Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 5. 2015,
13.05

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Zvonko Fišer Boštjan Škrlec KPK upravno sodišče

Petek, 29. 5. 2015, 13.05

7 let, 12 mesecev

Zvonko Fišer: Vsa Slovenija verjame, da sem ravnal koruptivno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Čeprav je upravno sodišče včeraj izdalo odredbo o začasnem umiku dela zaključnega poročila KPK o domnevni koruptivnosti prvega tožilca, mu je bila škoda že povzročena, je dejal Zvonko Fišer.

"S to odredbo je revitalizirana odločitev KPK in omejena škoda, ki nastaja tako meni kot tožilstvu. Škoda je sicer že nastala in se s pozivi k odstopu še stopnjuje, zato je dokončno ni mogoče popraviti," se je na odločitev upravnega sodišča na tiskovni konferenci odzval Zvonko Fišer.

Še enkrat je poudaril, da je težava sistem oziroma zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ne omogoča možnosti obrambe. "Tak način delovanja državnega organa je neustaven, je orodje politike, da diskreditira ljudi," je prepričan Fišer. Znova je poudaril, da je politika vsaj od februarja lani seznanjena z vsemi slabostmi zakona KPK in da ji očitno ustreza, da tako tudi ostane.

Politiki "neustavna" KPK ustreza "Strokovna javnost že več kot eno leto opozarja, da je treba zakon o integriteti treba spremeniti," je dodal, prepričan, da prav vsaki politiki to ustreza.

Ne glede na to, da je Fišer zoper zaključno poročilo KPK vložil tožbo na upravno sodišče, "vsa Slovenija verjame, da je generalni državni tožilec ravnal koruptivno. Na to odločitev KPK se je skliceval tudi minister Goran Klemenčič, ko je od državnotožilskega sveta zahteval poročilo in opredelitev do moje morebitne razrešitve." Njegovo zahtevo je Fišer označil za nedostojen pritisk na državnotožilski svet.

Za poziv k odstopu generalnega državnega tožilca minister ne potrebuje zakonske podlage, mora pa imeti legitimnost, je prepričan Fišer.

Opozoril je še, da bi bilo sklicevanje na zaključno poročilo KPK zdaj protipravno, in še enkrat poudaril, da ne bo odstopil. "Ne gre zame, gre za pritisk na tožilstvo, kako pridobiti čim večjo moč nad tožilstvom," je povedal.

Spolitiziran pravosodni sistem Klemenčič je na prvem obisku tožilstva govoril o strategiji razvoja pravosodja, o tem zdaj ni niti besedice, razmišlja pa o kadrovanju v pravosodju, je Fišer okrcal Klemenčiča. "Imamo sistem, ki je nespodobno spolitiziran. O imenovanju sodnikov odloča državni zbor. Kritična točka tega sistema je, da ima prevladujoč vpliv vlada, ki imenuje vse tožilce razen generalnega tožilca. Tega imenuje državni zbor," se je dotaknil sistema.

A če bi hoteli spremeniti odločanje o sodnikih, bi morali spremeniti ustavo, medtem ko bi bilo treba pri tožilcih spremeniti le zakon o državnem tožilstvu, je dejal Fišer. "Minister razmišlja o tem, kako bi zmanjšal pristojnosti samostojnega in nadzornega organa tožilstva, državnotožilskega sveta."

Tudi KPK bi lahko predlagala razrešitev "Če bi KPK menila, da je ugotovljena nepravilnost res tako huda kršitev, bi lahko po zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije Fišerja pozvala k odstopu, saj ji ta to omogoča, pa tega ni storila," je povedal Boštjan Škrlec. Dodal je, da je prav državnotožilski svet opozoril, da so se vsi organi sklicevali na sodbo upravnega sodišča, v kateri pa Fišer ni bil stranka v postopku, zato tudi ni imel možnosti obrambe.

"Pričakujem, da bom s tožbo na upravnem sodišču, kjer izpodbijam zaključno poročilo KPK, uspešen. Da bodo ugotovili, da ugotovitve KPK ne vzdržijo oziroma so nastale po napačni poti, pa tudi vsebinski plati. Tega ne bi rad doživel kot čarovnica, ki je bila zažgana na grmadi," je še povedal Fišer.

Ne spreglejte