SiolNET. Novice Svet
0,12

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ameriško vrhovno sodišče prižgalo zeleno luč za ponovno izvajanje smrtnih kazni

0,12

termometer

Smrtna kazen
Foto: Getty Images

Ameriško vrhovno sodišče je v ponedeljek rutinsko zavrnilo zahtevo štirih obsojencev na smrt za zaustavitev načrtovanega ponovnega izvajanja smrtne kazni obsojencev na zvezni ravni, ker naj usmrtitve z injekcijami ne bi bile v skladu z zvezno zakonodajo, poroča STA.

Večino smrtnih kazni v ZDA izvršijo na ravni zveznih držav, ki te kazni še niso odpravile. Gre za peščico držav, večinoma na konservativnem jugu. Lani so v ZDA usmrtili 22 obsojencev.

Na zvezni ravni usmrtitve redke

Smrtno kazen pozna tudi ameriška zvezna zakonodaja, vendar so usmrtitve redke in nazadnje so jo izvedli pred 17 leti.

Vrhovno sodišče je decembra lani blokiralo odločitev administracije predsednika ZDA Donalda Trumpa o ponovnem izvajanju smrtnih kazni na zvezni ravni in štirim obsojencem dovolilo pritožbo na prizivno sodišče.

ZDA Novice V ZDA še vedno narašča število okužb z novim koronavirusom

To jim ni uspelo in vrhovno sodišče je zdaj odpravilo zadnjo pravno oviro pred obnovo usmrtitev 13. julija. Tri so napovedane za julij, ena avgusta.

Med obsojenci tudi napadalec na bostonskem maratonu

Kot prvega naj bi 13. julija usmrtili Daniela Lewisa Leeja, zagovornika nadvlade bele rase, ki je bil leta 1999 obsojen na smrt zaradi umora para in njune osemletne hčerke v Arkansasu.

Borza na Wall Streetu Novice V ZDA padel žalosten rekord, borzni indeksi potonili

Med štirimi obsojenci je tudi napadalec na bostonski maraton leta 2013 Džohar Carnajev, ki je tam nastavil bombo ter ubil tri ljudi, 260 ljudi pa je bilo poškodovanih.

Po zvezni zakonodaji sicer v ZDA na izvršitev smrtne kazni čaka okoli 60 obsojencev.

V 45 letih na zvezni ravni usmrtili le tri obsojence

Za večino zločinov sodijo na sodiščih zveznih držav, na zveznih sodiščih pa tudi za najhujše zločine, kot so teroristični napadi in zločini iz sovraštva, kot tudi za zločine, storjene v vojaških oporiščih in indijanskih rezervatih.

Michael Flynn Novice ZDA: Prizivno sodišče odredilo odstop od pregona Michaela Flynna

V zadnjih 45 letih so na zvezni ravni usmrtili le tri obsojence, med njimi Timothyja McVeigha leta 2001 zaradi bombnega napada na zvezno poslopje v Oklahoma Cityju leta 1995, v katerem je umrlo 168 ljudi, poroča STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin