Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
11. 4. 2023,
6.35

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

91

Natisni članek

vojna Ukrajina

Torek, 11. 4. 2023, 6.35

6 mesecev, 2 tedna

412. DAN VOJNE V UKRAJINI

Na vidiku nov preplah v državi? Ruska duma podprla digitalni naborniški sistem.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,50

91

Mobilizacija v rusko vojsko | Moskva je konec oktobra lani končala mobilizacijo 300 tisoč rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino. | Foto Guliverimage

Moskva je konec oktobra lani končala mobilizacijo 300 tisoč rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino.

Foto: Guliverimage

Ruska duma je danes podprla predlog zakona o vzpostavitvi digitalnega naborniškega sistema. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je poudaril, da so nove spremembe potrebne za izpopolnitev in posodobitev sistema vpoklica v vojsko. Prepričan je, da nova zakonodaja ne bo sprožila preplaha v državi.

Pregled pomembnejših dogodkov dneva

17.32 Ruska duma podprla digitalni naborniški sistem
16.44 Romunija namerava kupiti ameriška bojna letala F-35
14.33 Moskva obtožila Kijev in Zahod novačenja mladih za sabotaže v Rusiji
13.08 Od začetka invazije je na Poljsko pribežalo več kot 11 milijonov ukrajinskih beguncev
11.07 Ušli tudi dokumenti s podatki o stanju ukrajinske protizračne obrambe
8.55 Pojavili so se srhljivi posnetki iz Bahmuta
7.55 Ameriški uradniki pregledujejo izmenjavo informacij po škodljivem uhajanju podatkov

17.32 Ruska duma podprla digitalni naborniški sistem

Ruska duma je danes podprla predlog zakona o vzpostavitvi digitalnega naborniškega sistema. V Rusiji se vpoklic na služenje vojaškega roka trenutno vroča osebno, s spremembo zakonodaje pa bi morebitno izogibanje vpoklicu postalo bistveno težje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V skladu s predlogom bi bilo nabornikom prepovedano potovati v tujino, po prejemu elektronskega vpoklica pa bi se morali zglasiti v naborniškem uradu.

Predlog mora zdaj podpreti še zgornji dom parlamenta, nato pa ga bo moral podpisati predsednik Vladimir Putin.

Andrej Kartapolov, predsednik odbora za obrambo v ruski dumi, je še pred glasovanjem pojasnil, da nova pravila ne bodo veljala le za mlade nabornike, temveč za vse moške, ki so zavezani k služenju vojaškega roka. "Obvestilo o vpoklicu se bo štelo za prejeto od trenutka, ko bo objavljeno na osebnem računu osebe, ki je dolžna služiti vojaški rok," je še dodal.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je medtem poudaril, da so nove spremembe potrebne za izpopolnitev in posodobitev sistema vpoklica v vojsko. Ob tem je dejal, da Rusija ne načrtuje nove mobilizacije rezervistov. Prav tako pa je prepričan, da nova zakonodaja ne bo sprožila preplaha v državi.

Moskva je konec oktobra lani končala mobilizacijo 300 tisoč rezervistov za vojno v Ukrajini, pred katero so številni Rusi zbežali v tujino. V začetku meseca je Moskva začela spomladansko naborno kampanjo, v okviru katere je na služenje vojaškega roka vpoklicala približno 147 tisoč Rusov. Ob tem so oblasti sicer zatrdile, da se nobeden od vpoklicanih ne bo boril v Ukrajini.

16.44 Romunija namerava kupiti ameriška bojna letala F-35

Romunija si želi kupiti več ameriških bojnih letal F-35, je danes po seji vrhovnega obrambnega sveta sporočil urad predsednika države Klausa Iohannisa. Koliko bojnih letal F-35 naj bi kupili, za zdaj še ni znano. Ti ameriški lovci spadajo med najbolj napredna bojna letala na svetu.

