Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
8. 7. 2013,
20.41

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZZZS recept

Ponedeljek, 8. 7. 2013, 20.41

8 let, 1 mesec

ZZZS uvaja nepotrebne nove recepte?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na ZZZS-ju pripravljajo nove tiskane obrazce, med katerimi bodo tudi recepti za zdravila. Nekateri zdravniki menijo, da je to nepotrebno, saj naj bi že čez pol leta uvedli elektronski recept.

Po mnenju splošnega zdravnika Mira Lasbaherja naj bi sprememba nekaterih tiskanih obrazcev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v ambulante prinesla tudi več administrativnega dela, čeprav se, opozarja, zdravniki že vsaj leto dni zaman bojujejo proti pretirani birokratizaciji.

Obrazce usklajujejo z Evropo Kot je pojasnil Damjan Kos, vodja Sektorja za informiranje in odnose z javnostmi ZZZS-ja, bodo spremenili sedem od 16 obrazcev, določenih s pravilnikom o uresničevanju pravice do obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Obrazce spreminjajo zaradi uskladitve z Zakonom o uravnoteženju javnih financ ter z direktivo Evropske komisije o določitvi ukrepov za olajšanje priznavanja receptov, predpisanih v drugi državi članici.

Nekatere obrazce, predvsem recepte za zdravila, morajo z zahtevami EU-ja uskladiti predvsem zato, ker bodo od oktobra 2013 slovenski bolniki lahko zdravniške preglede opravljali tudi v tujini. Zato bo moralo biti od zdaj na receptu in podobnih obrazcih zapisanih predvsem več kontaktnih podatkov zdravnika, ki je recept predpisal, da bo ta v primeru morebitnih zapletov lažje dostopen.

Nekatere podatke bodo črpali iz drugih registrov Spremenila se bo tudi vsebina obrazca Prijava-odjava zavarovanja za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni (MI12).

"Obrazec je poenostavljen, na njem ni več podatkov, do katerih lahko ZZZS dostopa iz uradnih evidenc drugih ustanov. Po novem ob zaposlitvi delavca na primer ne bo več treba posebej prijavljati otrok, ki so zavarovani po delavcu, saj bomo te podatke odslej pridobili samodejno iz drugih registrov. Nekateri postopki bodo z novimi obrazci torej poenostavljeni," je dejal Kos.

Nalogi za prevoz bolnikov bodo po novem v formatu A4 (prej A5), kar naj bi omogočilo, da listino izdajo za daljše obdobje, tudi za vse leto. "To bo razbremenilo ambulante, saj bolnikom ne bo treba vsakokrat znova tja zgolj zaradi naloga."

Kot poudarja Damjan Kos, večina sprememb ne bo imela nobenih finančnih posledic, listina Reverz za medicinski pripomoček pa bo postopke celo pocenila, saj ne bo več predtiskana, ampak bo dostopna v obliki računalniškega izpiska, kar naj bi dobaviteljem medicinskih pripomočkov prineslo prihranek 266,10 evra na leto.

Na vprašanje, kakšen smisel ima uvajati nov tiskani obrazec za recepte, če bo predvidoma čez pol leta ministrstvo za zdravje v okviru projekta eZdravje uvedlo elektronske recepte, je Kos odgovoril, da recepti v tiskani obliki ostajajo, saj t. i. elektronski recept še vsaj nekaj časa ne bo v veljavi ob uveljavljanju zdravstvenih storitev v tujini.

Z ministrstva za zdravje pa so sporočili, da sprememb tiskanih obrazcev ZZZS-ja še ne morejo komentirati, bodo pa to storili še ta teden oziroma takoj po sestanku med predstavniki ministrstva in ZZZS-ja, na katerem se bodo pogovarjali o stanju projekta eRecept in uskladitvi aktivnosti obeh strani na tem področju.

Ne spreglejte