Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 7. 2022,
13.13

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

10

Natisni članek

Hrvaška Andrej Plenković Tomislav Tolušić

Četrtek, 7. 7. 2022, 13.13

1 leto, 9 mesecev

Aretirali nekdanjega hrvaškega ministra. Nakradel naj bi več kot pol milijona evrov.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

10

Štajerska vinograd | Preiskovalci sumijo, da je Tomislav Tolušić tuji vinograd lažno prikazoval kot svojo kmetijsko površino, da bi za projekt, vreden 2,5 milijona kun (330 tisoč evrov), prejel 85 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov.  | Foto Getty Images

Preiskovalci sumijo, da je Tomislav Tolušić tuji vinograd lažno prikazoval kot svojo kmetijsko površino, da bi za projekt, vreden 2,5 milijona kun (330 tisoč evrov), prejel 85 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov.

Foto: Getty Images

Hrvaški policisti so v Virovitici po nalogu Evropskega javnega tožilstva (EPPO) opravili preiskavo v družinski hiši nekdanjega kmetijskega ministra in podpredsednika v vladi Andreja Plenkovića Tomislava Tolušića. Pri tem so pridržali dve osebi, poroča hrvaški spletni portal Index.hr.

Tolušića, ki je ministrske posle opravljal med letoma 2016 in 2019, bremenijo za najmanj dve kaznivi dejanji. Prvo naj bi se zgodilo med letoma 2020 in 2022, ko je Tolušić zaprosil za evropska sredstva v okviru natečaja ministrstva za kmetijstvo.

Preiskovalci sumijo, da je tuji vinograd lažno prikazoval kot svojo kmetijsko površino, da bi za projekt, vreden 2,5 milijona kun (330 tisoč evrov), prejel 85 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Pri tem naj bi mu po mnenju preiskovalcev pomagal zaposleni na agenciji za plačila v kmetijstvu, ribolovu in ruralnem razvoju, ki so ga prav tako aretirali. Po neuradnih informacijah gre za višjega svetovalca iz področne pisarne v Virovitici Željka Ferenca.

Pol milijona evrov

Drugi primer se je zgodil v istem času, prav tako pa je povezan s podeljevanjem nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Vrednost projekta, s katerim se je Tolušić prijavil na natečaj, je znašala 4,5 milijona kun (600 tisoč evrov). Po pravilih natečaja je Tolušić moral dokazati, da lahko pokrije 50 odstotkov vrednosti projekta, da bi prejel 50 odstotkov nepovratnih sredstev iz evropskih skladov. Preiskovalci sumijo, da je Tolušić lažno prikazal, da ima dovolj lastnih sredstev za projekt. Skupno naj bi se v obeh primerih nezakonito okoristil za štiri milijone kun (530 tisoč evrov).

bencinska črpalka, bencin, nafta
Novice Bodo v sredo na Hrvaškem zaprli 140 bencinskih črpalk?
Mario Casas
Trendi Znani španski igralec dopustuje v Dubrovniku in posluša Dragojevića #video
šola
Novice Žena predsednika pisala šoli: Če moj sin ne bo imel matematike 5 …
Ne spreglejte