SiolNET. Novice Svet
0,26

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera s prostitutkami dobiva nove razsežnosti

0,26

termometer

Oxfamova trgovina v Veliki Britaniji
Foto: Reuters

Škandal v zvezi s humanitarno organizacijo Oxfam, katere sodelavci naj bi na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami, dobiva nove razsežnosti. V javnost so namreč pricurljali očitki nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu o posilstvih ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Zlorabe je za televizijo Channel 4 razkrila Helen Evans, ki je bila med letoma 2012 in 2015 v Oxfamu direktorica za notranji nadzor. Obsodila je "kulturo spolnih zlorab v nekaterih uradih organizacije", pri tem pa opozorila na posilstva ali poskuse posilstev v Južnem Sudanu in napade na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.


Preberite še:

Zaradi afere s prostitutkami odstopila šefinja humanitarne organizacije


Britanski časnik The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke, kar v tej državi ni zakonito. Časnik eno od največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010 in da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti pozneje zaposlili.

V Čadu redno gostili prostitutke

Britanski tednik The Observer pa je v nedeljo pisal, da so v Čadu leta 2006 v hišo, v kateri je deloval Oxfam, redno vabili domnevne prostitutke. Tedaj naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev organizacije. Oxfam je v Čadu pomagal prizadetim v državljanski vojni.

Oxfam Foto: Reuters V ponedeljek je zaradi afere odstopila namestnica izvršnega direktorja Oxfama Penny Lawrence. Kot je poudarila v odstopni izjavi, prevzema polno odgovornost za ravnanje sodelavcev v Čadu in na Haitiju, saj se organizacija po njenih besedah nanj ni primerno odzvala.

Velika Britanija in EU sta humanitarni organizaciji zaradi škandala že zagrozili z ukinitvijo finančne podpore.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin