Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 1. 2016,
11.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Dejan Židan Miro Cerar Dušan Mramor

Torek, 19. 1. 2016, 11.48

6 let, 6 mesecev

Židan bo Cerarju na štiri oči povedal, kaj si misli

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Dejan Židan je znova spomnil na odgovornost premierja Mira Cerarja, ki ni sprejel odstopa ministra Dušana Mramorja. Ta ima po mnenju prvaka SD marsikaj pokazati, a to ni le njegova zasluga.

Židan je podprl odločitev ministra Mramorja, da je zaradi nepravilnosti pri izplačevanju dodatkov za stalno pripravljenost v času, ko je bil dekan Ekonomske fakultete, ponudil svoj odstop, se opravičil in napovedal vrnitev celotnega zneska. Ni se pa Židan danes želel opredeliti glede Cerarjeve odločitve, da Mramorjevega odstopa ne sprejme, svoje mnenje bo predsedniku vlade povedal na štiri oči.

Na spletnih omrežjih so se pojavili nekateri pozivi vidnejših predstavnikov SD, da bi SD zaradi Cerarjevih odločitev, kot je bila ta glede Mramorja, morala zapustiti koalicijo. Poslanec SD Janko Veber, ki se je moral lani posloviti s položaja ministra za obrambo, je spomnil, da je bil začuden, ko je Cerar zahteval njegov odstop. Glede na to, kako so razrešitve potekale v preteklosti in kako potekajo danes, Veber od premierja pričakuje opravičilo.

A stranka po trditvah njenega predsednika ne bo delovala tako, da bi ogrožala koalicijo, saj se zaveda, da Slovenija potrebuje predvsem mir, da odgovori na nekatere pomembne izzive. "SD bo še naprej neke vrste steber stabilnosti, imamo težka odprta vprašanja," je dejal. Ne gre le za migrante, kjer se položaj po Židanovih ocenah ne izboljšuje, pač pa tudi za to, da se ohlajajo nekatera pomembna gospodarstva. Tudi na področju gospodarske aktivnosti tako ni nujno nadaljevanje dobrih trendov, opozarja Židan in dodaja, da moramo biti kot država pripravljeni.

Židan pojasnil, zakaj je sodeloval z SDS Premier se je na ponedeljkovi novinarski konferenci obregnil tudi ob glasovanje na seji odbora DZ o zakonu o gospodarjenju z gozdovi, ko sta koalicijski SD in DeSUS enega ključnih dopolnil sprejeli skupaj z opozicijskima SDS in ZL, brez SMC. "Jaz bi se vprašal, zakaj nastajajo neke nenaravne koalicije pri državnih gozdovih, ko se stranki, ki jo vodita Dejan Židan in Janez Janša, povežeta tako, da bosta varovali neke stare zgodbe na področju gozdov," je med drugim dejal Cerar.

Židan je na to odgovoril z vsebinskimi razlogi, zaradi katerih so v takšni sestavi podprli in sprejeli dopolnilo, ki določa, kdo bo upravljal podjetje za gospodarjenje z gozdovi. "Obstaja načelna koalicija, da se mora dozdajšnji tajkunski sistem, ki je veljal 20 let, končati," je pojasnil Židan.

Poslanska skupina SDS je medtem zavrnila Cerarjeve izjave glede nenaravne koalicije, ki da naj bi nastala med SDS in SD. Bes predsednika vlade je neutemeljen, so zapisali.

Tudi vprašanje sodelovanja SD in SDS je Veber povezal z dogajanjem ob njegovi razrešitvi. Dejal je, da je tudi premier tedaj sklenil "nenačelno koalicijo" z NSi, ki je bila med predlagatelji ministrove razrešitve. Prav tako je po oceni Vebra Cerar takrat kršil koalicijski dogovor.

"Odprti moramo biti za vse" Konkretno Židan danes ni odgovoril na vprašanje, ali pričakuje rekonstrukcijo vlade, pač pa pričakuje, da se bo predsednik vlade poglobil v poročila ministrstev. V SD želijo, da ima predsednik vlade enaka merila pri presojanju ministrov. "Odprti moramo biti za vse," je dejal in dodal, da se mora glede mogočega izboljšanja ministrske ekipe opredeliti premier. A ministri SD po Židanovih ocenah delajo dobro.

Odgovoril je tudi na Cerarjeve ugotovitve glede rušenja vlade. Tega, ali se vračajo strici iz ozadja, Židan, kot pravi, ne ve. Si pa kot koalicijski partner želi, da odprte zadeve vlada rešuje hitro.

Ne spreglejte