Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
13. 2. 2018,
20.31

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

humanitarna pomoč afera prostitucija Oxfam

Torek, 13. 2. 2018, 20.31

6 let, 2 meseca

Afera s prostitutkami dobiva nove razsežnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Oxfamova trgovina v Veliki Britaniji | Foto Reuters

Foto: Reuters

Škandal v zvezi s humanitarno organizacijo Oxfam, katere sodelavci naj bi na Haitiju in v Čadu prirejali orgije s prostitutkami, dobiva nove razsežnosti. V javnost so namreč pricurljali očitki nekaterih sodelavcev Oxfama v Južnem Sudanu o posilstvih ter o spolnih napadih na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.

Zlorabe je za televizijo Channel 4 razkrila Helen Evans, ki je bila med letoma 2012 in 2015 v Oxfamu direktorica za notranji nadzor. Obsodila je "kulturo spolnih zlorab v nekaterih uradih organizacije", pri tem pa opozorila na posilstva ali poskuse posilstev v Južnem Sudanu in napade na mladoletne prostovoljce v Oxfamovih trgovinah v Veliki Britaniji.


Preberite še:

Zaradi afere s prostitutkami odstopila šefinja humanitarne organizacije


Britanski časnik The Times je v petek poročal, da so sodelavci Oxfama, ki so delovali na Haitiju po uničujočem potresu leta 2010, najemali prostitutke, kar v tej državi ni zakonito. Časnik eno od največjih humanitarnih organizacij s sedežem v Veliki Britaniji obtožuje, da je prikrivala nepravilnosti več sodelavcev na Haitiju leta 2010 in da o neprimernem vedenju svojih sodelavcev ni obvestila drugih organizacij, pri katerih so se ti pozneje zaposlili.

V Čadu redno gostili prostitutke

Britanski tednik The Observer pa je v nedeljo pisal, da so v Čadu leta 2006 v hišo, v kateri je deloval Oxfam, redno vabili domnevne prostitutke. Tedaj naj bi zaradi neprimernega vedenja odpustili enega od sodelavcev organizacije. Oxfam je v Čadu pomagal prizadetim v državljanski vojni.

Oxfam | Foto: Reuters Foto: Reuters V ponedeljek je zaradi afere odstopila namestnica izvršnega direktorja Oxfama Penny Lawrence. Kot je poudarila v odstopni izjavi, prevzema polno odgovornost za ravnanje sodelavcev v Čadu in na Haitiju, saj se organizacija po njenih besedah nanj ni primerno odzvala.

Velika Britanija in EU sta humanitarni organizaciji zaradi škandala že zagrozili z ukinitvijo finančne podpore.

Ne spreglejte