Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 6. 2013,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nadzor ZDA telekomunikacije

Četrtek, 6. 6. 2013, 11.21

8 let

Ameriška vlada vsak dan vohuni za milijoni svojih državljanov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanski Guardian je prišel do tajnega sodnega naloga, ki operaterju nalaga, da Agenciji za nacionalno varnost dostavlja izpise vse pogovorov ameriških državljanov.

Takšno zahtevo je s strani sodišča prejel eden največjih telekomunikacijskih operaterjev Verizon, številne nevladne in druge organizacije pa so novico že označile za šokantno. Po sodnem nalogu mora Verizon agenciji vsak dan dostaviti sezname vseh klicev v njegovem omrežju, in sicer tako za domače kot tudi za mednarodne.

Podatki brez vsakršne omejitve Omenjeni dokument dokazuje, da administracija ameriškega predsednika Baracka Obame masovno zbira podatke o komuniciranju milijonov svojih državljanov, brez vsakršnih omejitev, ne glede na to, ali je nek posameznik osumljen za kakršnokoli kaznivo dejanje.

Že za časa, ko je ZDA vodil George W. Bush, so uslužbenci tajnih služb anonimno priznali novinarjem, kako ista varnostna agencija nadzoruje telefonske klice večine Američanov, pridobljeni dokument pa je prvi dokaz, da se omenjena praksa nadaljuje tudi po prihodu Obame.

Poznajo tudi lokacije uporabnikov v času opravljenih klicev Med podatki, ki jih trenutno dostavlja operater, so med drugim tako telefonske številke kličočih, čas klicanja, informacija o tem, kdo je klical koga ter celo uporabnikova lokacija v času, ko je bil klic opravljen.

Mediji, ki so se o tem razpisali, medtem že predvidevajo, da podobne odredbe sodišč obstajajo tudi za preostale ameriške telefonske operaterje.

To ni prisluškovanje, temveč boj proti terorizmu Neimenovani predstavnik administracije je ameriškim medijem poslal pisno pojasnilo, ki brani tovrstno početje. Opozarja, da ne gre za prisluškovanje, ampak za ključno sredstvo v boju proti terorizmu. Organi pregona lahko na ta način odkrijejo ali so bili osumljeni teroristi v stiku z drugimi osumljenimi teroristi. Kongres je s takšnimi ukrepi vlade redno seznanjen, vse skupaj pa je v skladu z ustavo, zakoni ter zaščito osebnih svoboščin državljanov.

Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) odgovarja, da gre za nekaj podobnega, kot če bi FBI pred vrata Američanov postavil agente, ki spremljajo, kdo vse prihaja in odhaja iz stanovanja. Demokratski senator iz Oregona Ron Wyden, ki je skoraj osamljen glas v kongresu proti zlorabam vlade v imenu vojne proti terorizmu, je dejal, da mora administracija hitro pojasniti vse okoliščine. Wyden sedi v odboru za obveščevalne dejavnosti in ve, kaj se dogaja, vendar pa po zakonu o tem ne more javno govoriti.

Ukaz, ki ga je podpisal sodnik Vinson je v skladu z določili patriotskega zakona in velja od 25. aprila do 19. julija. Verizonovi naročniki zdaj vedo, da vlada ve, koga so kdaj klicali. Podobno lahko domnevajo tudi naročniki ostalih telefonskih podjetij, saj je težko verjeti, da bi se vlada omejila le na podatke podjetja Verizon, ki za zdaj prav tako ne komentira novega škandala Obamove administracije.

Ne spreglejte