Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 2. 2023,
9.22

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

8

Natisni članek

Mia Skrbinac Matjaž Tribušon

Petek, 3. 2. 2023, 9.22

1 leto, 2 meseca

Zoper igralca Matjaža Tribušona vložena obtožnica zaradi spolnega nadlegovanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,97

8

Majaž Tribušon | V tem tednu je sodišče ugotovilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi Matjažu Tribušonu pravočasna, utemeljena in zakonita. | Foto STA

V tem tednu je sodišče ugotovilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi Matjažu Tribušonu pravočasna, utemeljena in zakonita.

Foto: STA

Proti igralcu Matjažu Tribušonu, o čigar domnevno neprimernem vedenju, ko je delal kot profesor igre na ljubljanski AGRFT, je za medije pred dvema letoma spregovorila igralka Mia Skrbinac, je tožilstvo 1. decembra lani vložilo obtožnico zaradi spolnega nadlegovanja. Obtožnica še ni pravnomočna, proti njej pa je bil vložen ugovor, poroča Delo.

Tožilstvo v obtožnici Tribušonu očita kaznivo dejanje kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja po drugem odstavku 174. člena kazenskega zakonika. Po njem se osebo, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, starejšo od 15 let, ki mu je zaupana v učenje, vzgojo, varstvo in oskrbo, kaznuje z zaporom od enega do osmih let.

Obtožnica še ni pravnomočna, ker je bil proti njej vložen ugovor, o katerem mora odločiti zunajobravnavni senat, je za Delo pojasnila vodja tožilstva Katarina Bergant.

Po razkritjih o domnevnih spolnih nadlegovanjih je vodstvo Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Tribušona umaknilo od dela s študenti in študentkami, ljubljanska univerza pa mu je nato vročila izredno odpoved delovnega razmerja. Igralec jo je izpodbijal na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani, ker je bil prepričan, da je odpoved nezakonita, in zahteval vrnitev na prejšnje delovno mesto.

V tem tednu je sodišče ugotovilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi pravočasna, utemeljena in zakonita. Vendar pa sodba še ni pravnomočna, saj se Tribušon, ki se za medije ne odziva, lahko nanjo pritoži.

Ustavno sodišče
Novice Nove podrobnosti sodbe igralcu Matjažu Tribušonu
Majaž Tribušon
Trendi Igralec Tribušon, obtožen nadlegovanja, toži zaradi odpovedi

Spomnimo 

Mia Skrbinac je februarja 2021 za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga tedaj še ni poimensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre, zapakirano v študijski proces, kot tudi zunaj predavalnice, na hodnikih.

Nekaj dni zatem je Tribušona prijavila na Univerzo v Ljubljani, s prijavo pa so se seznanili tudi na AGRFT. Že pred tem je AGRFT na ljubljansko tožilstvo vložila naznanilo dejstev v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja.

Poleti 2021 pa so ljubljanski kriminalisti zaradi kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper Tribušona.

Primer je v slovenski javnosti sprožil burne odzive in predvsem veliko podporo igralki, ki je o spolnem nasilju kot prva iz sveta slovenske kulture spregovorila na glas. DZ je nato junija izglasoval nov pogled na kaznivo dejanje posilstva po načelu samo ja pomeni ja, ki so ga po vzoru gibanja Jaz tudi v tujini sprožili v Inštitutu 8. marec.

Mia SKrbinac
Trendi Mia Skrbinac prvič spregovorila o intervjuju z Mišo Molk
Miša Molk Mia Skrbinac
Novice Kako je Miša Molk s trditvijo presenetila igralko Mio Skrbinac #video
Mia Skrbinac
Novice Mia Skrbinac vložila uradno prijavo spolnega nadlegovanja
Ne spreglejte