Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 3. 2024,
12.58

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

Robert Golob sova NPU soočenje Joško Kadivnik Darko Muženič

Ponedeljek, 4. 3. 2024, 12.58

1 mesec, 3 tedne

Znano je, kdaj se bosta soočila šefa Sove in NPU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
Državni zbor | Foto STA

Foto: STA

Preiskovalna komisija DZ bo o sumih političnega vmešavanja v policijo izvedla soočenje direktorjev NPU in Sove Darka Muženiča in Joška Kadivnika. Kot je razvidno iz dokumentov državnega zbora, bo soočenje glede očitkov Tatjane Bobnar o domnevnem vplivu premierja Roberta Goloba na aretacijo ruskih vohunov potekalo 19. marca. 

Da bo preiskovalna komisija DZ o sumih političnega vmešavanja v policijo marca izvedla soočenje direktorjev NPU in Sove, je že februarja na novinarski konferenci napovedal novi predsednik komisije Aleš Rezar (Gibanje Svoboda). V prihodnjih mesecih bodo zaslišali tudi premierja Roberta Goloba.

Po naših neuradnih informacijah naj bi sicer Muženič na zaslišanju pred komisijo prejšnji teden dejal, da premier Robert Golob ni vplival na datum aretacije ruskih vohunov.

Rezar: Nekdanji predsednik komisije je ravnal zakonito 

Preiskovalna komisija se je februarja seznanila tudi z mnenjem zakonodajnopravne službe DZ, ki je zapisala, da nekdanji predsednik komisije Miha Lamut, prav tako iz vrst največje vladne stranke Gibanje Svoboda, ni presegel pooblastil, ko je direktorju Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Kadivniku dovolil vpogled v pričanje nekdanjih ministrice za notranje zadeve Tatjane Bobnar in vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije Boštjana Lindava.

Po Rezarjevih besedah je torej jasno, da je nekdanji predsednik komisije ravnal zakonito in skladno s pristojnostmi, predvsem pa ni zlorabil funkcije, kot se je želelo javnosti prikazati. "Upam, da se na tem mestu politična gonja, ki je bila neupravičeno sprožena zoper njega, konča," je dejal na novinarski konferenci. Prepričan je tudi, da so Lamuta osebno diskreditirali z namenom spodkopavanja legitimnosti preiskovalne komisije v času, ko se je spopadal z zdravstvenimi težavami.

Kot je znano, naj bi Tatjana Bobnar lani na zaprtem delu seje preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vpletanja v policijo, dejala, da je v času, ko je še bila notranja ministrica, dobila tudi informacijo, da naj bi se premier Robert Golob osebno zavzel za preložitev aretacije ruskih vohunov. Trdila naj bi, da je za to informacijo izvedela od Lindava. Na Sovi so te navedbe zavrnili kot neresnične.

Aleš Rezar
Novice Rezar: Ne bom dopuščal, da tempo preiskovalne komisije narekuje opozicija
Aleš Rezar
Novice Preiskovalna komisija DZ bo soočila direktorja NPU in Sove
Aleš Rezar
Novice Aleš Rezar bo preiskoval, ali se politika vpleta v policijo
Ne spreglejte