SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstralija začela nacionalno preiskavo o spolnih zlorabah otrok

2

termometer

Avstralska premierke Julia Gillard je napovedala, da bo posebna komisija, ki bo preiskovala verske ustanove in nevladne organizacije, razkrila neprijetno resnico o zlorabah otrok.

Ustanovitev komisije je premierka Julia Gillard napovedala že novembra lani, poleg verskih ustanov pa bo komisija pod drobnogled vzela tudi javne ustanove in vladne agencije. V preiskavi naj bi pričalo več kot 5.000 ljudi, zato se številnim zdi cilj, da bi preiskavo končali do leta 2015, preveč optimističen.

Preiskava bo s pomočjo prič skušala ugotoviti tudi, kako so se organizacije spopadale s spolnimi zlorabami otrok, sploh po tem, ko je lani avstralska policija objavila, da je Rimskokatoliška cerkev prikrivala dokaze o pedofilskih duhovnikih.

Premierka je za avstralski radio dejala, da bodo s preiskavo skušali ublažiti bolečino številnih žrtev spolnih zlorab v Avstraliji, ki so v preteklosti prepogosto naletele na gluha ušesa ustanov, hkrati pa bodo iz rezultatov skušali povleči priporočila za v prihodnje.

"Otroke smo v Avstraliji v preteklosti razočarali, zato se moramo zdaj kot država naučiti, kako jih v prihodnosti lahko bolje zaščitimo," je dejala premierka.

Vodja komisije Peter McClellam je povedal, da je komisija že izdala dokumente o zlorabah znotraj Cerkve in Vojske odrešitve, šest članov pa bo v prihodnjih petih mesecih zaslišalo še priče. Spolne zlorabe otrok, ki so jih zagrešili avstralski duhovniki, so zadnja leta pereča tema v avstralski javnosti. Septembra lani je na primer Katoliška cerkev iz avstralske zvezne države Victoria potrdila, da so njihovi duhovniki od 30. let prejšnjega stoletja spolno zlorabili več kot 600 otrok. Julija 2008 je Avstralijo obiskal papež Benedikt XVI. in se sestal z nekaterimi žrtvami ter se javno opravičil za zlorabe.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin