SiolNET. Novice Svet
0,09

termometer

  • Messenger
  • Messenger

12 tisoč brezplačnih vozovnic za potovanje po Evropi

0,09

termometer

Potovanje, letalo
Mladi bodo lahko brezplačne vozovnice uporabili med 15. aprilom in 31. oktobrom prihodnje leto, na poti pa bodo lahko največ 30 dni.

Evropska komisija bo 18-letnikom, ki si želijo prepotovati Evropo, v okviru pobude DiscoverEU namenila dodatnih 12 tisoč brezplačnih vozovnic. Vozovnice bodo na voljo od 29. novembra, kandidati pa morajo do konca leta dopolniti 18 let, so sporočili iz komisije. Nazadnje je bil delež, namenjen Slovencem, 60 vozovnic. Koliko jih bo tokrat, se še ne ve, so komentirali na Slovenskih železnicah. 

Mladi bodo lahko brezplačne vozovnice uporabili med 15. aprilom in 31. oktobrom prihodnje leto, na poti pa bodo lahko največ 30 dni.

Evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mlade in šport Tibor Navracsics je pojasnil, da je minulo po Evropi lahko potovalo okoli 15 tisoč polnoletnih Evropejcev. "Dobili so priložnost izkusiti evropsko raznolikost, bogato kulturo in spoznati ljudi iz vseh koncev EU. Slišali smo fantastične zgodbe, zato sem vesel, da jih bo lahko prihodnje leto še več," je dodal.

Aleks Kavčič Sportal Velenjačni nadaljujejo popotovanje po Evropi

Pobuda DiscoverEU je sicer zaživela junija, v obdobju med 9. julijem in 30. septembrom pa je Evropo prepotovalo okoli 15 tisoč mladih. Letos je bilo zanjo namenjenih 12 milijonov evrov. Glede na veliko zanimanje komisija predlaga vključitev pobude v program Erasmus s proračunom 700 milijonov evrov po letu 2020.

Če bodo države članice in Evropski parlament pobudo podprli, bo Evropo po mnenju komisije med letoma 2021 in 2027 prepotovalo dodatnih 1,5 milijona 18-letnikov. Zainteresirani mladi se bodo lahko za vozovnice prijavili prek evropskega portala za mlade.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin