Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 11. 2012,
12.45

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

imenovanje

Torek, 20. 11. 2012, 12.45

8 let, 2 meseca

Anglikanska cerkev odločila: Ženskih škofinj ne bo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Anglikanska cerkev se je odločila, da v svojih vrstah za zdaj ne bo dovolila ženskih škofinj. Mineva sicer 20 let od njene prelomne odločitve, da ženske lahko postanejo duhovnice.

Anglikanska cerkev je v ponedeljek začela tridnevno posvetovanje, na katerem so odločali, ali bodo podprli imenovanje duhovnic v škofinje. Čeprav je v njihovih vrstah že kar nekaj duhovnic in so pripadniki anglikanske cerkve potezo v večini zagovarjali, pa je do potrebne dvotretjinske večine vseh treh sinod skupščine zmanjkalo nekaj glasov.

Potezo potrdili škofje in duhovniki, ne pa tudi laiki Anglikanska cerkev je sicer del svetovne anglikanske skupnosti, močno razklane pri vprašanjih, ki zadevajo spol in seksualnost. Odločitev, za potrditev je bila potrebna dvotretjinska večina vseh treh sinod skupščine – škofov, duhovnikov in laikov, je generalna skupščina anglikanske cerkve objavila danes pozno popoldne.

Dan je sicer minil v znamenju številnih soočenj, govorov in nasprotujočih si mnenj. Ukrep je bil, zanimivo, potrjen med škofi in duhovniki, zavrnili pa so ga laiki, tudi pri teh pa je le nekaj odstotkov zmanjkalo do dvotretjinske večine.Med razpravo se je oblikoval tudi nekakšen kompromis, po katerem bi podprli imenovanje duhovnic v škofinje, vendar bi imela posamezna župnija možnost zavrniti njeno avtoriteto, če bi tako želela.

Duhovnice so trenutno ena tretjina duhovščine anglikanske cerkve in skoraj polovica tistih, ki se učijo za duhovnike. Odločitev je sicer razočarala številne vernike, ki v večini poudarjajo, da je njihova vera zgled naprednosti in enakopravnosti, ta ukrep pa bi njen ugled v družbi samo še povečal. Za potrditev ženskih škofinj se je močno zavzemal tudi novi canterburyjski nadškof Justin Welby, vodja anglikanske cerkve, ki ima po vsem svetu okoli 77 milijonov vernikov.

Ne spreglejte