Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
7.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

ZDA Rusija hekerji obtožbe

Petek, 16. 3. 2018, 7.45

6 let, 1 mesec

Ameriška vlada Rusijo javno obtožila napadov na infrastrukturo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Heker, hekerski napad | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ameriško ministrstvo za domovinsko varnost in zvezna policija FBI sta Rusijo javno obtožila, da že dve leti skuša vdreti v računalniške sisteme električnega, jedrskega, vodnega, letalskega in industrijskega omrežja ZDA. Ruski hekerji naj bi omrežja napadali že od marca 2016.

Poskusi vdorov potekajo v več fazah, ameriška vlada pa je priznala, da je ruskim hekerjem, ki delajo za Kremelj, uspelo vdreti v sisteme manjših zasebnih podjetij, v katere so nato spustili viruse ali celo na daljavo pridobili nadzor nad njimi.

Ameriške vladne agencije niso razkrile, kam točno je Rusom uspelo vdreti, niti ali so povzročili večjo škodo. ZDA doslej še nikoli niso tako javno obtožile kake tuje države takšnega početja - med drugim zato, ker Američani to počnejo tudi sami.

Maria Cantwell je od vlade predsednika Donalda Trumpa že najmanj trikrat zahtevala informacije o vdorih, a odgovorov še ni dobila. | Foto: Reuters Maria Cantwell je od vlade predsednika Donalda Trumpa že najmanj trikrat zahtevala informacije o vdorih, a odgovorov še ni dobila. Foto: Reuters Ruska kampanja naj bi se zmanjšala lani jeseni, potem ko je podjetje Symantec zaznalo poskuse vdora, ministrstvo za domovinsko varnost pa je oktobra objavilo tehnične podrobnosti, a ni navedlo krivca.

Ameriška vlada ni pojasnila, kakšen motiv naj bi imeli Rusi za takšno početje, vendar pa je cilj ponavadi pridobiti vohunske informacije z možnostjo sabotaže.

Demokratska senatorka Maria Cantwell je doslej od vlade predsednika Donalda Trumpa že najmanj trikrat zahtevala informacije glede ruskih zmogljivosti za vdore v sistem električnega omrežja ZDA, a še ni dobila odgovora.

ZDA so v četrtek uvedle sankcije proti Rusiji zaradi vmešavanja v predsedniške volitve leta 2016 in zaradi kibernetskih napadov. Ukrepi so doleteli 19 posameznikov in pet ruskih pravnih oseb.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ob tem povedal, da "se administracija spopada z zlonamernimi ruskimi kibernetskimi dejavnostmi, vključno s poskusi vmešavanja v ameriške volitve, uničujočimi kibernetskimi napadi in vdori v kritično infrastrukturo, ter jih odbija".

Ne spreglejte