Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ZSSS delavci migranti

Petek, 14. 6. 2013, 12.05

8 let

ZSSS: Pri delavcih migrantih bo prišlo do veriženja pogodb o delu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predlagane spremembe zakona o tujcih, ki vpeljujejo enotno dovoljenje za bivanje in delo, posegajo v številne zakone, kar bo pri delavcih migrantih vodilo v veriženja pogodb, opozarjajo za ZSSS-ju.

Osnutek predloga novele zakona o tujcih predvideva uvedbo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, kar pomeni za sedanjo ureditev področja prebivanja in dela delavcev migrantov velike spremembe. Ogrožena bi lahko bila pravica delavcev migrantov do pridobitve osebnega dovoljenja in spodbujeno veriženje pogodb o zaposlitvi ter oteženo delo dnevnih migrantov v Sloveniji, opozarja Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

V zvezi so opozorili tudi na neusklajenost med ministrstvom za gospodarstvo in ministrstvom za delo. Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril izvršni sekretar ZSSS-ja Goran Lukić, iz predloga novele zakona ni razvidno, kdo bo kaj delal oziroma urejal.

Akutni problemi delavcev migrantov Lukić je poudaril, da novela kaže, da ni bilo zadostnega medresorskega sodelovanja med ministrstvom za notranje zadeve kot skrbnikom zakona o tujcih ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot skrbnikom delovne zakonodaje.

Koordinator projekta Integracijski paket za brezposelne migrante, begunce in prosilce za azil pri ZSSS Marko Tanasić, je opozoril na akutne probleme delavcev migrantov. Ob tem je izpostavil, da se tujci, ki so invalidi in prebivajo v Sloveniji z dovoljenjem za začasno bivališče, ne morejo vključiti v obvezno zdravstveno zavarovanje.

Prav tako je opozoril, da zavodi za zaposlovanje iskalce zaposlitve napotujejo tudi k podjetjem, ki imajo blokirane ali celo zaprte bančne račune. "To pomeni, da zakonito izplačevanje plač in prispevkov ni možno in vodi v plačevanje plač 'na roke' ter neplačevanje prispevkov za socialno varnosti," je dejal.

Ne spreglejte