Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 12. 2016,
6.43

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Natisni članek

begunci božični sejem tovornjak Nemčija teroristični napad Berlin

Torek, 20. 12. 2016, 6.43

6 let, 7 mesecev

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Berlinu #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

27

Foto: Reuters

Nemčijo je v ponedeljek pretresel napad s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, v katerem je umrlo 12 ljudi, 49 je ranjenih. Oblasti so danes potrdile, da je šlo za teroristični napad. Eden ali več oboroženih napadalcev je še na begu, odgovornost za napad pa je danes prevzela Islamska država.

Ključni poudarki:

- ponedeljkov napad na berlinski božični tržnici je terjal 12 smrtnih žrtev, 49 je ranjenih, od tega 14 huje;

- nemška policija je priznala, da ni prijela pravega osumljenca;

- 23-letnega Pakistanca so izpustili;

- storilec naj bi bil še na begu in je oborožen ter nevaren;

- med žrtvami ni Slovencev, je sporočilo MZZ;

- Nemci vseeno želijo pripraviti tradicionalno silvestrovanje na prostem;

- odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Islamska država prevzela odgovornost za napad

Skrajna sunitska skupina Islamska država (IS) je danes prek svoje tiskovne agencije Amak prevzela odgovornost za ponedeljkov teroristični napad v Berlinu. "Vojak IS je izvedel operacijo v Berlinu v odgovor na pozive k napadom na prebivalce držav mednarodne koalicije proti IS", je poročala agencija.

Fotogalerija
1 / 30

Eden ali več storilcev še na begu

Osumljenca za napad, 23-letnega Naveda B., begunca, ki naj bi v Nemčijo lani po balkanski migrantski poti prispel iz Pakistana in je živel v begunskem centru, je policija aretirala v ponedeljek zvečer nekaj kilometrov od kraja dogodka, potem ko so priče policistom povedale, da je voznik tovornjaka, ki je zapeljal v množico, pobegnil.

Vpletenost v napad zanikal, policija pa je danes priznala, da niso prijeli pravega osumljenca, in ga je izpustila. "Dosedanje forenzične preiskave niso dale dokazov o njegovi navzočnosti v kabini tovornjaka med napadi," je v Karlsruheju sporočilo tožilstvo.

Eden ali več storilcev naj bi bilo še na begu, so oboroženi ter nevarni.

Nemške oblasti medtem zatrjujejo, da si ne bodo dovolile ustrahovanja. Tako je kanclerka Merklova državljane pozvala, naj ne dopustijo, da bi jih strah ohromil.

Od 49 poškodovanih so 24 ljudi že odpustili iz bolnišnic, ob tem pa so identificirali sedem smrtnih žrtev. Po besedah vodje policijske uprave Holgerja Müncha gre za šest nemških državljanov in Poljaka.

 

Andrej  Šter: Med žrtvami napada v Berlinu ni Slovencev

Vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal, da med ubitimi ali ranjenimi v ponedeljkovem napadu v Berlinu po še neuradnih podatkih ni slovenskih državljanov. Zunanje ministrstvo po njegovih besedah po napadu ne odsvetuje potovanj v tujino.

Slovenske novice so sicer poročale, da so na slovenskem veleposlaništvu v Berlinu po včerajšnjem terorističnem napadu prejeli klic zaskrbljene mame, ki ni mogla navezati stika s sinom, vendar ga je pozneje le dobila.

Vseeno bodo pripravili tradicionalno silvestrovanje na prostem

Nemški predsednik Joachim Gauck je po terorističnem napadu v Berlinu dejal, da sovraštvo napadalcev ne sme voditi v še več sovraštva. Kanclerka Angela Merkel pa je z notranjim in zunanjim ministrom Thomasom de Maizierjem in Frank-Walterjem Steinmeierjem ter berlinskim županom Michaelom Müllerjem obiskala prizorišče napada in se poklonila žrtvam.

Notranji minister se je zavzel za to, da božični sejmi v Nemčiji ob ustreznih varnostnih ukrepih ostanejo odprti. "Ne glede na to, kaj bomo ugotovili glede motivov in namenov napadalca, si ne smemo dovoliti vzeti svoje svobode," je v sporočilu zapisal de Maiziere. Berlinske oblasti so napovedale, da bodo kljub napadu pripravili tradicionalno silvestrovanje na prostem.

Storilec je stari znanec policije. | Foto: Reuters Storilec je stari znanec policije. Foto: Reuters Tovornjak je po neuradnih informacijah zapeljal na tržnico blizu katedrale Kaiser-Wilhelm in kakšnih 80 metrov vozil po ljudeh. Voznik je nato pobegnil, policija pa je na sopotnikovem sedežu našla truplo ustreljenega poljskega državljana, ki je bil pravi voznik tovornjaka.

Bi lahko napad preprečili?

Očitno je šlo za napad tako imenovanega volka samotarja oziroma posameznika, takšne napade pa je, kot je povedal strokovnjak za varnostna vprašanja Klemen Grošelj, najtežje zaznati in še težje preprečiti. Varnostne službe ne bi mogle narediti veliko več, da bi preprečile ponedeljkov napad, je dejal.

Napad je v Nemčiji sprožil vnovične kritike politike odprtih vrat za begunce, ki jo zagovarja kanclerka. V državo je samo lani prišlo skoraj 900 tisoč prosilcev za azil, med njimi očitno tudi berlinski napadalec.

Po za zdaj znanih podatkih med poškodovanimi v napadu ni Slovencev. | Foto: Reuters Po za zdaj znanih podatkih med poškodovanimi v napadu ni Slovencev. Foto: Reuters

"Zdaj vsi bolj kot ne čakamo, da se razjasni ozadje dogodka in da nam posredujejo več informacij." | Foto: "Zdaj vsi bolj kot ne čakamo, da se razjasni ozadje dogodka in da nam posredujejo več informacij." Tijana Grubor Hozjan, ki živi v Berlinu, nam je povedala:

"Prehitro je, da bi lahko povedala, kakšno je zdaj vzdušje v Berlinu, saj je minila komaj prva noč po napadu. Za zdaj vse deluje normalno, stvari se odvijajo kot vsako jutro. K sreči smo bili ob napadu vsi doma, tako da smo za dogajanje izvedeli po televiziji, ko so se med oddajo začeli pojavljati napisi. Sicer pa lahko rečem, da je pri meni še vedno prisoten občutek varnosti, saj je bila nemška policija že prej precej aktivna na tem področju.

Zdaj vsi bolj kot ne čakamo, da se razjasni ozadje dogodka in da nam posredujejo kaj več informacij. V mojem življenju se verjetno veliko vseeno ne bo spremenilo, saj zaradi majhnega otroka ne zahajam med množice ljudi."

Za zdaj še ni jasno, ali se je tovornjak res pripeljal iz Poljske ali pa ga je napadalec ugrabil na poti iz Italije v Berlin, kot je medijem povedal lastnik prevozniškega podjetja Ariel Zurawski. Ta pred napadom več ur ni mogel stopiti v stik z voznikom, sicer svojim bratrancem.

V napadu je bilo ranjenih 48 oseb. | Foto: Reuters V napadu je bilo ranjenih 48 oseb. Foto: Reuters

Svet obsoja napade

Iz sveta se vrstijo obsodbe napada. Vladimir Putin ga je označil za brutalnega in ciničnega, madžarski premier Viktor Orban pa je opozoril, da so bile napadene krščanske vrednote.

Ameriški predsednik Barack Obama je izrazil solidarnost z Nemci, medtem ko je njegov naslednik Donald Trump dejal, da mora civilizirani svet zaradi napadov, kakršen se je zgodil v Berlinu, spremeniti način razmišljanja, ter napovedal, da bo treba islamske teroriste izbrisati z obličja Zemlje.

Pretresenost sta izrazila tudi avstrijski kancler Christian Kern in predsednik Alexander Van der Bellen. Kern je napad označil za strašno tragedijo, obenem pa napovedal, da bodo avstrijske oblasti storile vse, da zagotovijo varnost na božičnih sejmih po državi.

Francoski predsednik Francois Hollande je dejal, da so Francozi v tej tragediji z Nemci. Povedal je še, da v Franciji po napadu v Berlinu velja visoka stopnja teroristične ogroženosti.

Video: AP

Že peti teroristični napad v Nemčiji letos

Gre za že peti letošnji teroristični napad v Nemčiji. Prvi se je zgodil maja, ko je neki moški na Bavarskem z nožem ubil eno osebo in ranil še tri, maja pa so sledili trije, še bolj krvavi. Najprej je v Münchnu Nemec iranskega rodu s pištolo ubil devet ljudi, nato je begunec iz Afganistana na vlaku na Bavarskem z nožem poškodoval pet ljudi, sirski samomorilski napadalec pa se je razstrelil na glasbenem festivalu v mestu Ansbach in ranil 15 ljudi.

Tovornjak je po neuradnih informacijah zapeljal na tržnico blizu katedrale Kaiser-Wilhelm in kakšnih 80 metrov vozil po ljudeh. | Foto: Reuters Tovornjak je po neuradnih informacijah zapeljal na tržnico blizu katedrale Kaiser-Wilhelm in kakšnih 80 metrov vozil po ljudeh. Foto: Reuters

Napad tudi v Švici

V streljanju v muslimanskem verskem centru v središču švicarskega mesta Zürich so bili včeraj ranjeni trije ljudje. Tiskovna predstavnica mestne policije je potrdila, da se je v središču mesta zgodilo streljanje. Mediji so poročali, da je napadalec pobegnil in da se je incident zgodil v muslimanskem verskem centru blizu železniške postaje. Policija je danes potrdila, da so napadalčevo truplo našli v bližini kraja streljanja.

Za zdaj še ni jasno, ali se je tovornjak pripeljal iz Poljske ali ga je terorist ugrabil na poti iz Italije v Berlin. | Foto: Reuters Za zdaj še ni jasno, ali se je tovornjak pripeljal iz Poljske ali ga je terorist ugrabil na poti iz Italije v Berlin. Foto: Reuters Podoben napad julija v Nici 

Med praznovanjem francoskega državnega praznika julija letos je 19-tonski tovornjak zapeljal v množico ljudi, pri čemer je bilo ubitih 84 ljudi. Napadalec je bil privrženec skrajne Islamske države.

Ne spreglejte