Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 5. 2016,
19.33

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

4

Natisni članek

Policija

Sreda, 18. 5. 2016, 19.33

7 let, 11 mesecev

Policisti vstopili v stanovanje v Luciji in pridržali žensko, ki je grozila z razstrelitvijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,60

4

Danes se je v Luciji ženska, ki so jo hoteli deložirati, zaprla v stanovanje in zagrozila, da se bo razstrelila s tremi plinskimi jeklenkami. Drama je končana, policisti so po nekaj urah napetosti vstopili v njeno stanovanje in poleg nje pridržali še dve osebi.

Žensko je deložacija doletela zaradi nekaj tisoč evrov dolga do Petrola. Izvršitelj, ki je z namenom deložacije zjutraj prispel na njen naslov, je kmalu tudi odšel, na kraj pa so prispeli policisti. Po nekaj urah pogajanj se je dogodek razpletel mirno.

Policisti so trenutno v stanovanju in opravljajo ogled kraja, je pojasnila Anita Leskovec s Policijske uprave Koper.

Kot je dodala Leskovčeva, bo policija zdaj po 11-urni drami predvidoma začela  spuščati v njihove domove stanovalce, ki so jih zaradi grožnje z eksplozijo evakuirali že zjutraj.

Policija evakuirala stanovanja

Ženska se je namreč zaprla v stanovanje ter zagrozila, da bo stanovanje pognala v zrak, tako da bo sprožila eksplozijo treh plinskih jeklenk. Policija je evakuirala vsa preostala stanovanja in zavarovala kraj. Pozneje je ženska policistom izročila plinske jeklenke, a vztrajala, da stanovanja ne bo zapustila, dokler ne bo dobila odgovora sodišča na pritožbo na deložacijo, ki jo je vložil njen odvetnik.

"Sodnica mi je prodala stanovanje. Zdaj mi pošilja rubežnike, ker me želi likvidirati."

Ozadje dogodka ni povsem jasno. Žensko naj bi deložirali zaradi dolga v višini nekaj tisoč evrov. Kot je ženska zapisala na transparentu, ki ga je pustila pred blokom, je njen dolg znašal le štiri tisoč evrov, sodnica pa bi lahko prodala garažni boks, ki je bil ocenjen na 16.720 evrov. Sodnica pa je prodala stanovanje in garažo, ostala jim je le še klet.

Če sodnica ne bi prodala, "bi mi poravnali ves dolg". "Sodnica mi je prodala stanovanje. Zdaj mi pošilja rubežnike, ker me želi likvidirati," je še zapisala.

Težava se rešuje že dalj časa

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je na današnji novinarski konferenci povedala, da se težave ženske rešuje že nekaj časa, ponudili pa so ji več mogočih rešitev. Ministrica upa, da bo center za socialno delo pomagal in bo do rešitve prišlo v dialogu.

V Sloveniji je letno od 40 do 90 deložacij

Za sistemsko urejanje vprašanja deložacij ni pristojno ministrstvo za delo, je danes spomnila ministrica Anja Kopač Mrak. Ko pa se ljudje zaradi njih znajdejo v stiski, to postane tudi težava ministrstva za delo.

Tako so izdali publikacijo, kako je mogoče preprečiti, da bi prišlo do deložacije. Stanovanjski sklad pa je priskrbel 11 nezasedenih stanovanj, ki so pripravljena za vselitev družin v stiski. Tu gre po besedah ministrice za sodelovanje Rdečega križa Slovenije, Karitas in Zveze prijateljev mladine Slovenije. Trenutno se pogovarjajo o vselitvi treh družin.

Podjetja so za pokrivanje prvih stroškov zagotovila tudi 16.500 evrov. Ministrstvo namreč za ta namen nima sredstev.

Stanovanja je bilo po ministričinih besedah treba najprej obnoviti, nekaj časa je trajalo tudi opremljanje. Že od konca lanskega leta pa iščejo družine, ki bi se lahko vselile. "Ne znam si razlagati, zakaj še ni družin za vselitev, saj smo vključili tudi centre za socialno delo z območij, kjer stanovanja so," je povedala.

Merila za zasedbo stanovanj so, da so družine v materialni stiski, da aktivno rešujejo svoj problem in da so med družinskimi člani tudi otroci.

V Sloveniji je letno od 40 do 90 deložacij, je povedala ministrica.

Ne spreglejte