SiolNET. Novice Svet
0,20

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poročilo: Trump poskušal odstaviti Muellerja

0,20

termometer

Donald Trump
Ameriški predsednik Donald Trump Foto: Getty Images

Ameriški predsednik Donald Trump ni z nobenim dejanjem poskušal ovirati preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016, ki jo je vodil posebni tožilec Robert Mueller, je na predstavitvi urejenega poročila o preiskavi poudaril ameriški pravosodni minister William Barr. Bela hiša je imela vpogled v poročilo, a ni zahtevala zakritja informacij, je dodal. Poročilo kaže tudi, da je Trump Muellerja poskušal junija 2017 odstaviti z mesta tožilca, ker naj bi bil ta po njegovem mnenju v konfliktu interesov. 

Požar Notre Dame, Pariz Novice Trumpov predlog za gašenje notredamske katedrale - kaj so mu odgovorili Francozi? #foto #video

Glede na zapiske Jody Hunt, ki je bila takrat, maja 2017, vodja urada pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, naj bi se Trump, ko mu je Sessions povedal za imenovanje Muellerja, zgrudil na stol in rekel: "O moj bog. To je grozno. To je konec mojega predsednikovanja. Z... sem." Nato se je razjezil na Sessionsa in ga vprašal, kako je lahko to dopustil. Obtožil ga je, da ga je pustil na cedilu.

Trump nad imenovanjem Muellerja ogorčen

"Vsi mi pravijo, da če dobiš enega od teh neodvisnih odvetnikov, to uniči tvoje predsednikovanje. Minila bodo leta in ne bom mogel narediti ničesar. To je najhuje, kar se mi je kdajkoli zgodilo," naj bi še dejal Trump.

Trump z Muellerjevim imenovanjem ni bil zadovoljen. Trump z Muellerjevim imenovanjem ni bil zadovoljen. Foto: Reuters

Kot navaja Mueller v poročilu, je Trump 17. junija 2017 poklical svetovalca Bele hiše Dona McGahna in mu naročil, naj pokliče namestnika pravosodnega ministra Roda Rosensteina in mu reče, da je posebni tožilec v konfliktu interesov in da ga je treba odstaviti. 

Svetovalec raje odstopil kot odstavil Muellerja

"McGahn ni želel izpolniti te zahteve. Raje je odstopil, kot pa da bi sprožil nekaj, kar se mu je zdelo kot sobotni nočni masaker," piše v poročilu.

Sobotni nočni masaker je poskus tedanjega predsednika Richarda Nixona, da bi leta 1973 preprečil preiskavo afere Watergate.

Mueller predsednika ni mogel oprati krivde

Posebni tožilec je sicer položaj prevzel sredi maja 2017, nekaj tednov za tem pa je preiskavo razširil na Trumpovo oviranje pravosodja. Mueller je v poročilu zapisal še, da na podlagi dokazov predsednika ni mogel oprati krivde oviranja pravosodja.

Posebni tožilec Robert Mueller po besedah ameriškega pravosodnega ministra Williama Barra navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi kampanja Donalda Trumpa sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve. Posebni tožilec Robert Mueller po besedah ameriškega pravosodnega ministra Williama Barra navaja, da njegova preiskava ni ugotovila, da bi kampanja Donalda Trumpa sodelovala z ruskimi oblastmi pri vmešavanju v volitve. Foto: Reuters

"Če bi bili po temeljiti preiskavi dejstev prepričani, da je jasno, da predsednik ni oviral pravosodja, bi to tudi navedli," je poudaril. A tega niso mogli storiti.

Barr: Ni dokazov, da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade

"Vemo, da ruski operativci niso imeli podpore predsednika Trumpa ali njegove kampanje, niti niso imeli pomoči kateregakoli Američana, za katero bi vedeli," je povedal Barr. Za to ugotovitev bi morali po njegovih besedah biti hvaležni vsi Američani.

Bela hiša ni ovirala preiskave. Bela hiša ni ovirala preiskave. Foto: Reuters

Pravosodni minister je dodal, da ni dokazov za to, da bi Trumpova kampanja sodelovala pri vdorih ruske vlade v računalnike. Prav tako niso sodelovali pri objavi ukradenih dokumentov in elektronske pošte na spletu.

Predsednikovi odvetniki so imeli pred objavo vpogled v urejeno poročilo, a Bela hiša ni zahtevala zakritja nobene dodatne informacije. Prav tako ni zahtevala, da bi zaščitili interne informacije Bele hiše, je pojasnil Barr.

Trump: Danes imam dober dan

Ameriški predsednik Donald Trump je po objavi urejenega poročila dejal, da ima danes dober dan. "Ni bilo sodelovanja, ni bilo oviranja (pravosodja). Nikoli ga ni bilo, nikoli ga ne bo," je poudaril. "Ta prevara se ne sme zgoditi nikoli več nobenemu drugemu predsedniku," je še dejal.

Trump zatrjuje, da ni bilo sodelovanja z rusko oblastjo. Trump zatrjuje, da ni bilo sodelovanja z rusko oblastjo. Foto: Reuters

Medtem so na spletu pravosodnega ministrstva objavili tudi celotno urejeno poročilo, stran se je zaradi množičnega obiska sesula. Poročilo so posredovali tudi kongresu.  V njem so zakrite informacije, ki jih obravnava velika porota in ki bi lahko vplivale na tekoče pravosodne postopke. 

Barr je zakril tudi informacije, ki bi lahko po mnenju obveščevalcev razkrile vire in metode, uporabljene v preiskavi, in informacije, ki bi lahko vplivale na zasebnost oseb, omenjenih v poročilu, ki niso bile obtožene.

Pelosijeva poziva Muellerja, naj priča pred kongresom

Demokratska predsednica predstavniškega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi je menila, da je zdaj bolj kot kadarkoli nujno pričanje Muellerja pred kongresom. Po njenem mnenju je pravosodni minister Barr potrdil velike strankarske napore administracije ameriškega predsednika, da bi vplivala na odnos javnosti do poročila. 

Nancy Pelosi poziva Muellerja naj priča pred ameriškim kongresom. Nancy Pelosi poziva Muellerja naj priča pred ameriškim kongresom. Foto: Reuters

Vodja republikanske večine v senatu Mitch McConnell pa se veseli podrobne proučitve poročila. Ministru Barru se je na Twitterju zahvalil za prizadevno delo, "da je kongresu in javnosti objavil tolikšen del poročila, kot je bilo mogoče". Meni, da je zagotovil kar največjo preglednost.

Odziv Kremlja: ocenili bodo, ali je poročilo sploh vredno analize

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je v odzivu na današnjo objavo poročila dejal, da ga bodo najprej na hitro pregledali in ocenili, ali ga je sploh vredno analizirati. "Najprej ga moramo prelistati in tako ugotoviti, ali sploh vsebuje kaj, kar je vredno analize," je povedal Peskov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin