Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 10. 2015,
10.53

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci azil Avstrija Slovaška

Torek, 20. 10. 2015, 10.53

8 let, 3 mesece

Avstrija begunce pošilja v islamofobno Slovaško

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker so avstrijski azilni centri polni, so del beguncev začasno preselili na Slovaško.

Sredi septembra se je v Bratislavi zbralo približno 1500 protestnikov, ki so nosili transparente "Tu niste dobrodošli, pojdite domov". Protestirali so proti beguncem, protest pa je organizirala skrajno desničarska stranka Naša Slovaška. Že pred tem, konec avgusta, je bil organiziran protest prosti beguncem, le da se je tedaj zbralo 14 tisoč ljudi. Vzklikali so gesla proti islamizaciji Evrope, nosili transparente, da je Slovaška le za Slovake in da Slovaška ni Afrika. Slovaška je tudi ostro nasprotovala kvotam beguncev v evropskih državah.

Vas, kjer večina noče beguncev Le nekaj dni po septembrskem protestu je Avstrija na Slovaško preselila del prosilcev za azil, ki so bili nastanjeni na Dunaju. Preselili so jih v malo mesto Gabčikovo, v zapuščeno študentsko naselje tehnološke univerze. V tem kompleksu so v preteklosti bivali tudi begunci iz časa vojne v Bosni.

Po pričevanju preseljenih beguncev za Al Jazeero so jim Avstrijci dali uro časa, da pospravijo svoje stvari, nato so jih odpeljali. Večina ni vedela, kam gredo, zakaj gredo, še manj pa so vedeli, da gredo v državo, kjer so vse prej kot dobrodošli. Preselitev je bila del dogovora med avstrijsko in slovaško vlado. Slovaki so se namreč odločili, da bodo začasno sprejeli 500 beguncev, ki so v Avstriji že zaprosili za azil.

V kraju Gabčikovo ob slovaško-madžarski so nemudoma organizirali referendum, v katerem je 97 odstotkov udeležencev glasovalo proti sprejemu beguncev. A ker je samo septembra v Avstrijo prišlo 200 tisoč beguncev, Avstrijcem ni ostalo drugega, kot da del beguncev preselijo na Slovaško in s tem sprostijo zmogljivosti v centrih. Zagotovili so, da naj bi begunci na Slovaškem ostali največ šest mesecev, dokler se ne reši njihova prošnja za azil.

Protesti nevladnih organizacij Ravno zaradi slovaške goreče antipriseljenske in islamofobične klime pa je odločitev Avstrije naletela na neodobravanje. "Ljudje bi morali imeti možnost, da si sami izberejo državo, v kateri bivajo," je za Al Jazeero dejal šef avstrijske pisarne Amnesty International Heinz Petzelt. Poleg tega nevladna organizacija opozarja tudi, da bi se lahko zgodilo, da na Slovaškem prosilci za azil v Avstriji ne bi dobili primerne pravne pomoči v zvezi z njihovimi vlogami.

Amnesty International pa skrbi tudi, kako bo Avstrija nadzorovala slovaško ravnanje z begunci. Begunci poročajo o tem, da so jih denimo v lokalni trgovini že napadli in ozmerjali, češ da na Slovaškem nočejo muslimanov.

Razseljene družine Do zdaj so na Slovaško poslali 270 beguncev in večina jih ni zadovoljna s tem. Trdijo, da so v majhni vasi izolirani in da se tam ne morejo pripravljati na življenje v Avstriji. Vsak dan imajo sicer pouk nemščine, a vse begunce učita le dva učitelja, primanjkuje pa jim tudi učbenikov.

Velik problem je tudi, ker so bile s selitvijo nekatere družine razbite. Begunci imajo sicer omejeno gibanje zunaj centra, vsak mesec enkrat pa jim avstrijska vlada plača pot na Dunaj, da so lahko z drugimi člani družine, ki so ostali v Avstriji.

Pred dnevi je begunski center na Slovaškem obiskal generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki-moon in se zahvalil slovaški vladi, da je ustanovila ta začasni begunski center. Res nenavadno, glede na to, da so slovaški politiki še poleti na ves glas vpili, da njihova država ne bo sprejela beguncev, če pa že, potem le krščanske družine iz Sirije.

Ne spreglejte