Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 4. 2012,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sirija Bašar al Asad Asma al Asad

Petek, 13. 4. 2012, 16.28

8 let

Asma al Asad – diktatorjeva žena iz Londona

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Vrstna hiša v zahodnem Londonu, kjer je mladost preživela Asma al Asad, žena sirskega diktatorja Bašarja al Asada, je trenutno prazna.

Asmini starši, ki sicer še vedno živijo v hiši, so odšli v Sirijo, nam pove soseda, ena redkih na tej ulici, ki sploh želi govoriti z nami. "Veliko sosedov je Sircev, strah jih je za svoje družine v domovini, zato so raje tiho," pravi.

"Asma je zelo prijetna ženska," pravi soseda. "Ko se je poročila z Bašarjem, smo bili zelo presenečeni. Zgodilo se je hitro in zelo na tiho," nadaljuje. "Mogoče so bila njena dobra dela res zgolj predstava za javnost. Sicer pa ne vemo, kaj se dogaja z njo, vse je mogoče. Če ne poznaš Sirije, težko razumeš tamkajšnje razmere," nam še pove in se hitro poslovi.  Ostati želi anonimna, saj se tudi sama boji za moževo družino v Siriji.

Delala je za J.P. Morgan, živela v Parizu in New Yorku

Asma se je leta 1975 rodila v Veliki Britaniji, v premožni sirski družini, čeprav po hiši in predelu v Londonu, kjer hiša stoji, tega ne bi mogli sklepati. Njen oče, Fawas al Akhras, je kardiolog z zasebno ordinacijo na prestižni ulici Harley Street, njena mati, Sahara al Akhras, je upokojena diplomatka. Oče se je v London preselil leta 1973, kjer je dvanajst let pozneje ustanovil društvo Syrian Arab Association, da bi povezal rojake, ki živijo v Angliji.

Asma oziroma Emma, kot so jo klicali njeni sošolci, je hodila v zasebno dekliško šolo in končala študij računalništva. Delala je na področju investicijskega bančništva, najprej v Deutshe Bank, nato pa v podjetju J.P. Morgan. Živela je v Parizu in New Yorku.

Raje k Bašarju kot na Harvard

Deset let starejšega Bašarja je spoznala na začetku devetdesetih let v Londonu, kjer je Bašar študiral oftalmologijo in občasno obiskoval dogodke društva, ki ga je ustanovil njen oče.

Prav na enem od teh dogodkov naj bi mu v oči padla mlada Asma. Takrat še nič ni kazalo, da bo Bašar predsednik Sirije. Njegov oče Hafez al Asad, ki je Siriji s trdo roko vladal skoraj 30 let, je za svojega naslednika vzgajal Bašarjevega starejšega brata Basila. Ko je Basil leta 1994 umrl v prometni nesreči, je moral Bašar zapustiti London in se pripraviti na nasledstvo.

Po smrti očeta leta 2000 je postal novi predsednik Sirije in se konec leta poročil z Asmo. Zaradi poroke in odhoda v Sirijo se je Asma odpovedala bleščeči karieri in študiju na Harvardu, kamor je nameravala.

Ljubljenka Sircev in zahodnega tiska

Sunitinja Asma je takoj postala ljubljenka ljudstva. Sirci so bili navdušeni nad izobraženo in lepo svetovljanko z izbranim okusom za modo (znana je na primer po svoji ljubezni do "lobotink", čevljev oblikovalca Christiana Louboutina). Mnogi so upravičeno pričakovali novo ero za Sirijo, ero reform in svoboščin.

Moderna prva dama je začela odlično. Prvih nekaj mesecev po prihodu v Sirijo je na skrivaj potovala po deželi, da bi spoznala, s kakšnimi težavami se soočajo njeni rojaki. Zavzemala se je za pravice žensk, spodbujala "aktivno državljanstvo" mladih in se udeleževala dobrodelnih prireditev. Svetovni voditelji so jo vabili v goste, zvezdniki so prihajali v Damask, zahodni mediji pa so ji peli slavospeve.

Dolg molk je prekinila s podporo svojemu možu

Ko so se pred dobrim letom dni v Siriji začeli nemiri, so vsi pričakovali, da bo prva dama zaščitila svoje rojake pred nasiljem režima. A protestniki njene podpore niso dočakali. V javnosti so se pojavila številna vprašanja. So bili njeni nastopi le dober PR? Zakaj se ni oglasila? Je pobegnila v London? Ji ne dovolijo v javnost? Nekateri so bili prepričani, da je Asma ujetnica režima, drugi, da ni obveščena o dogodkih v Siriji. Še najmanj je bilo takrat takšnih, ki so verjeli, da Asma podpira režim pri zatiranju civilistov.

Januarja se je Asma prvič po začetku protestov pojavila v javnosti. S svojimi otroki je spremljala Bašarja na shodu v Damasku in mu tako izkazala podporo. Pred nekaj tedni so v javnost prišla zasebna e-sporočila sirskega prvega para in še bolj obremenila Asmo. Izkazalo se je, da je Asma, medtem ko se je na sirskih ulicah prelivala kri, veselo zapravljala v spletnih trgovinah in porabila na desettisoče funtov za luksuzne predmete.

Sporočila so razkrila, da se je šalila na račun prebivalcev Homsa (mimogrede, tudi njen oče prihaja od tam), v enem od sporočil pa je celo zapisala, da je ona pravi diktator v družini. Sporočila so razkrila tudi, da je Asmin oče iz Londona svetoval Bašarju, kako naj zatre upor in ublaži škodo po predvajanju posnetkov, na katerih sirski vojaki mučijo otroke.

Asmin urad je medtem v edini uradni izjavi od začetka protestov v odgovor časopisu The Times zapisal, da prva dama podpira svojega moža. EU je po razkritju zasebne e-pošte Asmi prepovedal vstop v države članice. Izjema je le Velika Britanija, saj ima Asma tudi britansko državljanstvo.

Sosed: Asma in Bašar nimata nobene moči

Asmin sosed, Indijec, ki nasproti al Akhrasovih v Londonu živi že trideset let, kljub vsemu meni, da Asma v tej situaciji preprosto ne more storiti nič. "Asma nima nobene moči, niti Bašar ne more storiti nič," nam je povedal. "Asminega očeta poznam že več kot 30 let, je zelo prijazen gospod.

Asma je tukaj hodila na banko, mamo večkrat vidim v parku," pravi sosed, sicer lastnik trgovine s časopisi. "Žal mi je za njih, so fantastična družina," pravi. Je pa res, dodaja, da denar in prestiž lahko človeka spremenita. "Težko je po britanskih merilih soditi razmere v Siriji, saj tam ni demokracije," zaključi.

Januarja je v Timesu izšel članek, v katerem se avtor sprašuje, ali je sirska princesa Diana postala Marija Antoinetta. Zdi se, da je danes odgovor na dlani.

Ne spreglejte