F-35. | Foto: AP / Guliverimage F-35. Foto: AP / Guliverimage

Obrambni svet je poleg nabave bojnih letal razpravljal tudi o vojni v Ukrajini in varnostnih razmerah v črnomorski regiji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Romunija poleg Ukrajine, kjer zadnje leto divja vojna, meji tudi na Moldavijo, kjer pa ima Rusija tradicionalno velik vpliv. To še posebej velja za separatistično regijo Pridnestrje na vzhodu države, kjer so od 90. let prejšnjega stoletja nameščeni ruski vojaki.

Moldavska predsednica Maia Sandu je od začetka invazije na Ukrajino večkrat obtožila Rusijo, da načrtuje nasilno strmoglavljenje vlade v Kišinjovu s pomočjo saboterjev, ki se izdajajo za protivladne protestnike. Moldavska policija je marca sporočila, da je aretirala člane mreže, domnevno povezane z Moskvo, ki naj bi poskušala destabilizirati to nekdanjo sovjetsko državo.

Bukarešta je lani za obrambo namenila približno dva odstotka bruto domačega proizvoda, navaja poročilo Nata o obrambnih izdatkih za leto 2022. Od začetka invazije pa med drugim poskuša nadgraditi svoje letalske sile.

14.33 Moskva obtožila Kijev in Zahod novačenja mladih za sabotaže v Rusiji

Vodja ruske obveščevalne službe FSB Aleksander Bortnikov je danes obtožil Ukrajino in Zahod, da novačita mlade Ruse za izvajanje sabotaž in napadov v Rusiji.

To je povedal, potem ko je pretekli teden ruski predsednik Vladimir Putin dejal, da "obstajajo razlogi za trditev", da so zahodne obveščevalne službe vpletene v teroristične napade in sabotaže v Rusiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bortnikov je na sestanku nacionalnega protiterorističnega odbora v Moskvi dejal, da so, medtem ko Rusija izvaja posebno vojaško operacijo v Ukrajini, "ukrajinske specialne enote in njihovi zahodni skrbniki začeli agresivno ideološko indoktrinacijo in rekrutiranje ruskih državljanov", zlasti mladih, da bi jih vključili v sabotaže ter teroristične in ekstremistične dejavnosti.

Zatrdil je, da so v Rusiji od februarja lani, ko je Moskva začela napad na Ukrajino, "preprečili 118 terorističnih dejanj".

Podrobnosti o domnevnih poskusih napadov ni razkril, dejal je le, da so jih izvedli mladi in najstniki, tudi mladoletniki.

Marca so v Rusiji priprli 26-letnico in jo obtožili terorizma zaradi eksplozije v baru v ruskem Sankt Peterburgu, v kateri je bil ubit znan ruski vojaški bloger in zagovornik ruske invazije v Ukrajini Vladlen Tatarski.

Odkar je Putin septembra lani za vojno v Ukrajini začel mobilizacijo, so poročali o vrsti požarov v naborniških centrih ruske vojske.

13.08 Od začetka invazije je na Poljsko pribežalo več kot 11 milijonov ukrajinskih beguncev

Poljsko predstavništvo v Evropski uniji je na Twitterju sporočilo, da je od začetka ruske invazije februarja lani mejo na Poljsko prečkalo več kot 11 milijonov ukrajinskih beguncev. Dodali so, da je 87 odstotkov beguncev žensk in otrok. V začetku aprila je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) poročal, da je mejo prečkalo nekaj več kot 10,6 milijona ljudi.

To pomeni, da je v zadnjem tednu iz Ukrajine na Poljsko odšlo skoraj 400 tisoč ljudi. "Vsi, ki bežijo pred vojno, bodo našli zatočišče in vso potrebno pomoč na Poljskem," so sporočili s poljskega predstavništva EU. UNHCR predvideva, da trenutno na Poljskem živi več kot 1,5 milijona ukrajinskih beguncev, več kot 3,5 milijona ukrajinskih beguncev pa se je naselilo v drugih evropskih državah, poroča UNHCR.

11.07 Ušli tudi dokumenti s podatki o stanju ukrajinske protizračne obrambe

Domnevno zaupni ameriški vojaški dokumenti, ki so se v petek pojavili na družbenih omrežjih, kot sta Twitter in Discord, med drugim vsebujejo tajne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indijsko-tihomorski regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe.

Tajni dokumenti ameriških obveščevalnih služb, kot kaže, že več tednov krožijo po spletu - pogosto v proruskih kanalih -, posebno pozornost pa so pritegnile obveščevalne podrobnosti o vojni v Ukrajini.

Po poročanju ameriških medijev dokumenti vsebujejo informacije o dobavah orožja Ukrajini in pomisleke o morebitnem pomanjkanju streliva v Kijevu. V njih so tudi informacije o domnevnih načrtih Nata in ZDA o tem, kako se ukrajinska vojska pripravlja na spomladansko ofenzivo, s katero naj bi ponovno prevzela ozemlje od Rusije.

Tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby je dejal, da so v nekaterih primerih dokumenti, objavljeni na spletu, prirejeni, a ni mogel pojasniti, kako se je to zgodilo.

Več dokumentov, ki so ušli v javnost, naj bi obravnavalo zaskrbljenost oblasti v Seulu, da bi orožje in strelivo, ki ga proizvaja Južna Koreja, lahko uporabili v Ukrajini. To bi bila kršitev politike Seula, da ne prodaja orožja državam, ki so v vojni. Južna Koreja je danes sporočila, da je velik del teh dokumentov ponarejen. 

Rusija poudarja, da so objavljeni dokumenti še en dokaz vpletenosti ZDA in zveze Nato v vojno v Ukrajini. 

8.55 Pojavili so se srhljivi posnetki iz Bahmuta

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) je danes poročal, da naj bi Wagnerjevi plačanci še naprej izvajali vojne zločine, vključno z obglavljanjem ukrajinskih vojakov.

Ameriški inštitut je dodal, da Rusija še vedno napreduje v Bahmutu, vendar ji to uspeva za ceno "znatnih žrtev".

V svoji zadnji posodobitvi je ISW dejal: "Geolocirani posnetki, objavljeni 9. in 10. aprila, kažejo, da so ruske sile nekoliko napredovale severozahodno od Hromova, v jugozahodnem Bahmutu."

Dodali so, da so uporabniki družbenih omrežij delili posnetke, "ki domnevno prikazujejo ostanke glave ukrajinskega vojaka na konici na nedoločenem območju v Bahmutu".

Uporabniki družbenih omrežij so se spomnili podobnih primerov lobanj, nameščenih na konice v Popasni v luganski regiji, kjer so Wagnerjeve čete delovale spomladi in poleti 2022.

Ženevska konvencija prepoveduje pohabljanje in ropanje trupel v vojni.

7.55 Ameriški uradniki pregledujejo izmenjavo informacij po škodljivem uhajanju podatkov

Preiskovalci poskušajo ugotoviti, katera oseba ali skupina je bila sposobna ali motivirana za objavo obveščevalnih poročil, je povedal eden od uradnikov, ki je želel ostati anonimen. Uhajanje informacij bi se lahko izkazalo za najbolj škodljivo objavo informacij ameriške vlade od objave na tisoče dokumentov na WikiLeaks leta 2013.

Reuters je pregledal več kot 50 dokumentov z oznakama "Secret" in "Top Secret", ki so se prvič pojavili na spletnih straneh družbenih medijev marca letos. Razkrili naj bi podrobnosti o ranljivosti ukrajinske vojske in podatke o zaveznikih, kot so Izrael, Južna Koreja in Turčija.

Reutersu ni uspelo preveriti pristnosti dokumentov iz neodvisnih virov. Ameriški uradniki so povedali, da so bili nekateri dokumenti – tisti, ki se nanašajo na ocene žrtev na bojiščih iz Ukrajine – videti spremenjeni, da bi podcenjevali ruske izgube.

Nekatere najbolj občutljive informacije naj bi bile povezane z vojaškimi zmogljivostmi in pomanjkljivostmi Ukrajine. Ministrstvo za pravosodje je zaradi odkritja dokumentov uvedlo kazensko preiskavo.

Ukrajina
Novice Ukrajina: Rusi z novo taktiko uničujejo vse pred seboj
Pape
Novice Papež v blagoslovu pred sto tisoč verniki pozval h koncu vojne v Ukrajini #video
Ne spreglejte