SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afganistanski otroci pogosto žrtve spolnih zlorab

3

termometer

 | Foto:
Afganistanska vlada po mnenju nekaterih ne stori dovolj, da bi preprečila zlorabe otrok, njihovo število se namreč iz leta v leto povečuje.

Pred dnevi smo obeležili svetovni dan otrok, kljub temu pa otroci, ki so prihodnost človeštva, marsikje niso ustrezno zaščiteni. Strokovnjaki za varstvo pravic otrok so kritični predvsem do Afganistana, kjer zaradi neustreznega sodnega sistema število spolnih zlorab otrok narašča, vse več pa je tudi otrok, ki so prisiljeni v delo.

Afganistanska vlada je sicer ob dnevu otrok naslovila težave, s katerimi se sooča približno 15 milijonov otrok, ki so mlajši od 15 let. Njihove življenjske razmere so opisali kot kritične, saj je veliko otrok, ki so prisiljeni v delo, še vedno pa je veliko spolnih zlorab. V Afganistanu namreč odmevata zgodbi o triletnem fantku, ki je bil žrtev spolne zlorabe, in petletnici, ki jo je posilil 22-letnik.

Azimi: Večina zlorabljenih otrok prisiljenih v delo Profesor psihologije na univerzi v Kabulu Ustad Šarafudin Azimi je povedal, da je velika večina zlorabljenih otrok prisiljenih v delo. Delajo v težkih razmerah, hkrati pa nimajo nikogar, ki bi se postavil za njih. V Afganistanu je namreč nekaj čisto običajnega, če otroci, tudi triletniki, prodajajo izdelke na ulici ali pa delajo v tovarnah.

Azimi je pozval ministrstvo za delo in socialne zadeve, naj postane bolj aktivno in prepreči otroško delo, hkrati pa bi rad videl, da vlada stori več pri kaznovanju pedofilov. Po njegovem mnenju bi pedofile morali obsoditi na smrt. "Dejstvo, da zakoni niso konsistentno implementirani, je povzročilo povečanje spolnih zlorab otrok. O novih primerih zlorab slišimo vsak dan, nihče pa ne ukrene ničesar. Nihče za to ni obsojen niti obešen," je povedal profesor.

Tiskovni predstavnik ministrstva Ali Eftekhari pa je razkril, da se vlada zaveda problema, hkrati pa obljubil, da se bo z njim soočila. "Družinam moramo zagotoviti več informacij o teh zadevah. Če so finančno preskrbljeni, potem bodo svojim otrokom lahko zagotovili boljšo prihodnost," je povedal Eftekhari.

K večji aktivnosti poziva tudi organizacija Taghir Karwan Večjo aktivnost vlade pa je zahtevala tudi afganistanska organizacija Taghir Karwan, ki že leta opozarja na spolno zlorabo otrok. Tudi organizacija je prepričana, da bi morali pedofilom soditi. "Če kdo krši pravice otrok ali jih zlorablja, potem je dolžnost policije, da takšnega človeka aretira in ga ne izpusti na prostost ne glede na to, kako vpliven je," je povedal Mohama Rahim Jami iz organizacije Taghir Karwan. Ne samo policija, ampak tudi državni tožilci bi morali opravljati boljše delo, je še prepričan.

Tiskovni predstavnik predsednika Hamida Karzaja pa je v začetku novembra napovedal, da bodo obesili deset zločincev, predvsem gre za pedofile, ki so bili večkrat zaloteni pri zlorabi otrok.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin