Assange dobil ekvadorsko državljanstvo

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange, ki je že več kot pet let na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, je dobil ekvadorsko državljanstvo, je sporočila ekvadorska zunanja ministrica Maria Fernanda Espinosa.

Assange je v sredo na Twitterju objavil fotografijo, na kateri nosi dres ekvadorske nogometne reprezentance.

Assange je v sredo na Twitterju objavil fotografijo, na kateri nosi dres ekvadorske nogometne reprezentance. Foto: Reuters

Kot je ministrica povedala na novinarski konferenci, je Assange državljanstvo dobil 12. decembra lani. Dodala je, da je Ekvador zatem zaprosil Veliko Britanijo, naj Assangeu odobri status diplomata, s čimer bi dobil imuniteto pred aretacijo, kar pa je London zavrnil. 

"Ekvador ve, da je način za rešitev tega vprašanja, da Julian Assange odide z veleposlaništva in stopi pred sodišče," so sporočile britanske oblasti.

Ekvadorska zunanja ministrica je sicer v torek dejala, da Ekvador proučuje možnosti mediacije, s katero bi končali "nevzdržni" petletni zastoj glede usode Assanga ter da iščejo tretjo državo ali osebo, ki bo posredovala pri dosegu dogovora z Londonom.

46-letni Avstralec biva v majhni pisarni na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Ekvadorske oblasti so mu azil odobrile leta 2012, ko so ga na Švedskem preiskovali zaradi domnevnega posilstva. Švedske oblasti so kasneje ustavile preiskavo, vendar se Assange boji, da ga bodo britanske oblasti vseeno aretirale in izročile ZDA, kjer ga iščejo zaradi objave tajnih dokumentov o vojnah v Iraku in Afganistanu na spletni strani Wikileaks.

Sorodne vsebine

Komentarji

1
  • začuden / 12.01.2018. ob 20:11

    Upam, da se jim ne bo dal, zanimivo pa je, kako ni on nikomur mar, čeprav je toliko tvegal "da bi bili ljudje obveščeni"...

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano