Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 5. 2019,
20.35

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

3

Natisni članek

stroški fasada Pravni nasvet Pravni nasvet

Nedelja, 5. 5. 2019, 20.35

2 meseca, 2 tedna

Želijo, da obnovo njihovih balkonov krijemo vsi solastniki #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,44

3

fasada | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Na nas se je obrnil bralec, eden izmed lastnikov stanovanja v bloku, kjer so po dogovoru prenovili fasado. Vse lepo in prav, dokler nista prišla na vrsto obračun stroškov in plačilo lastnikov stanovanj. Ravno pri drugem se je pojavila težava.

Spoštovani.

Pred začetkom del, sanacije fasade na objektu, smo lastniki skupaj z upravnikom in izvajalcem del dosegli dogovor, da bomo obnovili fasado. Vsa dela in stroške, ki nastanejo na odprtih balkonih, pa krijejo njihovi lastniki. To je tudi v zapisniku z zbora lastnikov.

Zdaj, ko je fasada končana, pa nekateri izmed lastnikov balkonov, pri katerih so dela opravljena in strošek znaša okrog 750 evrov za balkon, nočejo slišati za dogovor in zahtevajo, da ta strošek poravnajo vsi lastniki po svojih deležih, tako kot za fasado.

Kdo ima prav in kako naj ravnamo? Naj omenim samo to, da so se z izvajalcem del sami, brez vednosti preostalih, dogovarjali glede izolacije, namestitve okenskih polic, debeline izolacije in preostalega dela.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav. 

 

 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si.  

Po Stvarnopravnem zakoniku (SPZ) je etažna lastnina lastnina posameznega dela zgradbe in solastnina skupnih delov.

Solastninsko pravico etažnih lastnikov na skupnih delih večstanovanjske stavbe določa tudi Stanovanjski zakon (SZ-1), pri čemer skupne dele večstanovanjske stavbe etažni lastniki uporabljajo v skladu z njihovo naravo in namenom ter na način, ki ne omejuje drugih etažnih lastnikov.

SZ-1 določa tudi, da lahko pogodba o medsebojnih razmerjih določa posebne skupne dele večstanovanjske stavbe, pri čemer pa so posebni skupni deli solastnina tistih etažnih lastnikov, katerim služijo (odprti balkoni).

SPZ določa, da imajo solastniki pravico skupno upravljati stvar v solastnini, se pravi skupne dele večstanovanjske stavbe, pri tem pa je za posle v zvezi z rednim upravljanjem stvari potrebno soglasje solastnikov, katerih idealni deleži sestavljajo več kot polovico solastniških deležev. Za posle rednega upravljanja se štejejo zlasti posli obratovanja in vzdrževanja večstanovanjske stavbe, določitev ter razrešitev upravnika in nadzornega odbora ter oddajanje skupnih delov v najem. Med posle rednega upravljanja šteje tudi sanacija fasade. 

Etažni lastniki so odgovorni za plačilo vseh stroškov upravljanja ter drugih stroškov, ki izvirajo iz večstanovanjske stavbe, v skladu s svojimi solastniškimi deleži, če pogodba o medsebojnih razmerjih ne določa drugače, razen stroškov, ki izvirajo iz poslov obratovanja večstanovanjske stavbe, pri tem pa za plačilo stroškov, ki so posledica veljavno sprejetih sklepov, odgovarjajo etažni lastniki ne glede na to, ali so glasovali proti predlaganim sklepom.

Posebne skupne dele upravljajo etažni lastniki, ki imajo solastninski delež na teh delih. Enako velja tudi za odgovornost za kritje vseh stroškov na teh delih.

Če povzamemo zgoraj navedeno, ste za kritje stroškov sanacije fasade odgovorni vsi etažni lastniki v skladu s svojimi solastniškimi deleži, odgovornost za kritje stroškov na zunanjih balkonih, ki se štejejo kot posebni skupni deli večstanovanjske stavbe, pa nosijo zgolj tisti etažni lastniki, katerim omenjeni balkoni služijo.

Pri tem plačilo (ponavadi prek položnic ali na kakršenkoli drug način) uredi upravnik, ki je v primeru neplačila upravičen storiti vse, kar je potrebno, da se dolgovi poplačajo. Če se stanovalci na to ne odzovejo, kot zadnje ostane le še to, da se na podlagi že sklenjenega dogovora, ki ga imate, in izdanih položnic pridobi izvršilni naslov (sodbo) in se plačilo izterja po sodni poti.

Pripravila: Monika Pušaver, dipl. pravnica (UN), magistrska študentka PF Univerze v Mariboru, pravna svetovalka pri projektu Pravo za VSE

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat mesečno objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.
Hrup
Novice Moti me hrup kombija, ko zaigra pod mojim oknom #PravniNasvet
Hrup.
Novice Sosed je prenavljal stanovanje, stene so mi razpokale #PravniNasvet
hrup sosedje
Novice Zaradi hrupa ne spim, zgornji sosed me ne upošteva #PravniNasvet
Ne spreglejte