Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
4. 12. 2011,
20.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

volitve

Nedelja, 4. 12. 2011, 20.47

8 let

Zmagovalec mora že jutri zagristi v kislo jabolko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izidi vzporednih predčasnih volitev so pokazali drugačno sliko, kot so jo napovedovale javnomnenjske raziskave. Preverili smo, kolikšno presenečenje je zmaga Zorana Jankovića.

O zmagi odločajo neopredeljeni volilci in ne ankete, je prepričan Jože P. Damijan, medtem ko sindikalist Dušan Semolič opozarja zmagovalca, da ne bi v današnji evforiji že jutri pozabil svojih obljub o boljšem življenju delavcev. Danijel Šmid Danny zmagovalcu želi dovolj moči na poti v prihodnost, ki je »skrb zbujajoča«. Ivan Štuhec je prepričan, da je ob tem rezultatu bil denar za volitve vržen stran in smo padli iz dežja pod kap, medtem ko je televizijec Sašo Hribar prepričan, da so te volitve spravile državljane na majhen stadion, kjer navijači splon ne gledajo tekme, temveč le sovraštvo igralcev. Jože P. Damijan: »Rezultati vzporednih predčasnih volitev so videti kot presenečenje, a volilci so ocenili, da je glede nadaljnjega razvoja in demokracije v Sloveniji boljša izbira Janković. Učien je podoben kot pred tremi leti, kar je po mojem mnenju posledica tega, da so volilci Janeza janše bolj zvesti in se v anketah bolj opredeljujejo. A ravno neopredeljeni volilci potem odločijo o zmagi.

Danijel Šmid Danny: Vsekakor čestitam ob zmagi. Želim vam predvsem obilo energije, močne volje in tudi moči, da nas vodite v prihodnosti, ki je trenutno nasploh zelo skrb zbujajoča, vse to pa se še bolj izrazito vidi in tudi pozna v svetu, katerega del smo tudi sami.

Dušan Semolič (ZZZS): Glede na javnomnenjske ankete so rezultati vzporednih predčasnih volitev gotovo presenečenje. A za sindikate ti premiki niso tako zelo usodni. Bistveno je, kdorkoli bo že zmagal na volitvah, da zmagovalec jutri ne bo pozabil na svoje obljube o boljšem življenju. Upam, da današnja evforija, ki je prisotna pri zmagovalcih, ne bo jutri že splahnela. V evforiji si namreč zmagovalci domišljajo, da so dobili mandat za absolutno oblast, domišljajo si, da vedo vse odgovore. Za reševanje nakopičenih problemov je najpomembnejši, kdorkoli bo oblikoval vlado, socialni dialog. Podcenjevanje sindikatov pomeni napako, saj sindikati ne postavljamo in ne odstavljamo vlad. Z vsemi vladami do zdaj smo in tudi z novo vlado želimo sodelovati kot enakopravni partnerji.

Ivan Štuhec: Rezultat ocenjujem kot slab za Slovenijo, saj smo prišli z dežja pod kap. Zamenjali smo samo ljudi na vrhu, vse ostalo pa je ostalo isto. Sploh ne vem, zakaj smo zapravljali denar za predčasne volitve oziroma smo denar vrgli stran, če ljudje razmišljajo enako. Mislim tudi, da to v evropskem kontekstu ne bo dobro, niti za razvoj Slovenije v teh kriznih časih. Pozitivno se mi zdi, da je stranka, ki so ji vsi napovedovali težak preboj v parlament, to je NSi, dobila možnost, se pa sprašujem, kako sta LDS in Zares tako resignirala in svoje volilno telo popeljala v naročje Jankovića, kar je mogoče samo tako, da je šlo za dogovor.

Sašo Hribar: Te volitve so slovenske volilce in državljane spravile na majhen stadion, kjer igrata dve zelo zelo slabi moštvi. In ker je stadion majhen, so dosegli, da navijači sploh ne gledajo tekme, temveč le sovraštvo igralcev. Nekaj pa nas je, ki smo na obratni strani, torej na drugi strani stadiona, kjer si sicer bolj osamljen, vendar zelo svoboden.

Joc Pečečnik je v komentarju rezultata volitev povedal, da Zorana Jankovića zelo dobro pozna. "Poznam ga kot marljivega in neutrudnega ter zelo trmastega človeka. Je gospodarstvenik po krvi in zagotovo ni politik," je poudaril Pečečnik in hkrati izrazil zaupanje, da je Janković sposoben izboljšati nezavidljivo stanje, v katerem se je znašla Slovenija. Vse pa je odvisno od tega, ali bomo uspeli preseči različne strankarske pripadnosti, je poudaril Pečečnik.

Dr. Dejan Verčič je za RTV Slovenija dejal, da je v tokratni kampanji »zmagala televizija«. Po njegovem mnenju pa se je na televizijskih soočenjih najbolj izkazal Borut Pahor, ki mu je "uspelo uveljaviti zgodbo, da je najbolj pošten izmed politikov." Po njegovem mnenju so si volivci ustvarili mnenje, da ni "najbolj sposoben, da pa bi lahko naredil več, če ga nebi ovirali."

Glede kampanje Gregorja Viranta je Verčič mnenja, da ga je afera z nadomestila "dvojno udarila" predvsem zaradi dejstva, da se je "predstavljal kot poštenjaka".

Zmago Zorana Jankovića na volitvah vidi kot posledico prehajanja levih glasov od SD in mobilizacije levih volivcev. Jankovića ocenjuje kot novega populista, dejal pa je tudi, da je mogoče njegovo komunikacije primerjati z Berlusconijem, ko trdi, da bo »vladal kot gospodarstvenik.«

Izpad LDS ocenjuje kot posledico več dejavnikov, predvsem pa kopice afer, slabe volilne kampanje in neuspešne razdružitve s stranko Zares.

Ne spreglejte