim nadzorom. Otrokom so lagali, da jih starši več ne želijo, jih izkoriščali za propagando, jim uredili državljanstvo in dajali ruskim družinam. 

Gre za do zdaj najobsežnejšo preiskavo o ugrabljanju otrok, še navajajo pri AP. Informacije so črpali iz intervjujev s starši, otroki ter uradniki v Ukrajini in Rusiji, pa tudi iz pisem in elektronske pošte. 

6.00 Nov ruski napad na Zaporožje

Rusi so v zgodnjih jutranjih urah znova obstreljevali ukrajinsko mesto Zaporožje, je potrdil guverner te regije.

"Sovražnik je napadel Zaporožje. Infrastruktura ene mestne četrti je uničena. Na terenu so pristojne službe. Zbiramo informacije o žrtvah," je dejal Anatolij Kurtev, tiskovni predstavnik mestnega sveta.

Zaporožje je zadnje dni ena glavnih tarč ruskih raket. Ljudem so naročili, naj ostanejo v zakloniščih. Podrobnejših informacij še ni. 

Vladimir Putin Aleksander Vučić
Novice To je posnetek, ki razkriva, kaj je pred leti govoril Putinov podpornik #video
Novice Ogromne logistične težave na eni glavnih oskrbovalnih linij za rusko vojsko #video
Novice Požar v skladišču streliva v ruskem Belgorodu: so krive ukrajinske rakete?
Novice V vojno nočejo, zato mladi Rusi z jahtami bežijo v Južno Korejo
Novice Ukrajinci s temi ključnimi raketami uničujejo rusko vojsko #video
Valerij Zalužni
Novice Ima vrhovni ukrajinski general na zapestju - svastiko?
Ruski vojaki, Vladimir Putin
Novice Razkritje: Američani so verjeli, da bo Kijev padel v nekaj dneh
Ne spreglejte