Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 5. 2016,
14.43

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Natisni članek

ustavno sodišče Državni zbor Milan Brglez

Četrtek, 19. 5. 2016, 14.43

7 let, 11 mesecev

Zedinjena Slovenija dopolnila ovadbo zoper Brgleza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Milan Brglez | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Predsednik državnega zbora si je samovoljno vzel pravico soditi o vsebini in namenu pobudnikov referendumov, vztrajajo v Gibanju Zedinjena Slovenija.

Gibanje Zedinjena Slovenija je dopolnilo kazensko ovadbo zoper predsednika državnega zbora Milana Brgleza, k čemur jo je pozvalo specializirano državno tožilstvo.

V gibanju so Brgleza ovadili, ker je z odločitvijo, da ne bo določil roka za zbiranje podpisov v podporo referendumu o delavcih migrantih, po njihovih trditvah napadel in grobo kršil ustavne pravice državljank in državljanov. S tem je zlorabil uradni položaj, trdijo v Zedinjeni Sloveniji. Ker je zavestno kršil zakone in povzročil škodo, naj bi storil kaznivo dejanje nevestnega dela v službi, obtožujejo pa ga tudi terorizma, ker je s svojim ravnanjem ogrozil ustavne temelje Republike Slovenije.

Ovadbo so danes dopolnili, napeljevalec k dejanju naj bi bil predsednik vlade Miro Cerar, sostorilec pa Borut Pahor, ki je zakone podpisal. Za zaslišanje so predlagali pravnike, ki so odločitev Brgleza in vlade podprli.

Brglez si je vzel pristojnost ustavnega sodišča

Trdijo, da je zaradi Brglezovih dejanj "ustava začasno v suspenzu - ljudje ne izvajajo svoje temeljne pravice do sodelovanja pri upravljanju javnih zadev in so negotovi glede same pravne države, kaj šele vprašanja, ali je resnično ljudstvo tisto, ki ima v Sloveniji oblast v svojih rokah. Suspendirana je bila volilna pravica". Predsednik državnega zbora naj bi si samovoljno vzel pravico soditi o vsebini in namenu pobudnikov referendumov. Odločitev bi moral prepustiti državnemu zboru, menijo v gibanju. Prepričani so, da zaradi takih odločitev volivci ne bodo več vlagali referendumskih pobud.

"Ne ustava ne zakon o referendumu in ljudski iniciativi v nobenem svojem členu ne določata, da bi lahko predsednik državnega zbora presojal ustavnost postopka zbiranja podpisov za referendum - to namreč spada v izključno pristojnost ustavnega sodišča," še opozarjajo v Zedinjeni Sloveniji.

Ne spreglejte