SiolNET. Novice Slovenija
2,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znameniti bruseljski deček znova v slovenski obleki

2,06

termometer

Deček, ki lula, Manneken Pis, Bruselj |  | Foto: STA
Foto: STA

Znameniti bruseljski kipec Manneken Pis ali deček, ki lula, je bil dopoldne znova odet v gorenjsko narodno nošo, in sicer že šestič od leta 2004. V počastitev obletnice samostojne države je slovensko veleposlaništvo v Belgiji v sodelovanju z vodjo Slovenskega pastoralnega centra Zvonetom Štrubljem ob kipcu pripravilo kulturni dogodek.

Zbrane je nagovoril slovenski veleposlanik v Belgiji Rado Genorio, zapeli so Oktet fantov Stična in zbor Svoboda Kočevje. Manneken Pis je bil na dan državnosti po slovensko oblečen od 9. do 12. ure.

Sicer pa so na veleposlaništvu ob tem dogodku poudarili, da letos v Belgiji praznujejo 90-letnico Kulturnega društva Sveta Barbara, enega od najstarejših še delujočih slovenskih izseljenskih društev, ter 70-letnico Slovenske katoliške misije.

Manneken Pis je bil v slovensko nošo oblečen že šestič. Prvič so ga tako oblekli 30. aprila 2004, dan pred vstopom Slovenije v EU, drugič ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije, tretjič, četrtič in petič pa v letih od 2016 do 2018, ob obletnicah samostojne države.

m Novice Tajna misija na Triglav: posnetki dogodka, ki je povezal Slovenijo #video

Ena od glavnih bruseljskih znamenitosti

Kipec, ki ga je v 17. stoletju izdelal Jerome Duquesnoy starejši, je ena od glavnih bruseljskih znamenitosti. Vsako leto si ga ogleda na tisoče turistov, ki so pogosto presenečeni nad njegovo majhnostjo: visok je 60 centimetrov.

Mannekena Pisa ob posebnih priložnostih oblečejo v posebna oblačila. Doslej si je nadel že več kot 900 oblačil, ki so mu jih podarili države, športniki, umetniki ali različna interesna združenja. Vsa so na ogled v bruseljskem mestnem muzeju.

Deček, ki lula, domuje v središču mesta, v bližini glavnega bruseljskega trga Grand Place. Nedaleč stran sta na dveh različnih koncih tudi kipca deklice, ki lula, in psa, ki lula, a sta precej manj slavna.

Sloveniji se je poklonil tudi Google

Ob dnevu državnosti se je Sloveniji poklonil tudi ameriški tehnološki velikan Google. V njegov današnji logotip so vključili tudi slovensko zastavo, klik nanj pa nas pripelje do zadetkov, povezanih z dnevom državnosti. Poseben logotip je sicer viden le na območju Slovenije.

Google Slovneija | Foto: zajem zaslona Foto: zajem zaslona

Slovenija, slovenska zastava Novice Ob dnevu državnosti številne čestitke voditeljev držav Osrednja slovesnost ob dnevu državnosti Novice Pahor: V prihodnosti bomo lažje ukrepali, ker smo suvereni in imamo državo #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin