SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Židan avstralsko ministrico v snegu in mrazu peljal v čebelnjak #video

1,30

termometer

Zunanji minister Karl Erjavec danes na obisku gosti avstralsko kolegico Julie Bishop, ki jo bo sprejel tudi predsednik republike Borut Pahor. Na Brdu pri Kranju se je srečala tudi s kmetijskim ministrom Dejanom Židanom, ta pa jo je kljub snegu in mrazu peljal na ogled čebelnjaka, ki stoji na posestvu. 

Video: Planet TV

Bishopova in Erjavec sta na srečanju spregovorila o dvostranskih odnosih med državama ter Evropsko unijo in Avstralijo. Na dnevnem redu so bili tudi pogovor o gospodarskem sodelovanju in multilateralnih temah s poudarkom na človekovih pravicah, aktualna regionalna vprašanja in slovenska skupnost v Avstraliji.

Slovenska skupnost v Avstraliji šteje več kot 20 tisoč ljudi

Ravno slovenska skupnost v Avstraliji, ki šteje več kot 20 tisoč ljudi, je pomemben povezovalni element med državama. Poleg tega državi povezuje še aktivno sodelovanje v mednarodnih multilateralnih forumih, predvsem na področju človekovih pravic ter mednarodnega miru in varnosti. Avstralija je bila tudi med prvimi državami, ki so podprle slovensko pobudo o razglasitvi svetovnega dneva čebel.

V Avstraliji so leta 2014 ustanovili tudi Slovensko-avstralsko gospodarsko zbornico, katere cilj je med drugim spodbujanje prijateljstva in razumevanja med poslovnimi skupnostmi Avstralije in Slovenije ter spodbujanje gospodarskega sodelovanja med podjetji, institucijami in zbornicami.

Erjavec z avstralsko kolegico o poglobitvi odnosov med državama

Zunanji minister Karl Erjavec in njegova avstralska kolegica Julie Bishop sta po srečanju v Ljubljani na novinarski konferenci dejala, da državi povezujejo številne skupne vrednote. Strinjala sta se, da je srečanje prvi korak k poglobitvi odnosov med državama, veliko priložnosti pa vidita tudi na področju gospodarstva.

Erjavec je spomnil, da je gospodarska menjava med državama lani znašala 91 milijonov evrov in da bi si želeli to še povečati. Po obisku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška v Avstraliji v začetku februarja sta z Erjavcem ocenila, da obstaja še veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja, zlasti na področju zelenih tehnologij.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 104
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin