SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afganistanci tokrat bežijo iz Pakistana

3

termometer

 | Foto:
Afganistanski begunci prihajajo v Evropo, ker jih nasilno izseljujejo iz Pakistana.

Poleg beguncev iz Sirije so v zadnjem begunskem valu številni tudi begunci iz Afganistana. A večina jih ne prihaja neposredno iz Afganistana, temveč iz Pakistana, kjer po ocenah Združenih narodov biva 1,5 milijona afganistanskih beguncev z uradnimi dokumenti in še milijon tistih, ki nimajo uradnega statusa begunca. Od tega jih skoraj tretjina živi v begunskih naseljih, dve tretjini v manjših lokalnih skupnostih, le okoli 7.000 jih živi v mestih.

Toda razmere za afganistanske begunce v Pakistanu so se v zadnjem času spremenile. Pakistan si že nekaj let prizadeva, da bi se afganistanski begunci vrnili domov, čeprav v nekaterih predelih Afganistana, predvsem na severu države, še ni miru.

Policijske racije in izselitve Po poročanju radia Svobodna Evropa je v preteklih mesecih več deset tisoč afganistanskih beguncev v Pakistanu uradu Združenih narodov za begunce prijavilo, da jih je skušala pakistanska policija nasilno izseliti iz domov, ki so si jih uredili. Vse več se jih tako seli v begunska naselja, da bi bili zavarovani pred nasiljem pakistanske policije. V begunskih naseljih pa so odvisni od tuje pomoči, čeprav so tisti, ki so živeli zunaj naselij, večinoma delali in se preživljali sami.

Pakistan je v zadnjih treh desetletjih gostil milijone afganistanskih beguncev, od katerih se jih je že 3,8 milijona vrnilo domov.

Nevladna organizacija Mednarodna organizacija za migracije je v poročilu navedla, da je Pakistan od januarja letos izgnal okoli 90 tisoč neprijavljenih afganistanskih beguncev. Številka je šestkrat višja, kot je bilo število beguncev, ki so se lani vrnili domov. Po navedbah pregnanih beguncev so iz nekaterih krajev prisilno izselili vse afganistanske begunce. Iz kraja Sialkot so na primer s policijsko racijo pregnali 1.300 afganistanskih družin. Izganjajo celo Afganistance z uradnimi dokumenti, da so begunci.

V Afganistanu ne morejo nastaniti beguncev Pakistanska vlada si je namreč zadala cilj, da se do konca leta v Afganistan vrnejo vsi begunci. In to čeprav so tako afganistanska vlada kot Združeni narodi Pakistance pozvali, naj podaljšajo rok izselitve, saj razmere po vsem Afganistanu še niso mirne. Vlada v Kabulu tudi ne more zagotoviti bivalnih razmer za vse vračajoče se begunce. Pod nadzorom Združenih narodov se je letos iz Pakistana v Afganistan vrnilo nekaj več kot 50 tisoč registriranih beguncev.

Pred dobrim tednom so se ponovno sestali predstavniki pakistanske in afganistanske vlade ter Združenih narodov. Afganistanska vlada je zaprosila za dveletno podaljšanje rokov za vrnitev beguncev.

Dokler politiki ne najdejo rešitve, bodo afganistanski begunci v Pakistanu prepuščeni na milost in nemilost pakistanskih oblasti, zato se jih je veliko odločilo, da zatočišče raje poskušajo poiskati v Evropi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin