Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2013,
13.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Dušan Semolič ZSSS Alenka Bratušek vlada

Sreda, 6. 3. 2013, 13.51

7 let, 12 mesecev

ZSSS: Čas za preobrat od varčevanja k investiranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) mandatarko za sestavo nove vlade Alenko Bratušek opozarja, da je trenutna protikrizna politika Slovenije popolnoma zgrešena.

Zato je čas za radikalni obrat - od varčevanja k investiranju, je predsednik ZSSS Dušan Semolič zapisal v pismu mandatarki. Časa za čakanje, da bodo protivarčevalni in "spodbujevalni" ukrepi zdaj že nekdanje vlade po enem letu intenzivnega izvajanja čudežno pokazali pozitivne rezultate, ni več, pravijo v ZSSS, kjer so pripravili vrsto ukrepov, ki jih želijo takoj po oblikovanju nove vlade predstaviti Bratuškovi. Da bi spodbudili gospodarstvo, je treba zagnati javne infrastrukturne investicije Kot menijo v ZSSS, naj se ciljni primanjkljaj v višini treh odstotkov BDP doseže na srednji rok, saj ima prehitra konsolidacija prevelike negativne učinke, ki se že močno odražajo tudi v Sloveniji. Da bi spodbudili gospodarstvo, je treba zagnati javne infrastrukturne investicije, kot so izgradnja razvojnih osi, železnice, energetika. Pri tem je treba zmanjšati administrativne ovire ter olajšati črpanje evropskih sredstev. Sprejeti je treba tudi spodbude za povečano investiranje v razvoj zelenih tehnologij ter strategijo na področju lesarstva. Izboljšati je treba tudi upravljanje z državnim premoženjem, pri čemer bi morala država ohraniti lastništvo v najbolj vitalnih delih gospodarstva. Nujno je treba najti primerno rešitev za sanacijo bančnega sistema in s tem odpraviti kreditni krč, medtem ko bi morali sovražne prevzeme podjetij onemogočiti.

Spremenjena definicija minimalne plače V ZSSS se tudi sprašujejo, ali je zniževanje stopnje davka na dohodek pravnih oseb dalo pozitivne rezultate. Če se izkaže, da ne, naj se davek nemudoma zviša.

Spremeni naj se tudi definicija minimalne plače, in sicer s postopnim izvzetjem dodatkov in delovne uspešnosti. V zakon o udeležbi delavcev pri dobičku pa naj se vnese obvezno delitev dobička med zaposlene.

Ker se zaradi velikega števila agencij za zagotavljanje dela slabšajo možnosti učinkovitega pregleda nad njihovim delovanjem, naj se zaostrijo pogoji za njihovo ustanavljanje, npr. s povečanjem osnovnega kapitala.

Na področje trga dela sega tudi predlog, naj se zagotovi sredstva za intenzivna vlaganja v izobraževanja zaposlenih, še posebej nižje kvalificiranih in starejših. Povečajo naj se pristojnosti inšpektorjev za delo, spoštovanje delovnopravne zakonodaje pa naj se zagotovi tudi z dopolnitvijo kazenske zakonodaje.

Sklad prehodnih najemnih stanovanj Na področju napotovanja delavcev v tujino se morajo kazni in nadzor okrepiti. Nemudoma naj se pripravijo tudi ukrepi za omejitev bega možganov.

Čim prej naj se uvede sistem jamstev za mlade, po katerih bi mladi v štirih mesecih potem, ko so se prenehali izobraževati oz. so postali brezposelni, prejeli ponudbo za zaposlitev, nadaljnje izobraževanje, vajeništvo ali pripravništvo.

V ZSSS predlagajo ustanovitev tudi sklada prehodnih najemnih stanovanj, ki bi mladim omogočal, da glede na število otrok in finančno stanje prehajajo iz enosobnih v večsobna stanovanja. Sredstva za delovanje sklada bi lahko zagotovili tudi z davkom na nepremičnine in davkom na prazna stanovanja. Minimalni osebni dohodek, ki je osnova za izračun denarne socialne pomoči, naj se postopoma vrne na raven, ki bo prejemnikom pomoči omogočal dostojno življenje, še menijo v ZSSS.

Ne spreglejte