Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 9. 2018,
10.20

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Natisni članek

dom za starejše občane Železniki

Sobota, 15. 9. 2018, 10.20

5 let, 7 mesecev

Železniki: po protestu krajanov razmišljajo o drugi lokaciji doma starostnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

1

Zelezniki | Foto Boštjan Demšar

Foto: Boštjan Demšar

Na občini Železniki bodo zaradi nasprotovanja nekaterih krajanov preučili možnost zamenjave lokacije za dom starejših, katerega gradnja je predvidena v prihodnjih dveh letih. Stanovalci stolpnice Na Kresu so že lani ustanovili civilno iniciativo, saj so prepričani, da dom v gosto naseljeno območje ne sodi in da obstajajo boljše lokacije.

Civilna iniciativa je na nestrinjanje s predlagano lokacijo med postopkom za podelitev koncesij za institucionalno varstvo starejših opozorila ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. To je kljub temu za dom starejših v Železnikih pred kratkim podelilo koncesijo. Civilna iniciativa je zato znova opozorila na svoje nestrinjanje z lokacijo.

Zelezniki
Novice "Nismo proti gradnji doma za ostarele, lokacija ni primerna" #video

Bližnji stanovalci načrtovanega doma zbirajo podpise drugih občanov, oddali pa bodo tudi vlogo za stranko v postopku izdaje gradbenega dovoljenja. Kot je poudaril vodja iniciative Boštjan Demšar, podpirajo gradnjo doma starejših, a na primerni lokaciji, na primer pod bazenom ali pa v Selcih, kjer je bila pred leti že mišljena gradnja doma.

Zdaj je za lokacijo doma določeno območje med bazenom, Dašnico in stolpnico Na Kresu 21, kjer so teniško igrišče, transformatorska postaja, polnilnica za avtomobile in zelenica. Krajani se ne strinjajo z umestitvijo doma s 55 posteljami v to gosto poseljeno območje, kjer se že zdaj soočajo z različnimi infrastrukturnimi problemi.

Objekt bi bil umeščen levo ob stolpnici:

Župan Občine Železniki Anton Luznar je bil prepričan, da sprememba lokacije po podelitvi stavbne pravice zasebnemu investitorju in prijavi na razpis ni več možna. Kot je pojasnil, so za prijavo na razpis imeli le štiri mesece, zato ni bilo časa za iskanje in nakup drugega zemljišča in so za dom izbrali zemljišče v občinski lasti.

Lokacija je ustrezala tudi predstavnikom investitorjev iz Grozda majhnih domov - središč za kakovostno sožitje, ki bodo zgradili manjše domove še v štirih drugih občinah. Dom bi na tej lokaciji v središču kraja namreč omogočal starejšim, da ostanejo vključeni v lokalno okolje.

Zemljišča, ki ga predlagajo krajani, do zdaj niso mogli kupiti

Kot je povedal župan, bodo zdaj vseeno skušali preveriti, ali obstaja možnost, da bi izbrano lokacijo zamenjali za drugo in ali je možno pridobiti zemljišče, ki ga je za postavitev doma starostnikov predlagala civilna iniciativa. Doslej tega zemljišča ni bilo možno kupiti, saj ga lastnik ni želel prodati. Ta lastnik je pred nekaj meseci umrl, zato bi se z njegovimi dediči morda vendarle lahko dogovorili za prodajo.

Župan Železnikov Anton Luznar | Foto: STA , Župan Železnikov Anton Luznar Foto: STA ,

Če bo to možno, se bodo pogovorili tudi z investitorjem, ali je pripravljen graditi na novi lokaciji. "Če bo vse to mogoče, lahko dom prestavimo, sicer pa bomo vztrajali pri prvotni lokaciji," je povedal Luznar in dodal, da bo vse odvisno od možnosti spreminjanja pogojev, o čemer se bodo pogovorili z investitorjem in državo.

Sprememba lokacije ne bi zamaknila začetka gradnje

Meni, da tudi morebitna sprememba lokacije ne bi zamaknila samega začetka gradnje, saj naj bi se naslednje leto pripravljali projekti, jeseni pa bi stekle prve gradnje, pri čemer velja, da bi bila gradnja doma v Železnikih na vrsti med zadnjimi. 5,4 milijona evrov vreden dom naj bi bil zgrajen do konca leta 2020. Vseh pet manjših domov, vključenih v grozd, bi zgradila družba Orpea s sedežem v Parizu, upravljanje pa bi prevzela njena hčerinska družba SeneCura iz Avstrije.

Ne spreglejte