Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
13. 11. 2016,
9.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

24

Natisni članek

Donald Trump protesti volitve v ZDA 2016 ameriške volitve

Nedelja, 13. 11. 2016, 9.01

6 let, 6 mesecev

Clintonova: Izgubila sem zaradi direktorja FBI

Američani najbolj množično do zdaj proti Trumpu #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,35

24

donald trump, protesti | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po večjih mestih ZDA so v soboto bili do zdaj najštevilčnejši protesti proti volilni zmagi republikanskega predsedniškega kandidata Donalda Trumpa. Prvi spontani protesti so izbruhnili že v sredo zvečer, do sobote pa so se nadaljevali z majhno udeležbo. Protestniki ne sprejemajo Trumpove zmage.

V soboto je več tisoč ljudi šlo od Union Squara na Manhattnu po 5. aveniji na sever proti Centralnemu parku oziroma Trumpovi stolpnici. Pohod se je začel sredi dneva, protest pa se je nadaljeval do poznega večera. Policisti so bili tokrat dobro organizirani in so 5. avenijo okrog Trumpovega domovanja ohranili večinoma odprto za reševalna vozila, protestnike pa so z barikadami držali na pločnikih in jih usmerjali po ulicah.

Znani filmar zahteval srečanje s Trumpom

Med prvimi, ki se jim je uspelo prebiti do Trumpove stolpnice, je bil znani levičarski filmar Michael Moore, ki je prišel do vhoda Trumpove stolpnice in zahteval srečanje z novoizvoljenim predsednikom. Varnostniki so mu to preprečili, malce pozneje pa so skozi spustili vodjo britanske kampanje za brexit Nigela Faragea.


Morda vas zanima tudi:

-> Kako bo novi predsednik ZDA Donald Trump vplival na Slovenijo
-> Bo pod Trumpom razneslo balkanski sod smodnika?
-> Ko povprečni Američan vrne udarec


donald trump, protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

V New Yorku do večera niso poročali o aretacijah protestnikov, ki so bili mirni, vendar glasni. Glede na transparente, ki so jih nosili, je bilo jasno, da ne sprejemajo Trumpa za svojega predsednika. Upajo celo, da bodo elektorji večino glasov na koncu oddali poraženi demokratski kandidatki Hillary Clinton, ki je osvojila malce več glasov volivcev po ZDA od Trumpa.

Clintonova: Izgubila sem zaradi direktorja FBI

Clintonova je v soboto velikim donatorjem svoje kampanje izrazila mnenje, da je na volitvah izgubila zaradi direktorja FBI Jamesa Comeyja, ki je 28. oktobra poslal pismo kongresnim voditeljem, da se preiskava o njeni uporabi zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja State Departmenta nadaljuje, ker so odkrili dodatno pošto. Comey je potem v nedeljo kongres obvestil, da v tej pošti ni ničesar spornega, a naj bi bilo takrat že prepozno.

donald trump, protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Drugi analitiki, med njimi tudi slovenski filozof Slavoj Žižek, pa menijo, da je Clintonova izgubila iz drugih razlogov, na primer zato ker ni šla dovolj v levo oziroma ni upoštevala belih pripadnikov delavskega razreda, ki so zahtevali spremembe in ki menijo, da jih bo prinesel Trump. Ped volitvami je veljalo, da je v krizi republikanska stranka, vendar ima ta stranka zdaj v Washingtonu popolno oblast.

Sanders na čelo demokratov?

Prerazporejanje pa se je že začelo znotraj demokratske stranke, ki je s Clintonovo vztrajala na politični sredini. Ta je bila zanje recept za zmago v letih 1992 in 1996, ko je zmagal Bill Clinton, ter v letih 2008 in 2012, ko je zmagal Barack Obama. Kot mogoča nova voditelja stranke se zdaj kažeta senatorja Bernard Sanders in Elizabeth Warren.

donald trump, protesti | Foto: Reuters Foto: Reuters

Protesti so v soboto potekali v New Yorku, pa tudi v Los Angelesu, San Franciscu, Chicagu, Iowa Cityju, Detroitu, Minneapolisu, Kansas Cityju in celo v prestolnici Mehike, Ciudad de Mexico. V Portlandu v zvezni državi Oregon je manjši del protestnikov metal kamenje na policiste, aretirali so najmanj eno osebo.

V petek so enega od protestnikov tam ustrelili in ranili, policija pa je v zvezi s tem aretirala štiri ljudi. Šlo naj bi za obračun med uličnimi tolpami, ne za delo Trumpovega podpornika.

Ne spreglejte