Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2019,
20.31

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Natisni članek

ženska znanost

Ponedeljek, 11. 2. 2019, 20.31

5 let, 2 meseca

Ženske v znanosti: ne dovolijo, da bi jih predsodki ustavili #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,11

Četrtič v zgodovini 11. februarja praznujemo svetovni dan žensk v znanosti in tehnologiji. Kar potrjuje, da tudi na tem področju enakopravnost med spoloma še zdaleč ni samoumevna. Toda tudi znanstvenice slovenskih korenin še kako vplivajo na ključne spremembe v znanosti, in to na mednarodni ravni. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport pravijo, da si v Sloveniji prizadevamo za takšno raziskovalno okolje, ki bo dosledno upoštevalo enakost spolov v znanosti. Medtem ko znanost napreduje, pa je tu napredek prepočasen.

Ena od najvidnejših mladih inovatork pri nas Nataša Muševič je pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino patentirala izum, ki ga tuji strokovnjaki uvrščajo med najpomembnejše na področju 3D-tiska. Na domačih tleh je doživela grenak priokus. "Mnenje, da jaz tega nisem sposobna. Včasih mi je bilo zaradi tega izredno težko. V trenutku, ko sem se odselila v Anglijo, sem videla, da ni ves svet tak kot Slovenija," je povedala izumiteljica. Čeprav v stroki dvomov nikoli ni bilo, se s predsodki, ker je ženska, srečuje že vse življenje. Kljub temu pa si ne dovoli, da bi jo to ustavilo.

Če bi se ves čas obremenjevala, ne bi šla naprej

Tako kot doktorska študentka biomedicine Tea Lenarčič, dobitnica štipendije za Ženske v znanosti 2018, ki ji raziskovalno delo pomeni smisel življenja. "Težko je, če bi se na vsakem koraku obremenjevala s tem, ne bi šla nikoli naprej," je dejala.

Kljub temu, da se predsodki rušijo, so nekatere stvari še vedno pač "ženske".  Na vodilnih položajih raziskovalnih inštitutov je še vedno zelo skromno število znanstvenic. "Mislim ,da je predvsem težje, ker si najprej eno leto odsoten, ker si na materinskem dopustu, padeš ven in ko prideš nazaj, potrebuješ malo več časa, da znova začneš, hkrati te pa otroci potrebujejo," je povedala dr. Saša Vrhovec Hartman, raziskovalka s Kemijskega inštituta. 

Zaradi diskriminiranega položaja žensk je Generalna skupščina Združenih narodov leta 2016 uvedla celo dan, ki naj bi izboljšal položaj žensk v teh poklicih. "Zdi se mi, da se v zadnjih časih podira ta mit, da moški na teh položajih dominirajo," je dodala Tea.

Ne spreglejte