Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 12. 2015,
13.20

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Italija Sirija Matteo Renzi

Nedelja, 6. 12. 2015, 13.20

7 let, 12 mesecev

Asad: Britanski napadi v Siriji so nezakoniti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Britanski zračni napadi proti skrajnežem Islamske države v Siriji so nezakoniti in bodo le spodbudili širjenje terorizma, je v intervjuju za The Sunday Times povedal sirski predsednik Bašar al Asad.

"Bo škodljivo, nezakonito in spodbudilo bo terorizem, kar se je že zgodilo, ko je koalicija začela z napadi pred okoli letom dni," je povedal Bašar, potem ko je britanski parlament potrdil pridružitev Velike Britanije zračnim operacijam koalicije pod vodstvom ZDA v Siriji.

Teror je kot rak Teror je po Asadovih besedah kot rak, ki se ga je treba lotiti s celovito strategijo, ki bi zajemala tudi sodelovanje z vojaki na terenu. "Ne moreš izrezati dela raka. Tovrstna operacija je kot odstranitev dela raka in bo samo prispevala k njegovemu hitrejšemu širjenju po telesu," je zatrdil sirski predsednik Bašar al Asad.

Ruske napade podpirajo, ameriške kritizirajo Velika Britanija je letalske napade začela v četrtek, ko je bombardirala naftno polje pod nadzorom Islamske države le nekaj ur po parlamentarni odobritvi vojaškega posredovanja. Zračne napade v Siriji z odobritvijo in sodelovanjem sirske vlade že več kot dva meseca izvaja Rusija. Asad je sicer po drugi strani že večkrat kritiziral koalicijo pod vodstvom ZDA, ker da so njeni napadi neučinkoviti.

Ko bo jasna strategija, se bodo pridružili tudi Italijani Italijanski premier Matteo Renzi pa je danes izključil možnost, da bi se Italija pridružila drugim državam pri vojaških operacijah v nemirni Siriji. Po njegovih besedah se namreč ne sme ponoviti scenarij iz Libije, kjer so leta 2011 z mednarodno vojaško operacijo pomagali strmoglaviti Moamerja Gadafija, država pa je še vedno nestabilna. "Teroriste moramo iztrebiti. A ne potrebujemo vrste enostranskih odzivov brez strateške vizije. Lahko si dovolimo vse, razen druge Libije," je povedal Renzi.

"Danes je potrebna drugačna strategija" Italija je leta 2011 s precej obotavljanja popustila pritiskom zahodnih partnerjev in se priključila letalskim napadom v Libiji, s katerim so upornikom pomagali strmoglaviti Gadafija. "Štiri leta državljanske vojne v Libiji dokazujejo, da ta odločitev takrat ni bila srečna izbira. Danes je potrebna drugačna strategija," je italijanski premier poudaril v danes objavljenem intervjuju z italijanskim časnikom Corriere della Serra.

"Hollande vodi ranjeno Francijo, ki se mora odzvati" "Vojno si lahko dovolimo le, če jasno predvidimo, kaj se bo zgodilo potem," je prepričan Renzi. Ob tem je izrazil razumevanje in spoštovanje do francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki je zaukazal francoske zračne napade na skrajneže Islamske države v Siriji. "A on vodi ranjeno Francijo, ki se mora odzvati," je pripomnil Renzi.

Italija je po njegovih besedah pripravljena na boj proti vsem oblikam terorizma. "Ko bo jasna strategija, se bomo pridružili. A da se to zgodi, bo ključen sprejem dogovora o Siriji na Dunaju in sporazum o Libiji v Rimu," je dejal Renzi. 12. decembra bo sicer v Rimu mednarodna konferenca o Libiji, na Dunaju pa so potekala mednarodna srečanja za iskanje rešitve sirske krize.

Ne spreglejte