Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 8. 2015,
17.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Rio de Janeiro Amnesty International

Ponedeljek, 3. 8. 2015, 17.46

8 let

AI: Brazilska policija v pripravah na OI ubila več kot 1.500 ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Brazilska policija je pred prihajajočimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru leta 2016 v preteklih petih letih ubila več kot 1.500 ljudi.

To v najnovejšem poročilu ugotavlja organizacija Amnesty International (AI). Ker gre za smrti v okviru policijskih akcij, so te redko deležne preiskave.

"Sprva streljaj, nato sprašuj" Policijo v Riu vodi načelo "sprva streljaj, nato sprašuj", o izsledkih novega poročila menijo v tej organizaciji za varstvo človekovih pravic. "Imamo dokaze, da so 1.519 umorov policisti izvršili med opravljanjem svoje dolžnosti," navajajo v AI.

"Rio de Janeiro je zgodba o dveh mestih. Na eni strani je ustvarjen blišč, ki navdušuje svet, na drugi strani pa mesto zaznamujejo posredovanja represivne policije, ki je zdesetkala znaten del generacije mladih, temnopoltih in revnih," je pojasnil direktor AI v Braziliji Atila Roque.

Včada vpoklicala okoli 85 tisoč policistov in vojakov Z namenom obvladovanja nasilja je vlada v Riu de Janeiru, kjer se pripravljajo na poletne olimpijske igre 2016, vpoklicala okoli 85 tisoč policistov in vojakov, ki delujejo zlasti okoli športnih objektov, hotelov in plaž.

Med letoma 2010 in 2013 je bila večina žrtev temnopoltih mladih, starih med 15 in 29 leti, je zapisano na spletni strani AI.

Lani se je število sicer znižalo, kar je deloma mogoče pripisati okrepljeni varnosti v večjih mestih in uspešnim policijskim akcijam proti mamilarskim kartelom.

Poročila v stilu "upiranje, ki mu je sledila smrt" Braziliji je spodletela strategija o "vojni proti mamilom", s katero so nameravali zajeziti težave z mamili in javno varnostjo, je med drugim še menil Roque, ki je obenem pojasnil, da so takšni uboji redko preiskani.

Če je oseba ubita v policijski akciji, policist izpolni administrativno poročilo, kjer navede, ali je šlo za uboj v samoobrambi in ali je potrebno vključiti kriminaliste. V praksi so mnoga poročila izpolnjena v stilu "upiranje, ki mu je sledila smrt", kar prepreči neodvisno preiskavo in krivce zavaruje pred sodnim postopkom, še navaja AI.

Ne spreglejte