Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
18. 4. 2019,
18.03

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

Natisni članek

Pravni nasvet Pravni nasvet hrup sosedje

Četrtek, 18. 4. 2019, 18.03

2 meseca, 1 teden

Zaradi hrupa ne spim, zgornji sosed me ne upošteva #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

3

hrup sosedje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Hrup, ki ga povzroča zgornji sosed, moti našega bralca. Kaj lahko naredi?

Spoštovani!

Pišem v upanju, da bom dobil vsaj dober nasvet. Oktobra sem se preselil v drugo, večje stanovanje. Soseda nad mano sta mož in žena (starejši par). Skoraj 24 ur na dan ropotata s stoli ali sesalnikom. S stoli večinoma povzročata tak hrup, da zbudi otroka, ko spi okoli 13. ure. Mene moteč hrup zbudi, ko pridem z nočne izmene ves utrujen in uničen od dela. Opozoril sem ju oziroma prosil, naj vsaj malo manj ropotata s temi stvarmi. En dan je bil mir, potem pa spet enako. Včasih je tako ob 2. uri zjutraj, včasih ob 4. uri zjutraj. To človeka prestraši, ker je tako glasno. Danes sem napisal pismo in ju spet prosil, naj povzročata vsaj malo manjši hrup. Kaj naj naredim, če se bo vse skupaj nadaljevalo. Prosim za nasvet. 

Hvala,
Ismet
 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si.

Življenje v etažni lastnini terja od oseb, ki v njej prebivajo, da ravnajo tako, da ne vznemirjajo pravic drugih oseb, ki prebivajo tam. Kot ste že poskušali sami, je najboljša rešitev, da se s sosedi sporazumno dogovorite o prenehanju ravnanj, ki vas vznemirjajo. Naslednji korak je pisno opozorilo, kar ste, kot navajate, že storili. Če menite, da bi bilo pisno opozorilo odvetnika bolj učinkovito, vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika, ki bo sestavil opozorilo.

Če vam po zunajsodni poti težav ne bo uspelo rešiti, imate na voljo še sodno varstvo pred vznemirjanjem ali pa sodno varstvo zaradi prepovedanih imisij. V obeh primerih je treba ravnanje, ki za vas predstavlja motenje oziroma vznemirjanje, dokazovati, za kar je treba angažirati izvedenca ustrezne stroke, ki v skladu s pravili ugotovi, ali so posegi nasprotne stranke res takšni, da se jih lahko prepove. Pomembno je poudariti, da včasih subjektivno prepričanje posameznika glede hrupa ni dovolj za ugotovljene kršitve glede prepovedanih imisij. Če se odločite za sodne postopke, vam predlagamo, da se obrnete na odvetnika, ki vam bo med postopkom pomagal varovati vaše pravne interese.

Urška Stopar, dipl. prav. (UN), študentka magistrskega študijskega programa, predsednica humanitarnega društva Pravo za VSE

Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Pravo za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat na mesec objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih (na Facebooku ali Instagramu) pa vsak teden kratke pravne nasvete.
mačke
Novice Kaj storiti, če nam v hiši nagaja drugi solastnik? #PravniNasvet
hrup
Novice Sosed je preglasen, policija zaradi poznanstva ne ukrepa. Kaj lahko storim? #PravniNasvet
Hrup
Novice Iz bližnjega lokala prihaja pretiran hrup. Kam naj se obrnem? #PravniNasvet
alkohol
Novice Sosed si je prilastil skupne prostore, v katerih popiva s čudnimi tipi #PravniNasvet
Ne spreglejte