Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Četrtek,
8. 10. 2015,
14.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Berlin Nemčija mafija

Četrtek, 8. 10. 2015, 14.24

7 let, 12 mesecev

Arabski mafijski klani skušajo zavladati Berlinu

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skoraj vsako četrto kaznivo dejanje v nemški prestolnici, ki je povezano z organiziranim kriminalom, zakrivi eden od dvanajstih mafijskih družinskih klanov arabskega izvora.

Po tajnih podatkih berlinske policije, ki jih je objavil najbolj brani nemški časnik Bild, skuša teh dvanajst družinskih klanov zavladati berlinskemu podzemlju. Po podatkih berlinskega časnika Berliner Kurier pa je v nemški prestolnici 25 arabskih velikih družin, od katerih jih šest velja za zelo kriminalne.

Mamila, prostitucija, ropi … Trgovina z mamili in orožjem, izsiljevanje, zlorabe na bankomatih oziroma zlorabe kartic (nameščanje t. i. skimming naprav na bančne avtomate), nadzor nad prostitucijo v nekaterih berlinskih četrtih, vlomi in bančni ropi, vse to so kriminalna dejanja, s katerimi arabski mafijski klani služijo veliko denarja.

Zelo odmevni dejanji arabskih mafijskih klanov sta bila dva spektakularna ropa. Rop na turnirju pokra v berlinskem hotelu Grand Hyatt marca 2010, ki ga je izvedla skupina oboroženih roparjev, ter vlom v berlinsko luksuzno trgovino KaDeWe decembra lani. Takrat je pet zakrinkanih roparjev s kladivi in sekirami razbilo vitrine v oddelku za nakit in pobegnilo z nekaj milijonov evrov vrednim plenom.

Arabski mafijci vzpostavili vzporedno islamsko sodstvo Najbolj znani arabski družinski klan berlinskega podzemlja je klan Abou-Chaker. Ta številčna družina je palestinskega izvora, njeni člani pa zdaj živijo tudi v Libanonu, na Danskem in v Berlinu. V nemški prestolnici družinski klan, ki ga vodi Nasser Abou-Chaker, šteje od 200 do 300 moških.

Kot piše v poročilu berlinske policije, so mafijski klani vzpostavili tudi vzporedni pravni sistem oziroma islamskega "mirovnega sodnika", ki rešuje spore med člani klana, pa tudi znotraj celotne skupnosti muslimanskih priseljencev.

Bahaško razkazovanje denarja Nemška policija ima zelo težko delo, saj zaradi zaprtosti arabskih družinskih klanov težko prodre v kriminalne strukture. Kot opozarja socialdemokratski poslanec v berlinskem mestnemu svetu Tom Schreiber, se nemška pravna država vse bolj umika pred arabskimi mafijskimi družinami.

Arabski mafijci denar, pridobljen z organiziranim kriminalom, porabljajo za nakupe dragih, luksuznih avtomobilov in ročnih ur ter nepremičnin – od poslovnih prostorov do razkošnih vil. S temi nakupi bahaško razkazujejo svojo bogastvo in moč.

Arabski mafijski šef ošabno izziva policiste Vodja enega od glavnih arabskih mafijskih klanov svoje kriminalne posle vodi v razkošni vili na jugovzhodu nemške prestolnice, od koder ima razgled na bližnjo policijsko postajo. "Ko pridejo kolegi v službo in vsako jutro zagledajo to bogato opremljeno hišo, pred katero so parkirani trije dragi avtomobili, si lahko zamislite, kako se počutijo," je za zgoraj omenjeni berlinski regionalni časnik ogorčeno dejal eden od policistov.

Rop v trgovini KaDeWe:

Rop na turnirju pokra:

Ne spreglejte