SiolNET. Novice Svet
0,80

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Armenija sprejela prve begunce iz Gorskega Karabaha #video

0,80

termometer

Armenija je danes sprejela prvo skupino beguncev iz Gorskega Karabaha po napadu Azerbajdžana na to separatistično regijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Armenski premier Nikol Pašinjan je medtem sporočil, da so pripravljeni sprejeti vseh 120 tisoč beguncev, kolikor jih namerava zapustiti državo, in nakazal na odmik od tesne zaveznice Rusije.

Skupina nekaj deset ljudi je vstopila v armensko vas Kornidzor mimo azerbajdžanskih mejnih stražarjev, tam pa so jih registrirali uradniki armenskega zunanjega ministrstva. V skupini so bile predvsem ženske, otroci in starejši, poroča AFP.

Spopad Gorski Karabah Novice Azerbajdžanski predsednik razglasil konec vojaške operacije v Gorskem Karabahu #video

Separatisti so pred tem napovedali, da bodo civiliste, ki so v nedavnem nasilju ostali brez strehe nad glavo, premestili v Armenijo s pomočjo ruskih mirovnih sil, ki so v regiji od šesttedenske vojne leta 2020. Azerbajdžan se je medtem zavezal, da bo uporniškim borcem, ki bodo odložili orožje, omogočil odhod v Armenijo po koridorju Lačin.

Zemljevid Armenije, Azerbajdžana in Gorskega Karabaha | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Azerbajdžan je po več mesecih napetosti z Armenijo v torek sprožil t. i. protiteroristično operacijo v Gorskem Karabahu, regiji z večinsko armenskim prebivalstvom, ki je mednarodno priznana kot del Azerbajdžana. Končal jo je dan kasneje, ko so armenski separatisti privolili v prekinitev ognja in pogovore o reintegraciji.

Armenci se bojijo etničnega čiščenja

V Armenijo naj bi nameravalo oditi okoli 120 tisoč etničnih Armencev iz Gorskega Karabaha, ker se bojijo etničnega čiščenja, ocene oblasti v regiji navajajo tuje agencije.

Armenski premier Nikol Pašinjan je v današnjem televizijskem nagovoru narodu dejal, da je Armenija pripravljena sprejeti vse begunce. Obenem je nakazal tudi velik zunanjepolitični odmik od Rusije, poroča AFP.

Pogovor med Armenijo in Azerbajdžanom Novice Prvi pogovori med Azerbajdžanom in separatisti v Gorskem Karabahu končani

Potem ko Moskva ni želela vstopiti v najnovejši konflikt, je Pašinjan namreč dejal, da so se varnostna zavezništva, v katerih je sodelovala Armenija, izkazala za neučinkovita. S tem je izrazil jasno kritiko na račun Moskve, ključne zaveznice Erevana.

Dodal je tudi, da bi se morala Armenija pridružiti Mednarodnemu kazenskemu sodišču (ICC) - sodišču, ki je izdalo nalog za aretacijo ruskega predsednika Vladimirja Putina zaradi njegovih dejanj v Ukrajini.

Želijo si misijo Združenih narodov

Armenija je mednarodni skupnosti v soboto očitala, da ni ukrepala v zvezi z nedavno vojaško operacijo Azerbajdžana v Gorskem Karabahu. Armenski zunanji minister Ararat Mirzojan pa je v govoru v Generalni skupščini Združenih narodov v New Yorku pozval k misiji ZN, ki bi spremljala razmere na terenu.

Po podatkih armenskih virov je v nedavni vojaški operaciji Azerbajdžana v Gorskem Karabahu umrlo več kot 200 ljudi, več kot 400 pa jih je bilo ranjenih. Številni Armenci Rusiji, ki ima na območju nameščene tudi svoje vojake, očitajo, da jih je zapustila.

Gorski Karabah Novice Armenija v ZN pozvala k misiji v Gorskem Karabahu Gorski Karabah Novice Separatisti v Gorskem Karabahu začeli predajati orožje in vojaško opremo
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin