SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Arabska liga še ne bo imenovala novega odposlanca

1

termometer

 | Foto:
Medtem, ko se boji v sirski prestolnici Damasku in Alepu nadaljujejo, Arabska liga in ZN iščejo rešitve, kako posredovati v sirski vojni.

Zunanji ministri Arabske lige bi se danes morali srečati v saudskem mestu Džeda in se pogovarjati o morebitnih rešitvah krize v Siriji, vendar so srečanje preložili na kasnejši datum. Predstavniki arabskih držav bi se morali danes med drugim odločati tudi o tem, kdo naj bi nasledil nekdanjega posrednika Arabske lige in ZN Kofija Annana, ki je sicer v začetku tega meseca odstopil. Kot smo že poročali, naj bi bil med favoriti za novega odposlanca alžirski diplomat Lakhdar Brahimi. Ali ga bo Arabska liga tudi potrdila za novega odposlanca, bo jasno na njihovem naslednjem srečanju.

Opazovalna misija ZN je trenutno še v Siriji, kjer približno 150 opazovalcev spremlja dogajanje v državi, njihov mandat pa se izteče v tednu dni. Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je prepričan, da bi morali opazovalci še naprej ostati v državi, saj so pomemben vir informacij. Varnostni svet ZN, ki se bo sestal v četrtek, bo razpravljal o sirski krizi, hkrati pa se odločil o usodi opazovalcev. Poznavalci so prepričani, da se Varnostni svet ne bo zedinil glede ukrepov, ki bi bili potrebni za rešitev sirske krize, saj bo ukrepom najverjetneje nasprotovala Rusija, sirska zaveznica.

ZDA išče rešitve s Turčijo

ZDA se zavedajo te možnosti, zato iščejo rešitve tudi zunaj struktur ZN. Včeraj se je ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton sestala s turškim zunanjim ministrom Ahmetom Davutoglujem, ki sta se pogovarjala o podpori sirske opozicije. "Najin cilj je preprečiti nadaljnje spopade in konec Asadovega režima," je ob obisku Istanbula povedala Clintonova, ki je še razkrila, da sta tako ZDA kot Turčija pripravljeni na morebiten padec Asadovega režima, na uporabo kemičnega orožja in na poplavo sirskih beguncev. O tem, kakšno podporo bosta državi namenili upornikom, pa bo razpravljala posebna delovna skupina.

Boji se medtem nadaljujejo, sirska državna televizija je poročala o tem, da oblasti mrzlično iščejo "teroriste", ki so sprožili bombo v eni izmed četrti v Damasku in, ki streljajo na civiliste. Ti naj bi bili odgovorni tudi za eksplozijo avtobusa, v kateri je umrlo šest potnikov. Nič bolje pa ni v Alepu, kjer se boji med Svobodno sirsko vojsko in vladnimi silami še stopnjujejo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin