Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 6. 2012,
13.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

varčevanje zakon

Sreda, 13. 6. 2012, 13.00

7 let, 12 mesecev

ZZZS bo povrnil doplačila za testne trakove za določanje glukoze v krvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) bo posameznikom povrnil vsa doplačila za testne trakove za določanje glukoze v krvi.

Varčevalni zakon je namreč znižal ceno za testne trakove, kot jo plačuje ZZZS. Pri nekaterih dobaviteljih medicinskih pripomočkov pa so po uveljavitvi zakona bolnikom pričeli zaračunavati doplačilo ob izdaji trakov.

Nekateri so morali podpisati izjavo, da stroška ne bodo uveljavili pri ZZZS Kot so v sporočilu za javnost zapisali v koordinativni skupini Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010-2020 pri ministrstvu za zdravje, so nekateri dobavitelji izdajo testnih trakov pogojevali tudi s podpisom izjave, da bolniki tega stroška ne bodo uveljavljali pri ZZZS.

Na zavodu zavarovancem, ki so morali doplačati testne trakove, svetujejo, da se z računom oglasijo na najbližji območni enoti ZZZS, kjer bodo izpolnili vlogo, neupravičeno zaračunane zneske pa bo zavod povrnil zavarovani osebi na tekoči račun. Vračila neupravičeno zaračunanih zneskov bodo možna, tudi če je bolnik podpisal izjavo, da teh stroškov ne bo uveljavljal pri ZZZS.

Izdajo testnih trakov pogojevali z menjavo proizvajalca merilnika Na sredinem sestanku koordinativne skupine so se sicer dogovorili, da bodo v nekaj dneh zbrali vse potrebne informacije in jih čim prej posredovali sladkornim bolnikom. Med drugim so tudi ugotovili, da so nekateri dobavitelji pogojevali izdajo testnih trakov z menjavo tipa oziroma proizvajalca merilnika za glukozo.

V koordinativni skupini opozarjajo, da mora biti bolnik oziroma druga oseba, ki sladkornemu bolniku meri krvni sladkor doma, za ravnanje z merilnikom usposobljen. Če bolnik pravilnega ravnanja z merilnikom ni vešč, lahko to privede do napačno izmerjenih vrednosti krvnega sladkorja. To pa ima lahko za zdravljenje sladkorne bolezni škodljive posledice, so še zapisali v skupini.

Ne spreglejte