SiolNET. Novice Svet
8,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrijcem je spodletelo

8,09

termometer

Avstrija. Bolnišnica.
V Avstriji imajo 2.101 intenzivno posteljo in 500 tovrstnih mest za otroke. Foto: Guliverimage

Intenzivne postelje so kot trdna valuta v boju proti pandemiji. A koliko so jih od začetka pandemije pridobili v Avstriji? Odgovor je jasen in zaskrbljujoč: niti ene, poroča spletni portal krone.at.

Čeprav je bilo v tem času mogoče nadgraditi na stotine običajnih postelj z respiratorji po vsej Avstriji, se to ni zgodilo in tako se zmogljivosti intenzivne nege niso spremenile.

Janez Poklukar Novice Poklukar: Cepljenje s cepivom Janssen začasno ustavljeno #video

V Avstriji 2.101 postelja za intenzivno nego

V Avstriji imajo 2.101 intenzivno posteljo in 500 tovrstnih mest za otroke, navaja Kronen Zeitung. Največ postelj za intenzivno nego imajo na Dunaju (489), najmanj na Gradiščanskem (58). Stanje se v letu in pol, odkar traja epidemija, ni spremenilo.

"Od 1. marca 2020 do danes je število intenzivnih postelj na primerljivi ravni," so zapisali na avstrijskem ministrstvu za zdravje in dodali, da vsaka postelja za intenzivno nego vključuje tudi zadostno število zdravstvenega osebja, ki intenzivno nego izvaja. 

Joško Joras Novice Joško Joras gladovno stavka

Potrebna so dodatna usposabljanja

Na ministrstvu za zdravje pa niso pojasnili, kaj je bilo storjenega glede zagotavljanja kadrov. Veliko bi bilo treba namreč storiti na področju usposabljanj, saj diplomirane medicinske sestre potrebujejo vsaj 600 ur teoretičnega in praktičnega usposabljanja in še posebno dodatno usposabljanje v podobnem obsegu za delo na intenzivni negi.

Prestavljanje drugih pomembnih operacij

To je tudi eden od razlogov, da mnogo pacientov prevečkrat sliši: "Vašo operacijo bo treba ponovno preložiti." Med njimi je tudi Sona Strummer, ki se bori s tumorjem na možganih in mora zaradi zasedenih postelj na intenzivni negi čakati na operacijo.

avto ogenj Novice V Severni Makedoniji se bodo poklonili preminulemu 19-letnemu slovenskemu gasilcu

Ali bo v Avstriji cepljenje obvezno? Za zdaj se sklicujejo na razsvetljenstvo.

"Trenutno vsaka preložena operacija opozarja na pomen in pomembnost cepljenja čim večjega števila ljudi proti koronavirusu," pravi minister za zdravje Wolfgang Mückstein iz stranke Zeleni, ki na vprašanje, ali bo cepljenje obvezno tudi za vse zdravstvene delavce, odgovarja: "Ne." Za zdaj se sklicuje na razsvetljenstvo.

V Avstriji je po zadnjih podatkih iz 19. septembra s prvim odmerkom cepljenih 74,2 odstotka ljudi, polno cepljenih pa je 70,14 odstotka prebivalstva. V Sloveniji je za primerjavo s prvim odmerkom cepljenih 61,5 odstotka ljudi, polno cepljenih pa je 54,6 odstotka prebivalstva. vir: ECDC

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin