Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Sreda,
4. 2. 2015,
14.27

Osveženo pred

4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

bogataši milijarderji bogastvo Bill Gates

Sreda, 4. 2. 2015, 14.27

4 mesece

Ameriški in kitajski milijarderji zagrizeno merijo moči

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Lani je na svetu živelo rekordno število dolarskih milijarderjev - kar 2.089. Polovica milijarderjev prihaja iz ZDA in Kitajske, Indijci pa so s tretjega mesta izpodrinili Ruse.

Po podatkih sestavljavcev Hurunove svetovne lestvice bogatašev (Hurun Global Rich List 2015) je bilo lani 222 novih dolarskih milijarderjev. 2.089 milijarderjev prihaja iz 68 držav, med katerimi ni Slovenije.

Milijarderjev je več, toda njihovo skupno premoženje je manjše Zanimivo pa je, da je na svetu sicer več dolarskih milijarderjev kot leta 2013, toda njihovo skupno bogastvo je manjše, saj je padlo za 1,5 odstotka – na 6,7 bilijona dolarjev (5,8 bilijona evrov).

649 milijarderjem se je lani bogastvo povečalo, med milijarderji je tudi 341 novih obrazov. 869 milijarderjem se je lani bogastvo zmanjšalo, 95 milijarderjem iz leta 2013 je lani padlo z lestvice (in so zdaj "samo" še milijonarji), od tega največ Rusov – deset.

Spopad ZDA s Kitajsko in Rusije z Indijo Največ milijarderjev je še vedno v ZDA, in sicer 537, sledi Kitajska s 430 milijarderji. Glede na to, da število kitajskih milijarderjev narašča hitreje kot število ameriških (lani je Kitajska dobila 72 novih milijarderjev, ZDA pa "le" 56), bo Kitajska verjetno v nekaj letih prehitela ZDA.

Menjava tik pod vrhom pa se je zgodila že letos. Indija se je s 97 milijarderji (27 novimi) povzpela na "bronasto" tretje mesto, medtem ko je Rusija padla na četrto. V največji državi na svetu je bilo lani 93 milijarderjev, deset manj kot leta 2013.

"Ubogi" ruski bogataši Zlom ruskega rublja, stagnacija ruskega gospodarstva, zahodne sankcije zaradi vpletanja Rusije v ukrajinsko krizo in cenejša nafta so povzročile, da je imelo oziroma ima 60 odstotkov ruskih milijarderjev manj pod palcem kot leto poprej. Ruska milijarderja Vladimir Jevtušenkov (ruski holding Sistema) in Vagit Alekperov (prvi mož ruske naftne družbe Lukoil) sta tako doživela kar 77- oziroma 73-odstotni padec premoženja. Bogastvo ruskih milijarderjev je v povprečju padlo za pet odstotkov.

Milijarderji po državah in celinah Med prvo deseterico držav, kjer živi največ milijarderjev, so se uvrstile še naslednje države (v oklepajo je število novih milijarderjev):

- Velika Britanija: 80 milijarderjev (+3), - Nemčija: 72 (+6), - Švica 60 (+4), - Brazilija 56 (+8), - Tajvan 48 (+11), - Francija 46 (+9).

Med celinami vodi Azija, kjer živi 943 milijarderjev (119 več kot leto poprej), Severna Amerika 589 (61 več kot leto poprej), Evropa 401 (29 več kot leto poprej), Južna Amerika 92 (11 več kot leto poprej), Oceanija 33 (dva več kot leto poprej), Afrika 32 (dva manj kot leto poprej). Milijarderji kitajskega rodu Če ne upoštevamo držav, ampak etnični izvor, je kar 529 milijarderjev kitajskega rodu oziroma 23 odstotkov vseh. Na svetu živi več kot 1,3 milijarde Kitajcev, kar predstavlja okoli 18 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Lestvica desetih najbogatejših Zemljanov je naslednja: 1. Bill Gates (ZDA), 74 milijard evrov 2. Carlos Slim Helu (Mehika), 72 milijard evrov 3. Warren Buffet (ZDA), 66 milijard evrov 4. Amancio Ortega (Španija), 48 milijard evrov 5. Larry Ellison (ZDA), 47 milijard evrov 6. Bernard Arnault (Francija), 39 milijard evrov 7. Mark Zuckerberg (ZDA), 38 milijard evrov 8. Charles Koch (ZDA), 31 milijard evrov David Koch (ZDA), 31 milijard evrov Dieter Schwarz (Nemčija), 31 milijard evrov

V primerjavi z letom 2013 v prvi deseterici ni več prvega moža Amazona Jeffa Bezosa in igralniškega mogula iz Las Vegasa Sheldona Adelsona. Prvi je s 25 milijardami evrov po novem na 22., drugi s 24 milijardami evrov na 24. mestu. Najstarejša milijarderja imata 99 let, najmlajši 24 let Povprečna starost milijarderjev je 64 let, ista kot lani. Najstarejša sta Američan David Rockefeller (1,2 milijarde evrov) in Tajvanec Lin Ju-Čia (slaba milijarda evrov oziroma 1,1 milijarde ameriških dolarjev), ki sta stara 99 let.

40 milijarderjev je mlajših od 40 let, najmlajša sta Američana Evan Spiegel (24 let) in Bobby Murphy (26 let), ustanovitelja Snapchata, aplikacije za pošiljanje fotografij. Oba imata po 1,3 milijarde evrov.

Najmlajša milijarderka – "vampirka" Elizabeth Med milijarderkami je najmlajša Američanka Elizabeth Holmes (30 let), ustanoviteljica podjetja Theranos, ki je napravilo malo revolucijo z novo metodo pri analizi krvi – brez vboda injekcije v roko in epruvete, ampak samo z nekaj kapljicami iz prsta. Te kapljice so Holmesovi prinesle do zdaj premoženje v višini 3,1 milijarde evrov.

Že drugo leto zapored je glavni vir novih milijarderjev tehnologija. Tehnoloških milijarderjev je 297 oziroma 11 odstotkov vseh. Največ tehnomilijarderjev je Američanov, sledijo Kitajci. Tehnologiji kot viri bogastva sledijo nepremičnine, industrija, naložbe in trgovina.

To je svetovna prestolnica milijarderjev Največ milijarderjev živi v New Yorku, in sicer 91. New York je znova postal svetovna prestolnica milijarderjev že leto 2013, ko je iz prvega mesta izpodrinil Moskvo. Ta je pred tem s prvega mesta izpodrinila New York.

Ruska prestolnica je zdaj na drugem mestu – v njej živi 73 milijarderjev. Sledijo Hongkong (71), Peking (68), London (49), Bombaj (40), Šenžen (34), Tajpej (33) ter Pariz, Sao Paolo in Šanghaj (vsi trije s po 30 milijarderji).

Ne spreglejte