Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 12. 2016,
15.54

Osveženo pred

7 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Natisni članek

Tone Krkovič

Sobota, 17. 12. 2016, 15.54

7 let, 4 mesece

Združenje VSO obeležilo obletnico prvega postroja Slovenske vojske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

4

Tone Krkovič | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je v Kočevski Reki obeležilo dan prvega postroja Slovenske vojske. Na današnji dan pred 26 leti smo tu na tem svetem mestu prvič v zgodovini predstavljali slovenskemu narodu in demokratično izvoljeni oblasti lojalno Slovensko vojsko, je na slovesnosti Prihodnost pripada pogumnim dejal Tone Krkovič.

Načelnik takratne Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) 1990 Tone Krkovič je v slavnostnem nagovoru med drugim poudaril, da je bila razorožitev Teritorialne obrambe v bistvu samo razorožitev in prvo dejanje vojaške agresije JNA in njenih slovenskih pomagačev na Slovenijo, ki se je odločila za samostojno pot izven propadle Jugoslavije.

"S tem korakom so pripravili teren za povsem odkrito oboroženo agresijo na Slovenijo, ki se je na srečo, vsled razvoja dogodkov na mednarodni in lokalni ravni, pričela šele junija 1991. Ko smo ugotovili veleizdajo in taktično presenečenje, smo nemudoma, še takoj po nastopu vlade, pričeli izvajati priprave na oboroženi odpor," je dejal. Dodal je, da so "spočeli in rodili MSNZ", tajni obrambno varnostni projekt, lojalen nastajajoči samostojni in demokratični Sloveniji, ki nima primere v zgodovini. S tem korakom sta se po njegovih besedah dejansko tudi vzpostavili dve nasprotujoči si strani v bodoči vojni.

Čast in dolžnost vojaka je služiti domovini, je dejal Krkovič in dodal, da pa je služiti ideologiji ali partiji razvrednotenje vojakovega dostojanstva. Navedel je besede predsednika prve slovenske demokratične vlade Lojzeta Peterleta, da je na tem območju posvetil žarek upanja in Slovencem odprl novo perspektivo. Tudi zato je 17. december 1990 po Krkovičevem mnenju velik in prazničen dan. "Praznujmo, ker se je tukaj zgodilo nekaj, kar je bilo pomembno za vso Slovenijo in kar zahteva dostojno mesto v našem zgodovinskem spominu," je zaključil Krkovič.

Prireditve sta se udeležila tudi predsednik Združenja VSO Aleš Hojs in kočevski podžupan Roman Hrovat.

V Kočevski reki je 17. decembra 1990 potekal prvi postroj brigade Moris, posebne enote tedanje Teritorialne obrambe, ki predstavlja zametke Slovenske vojske. Poveljnik Morisa je bil Tone Krkovič.

 

Ministrica ob dnevu 1. brigade tudi o nadaljnjem razvoju obrambnega sistema

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes na slovesnosti ob dnevu 1. brigade v Vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani spregovorila o nadaljnjem razvoju obrambnega sistema. Poudarila je, da je 1. brigada bila in je še enota slovenskih obrambnih sil, v katero so bili osredotočeni vizija, namere in načrti za vzpostavitev moderne in učinkovite SV. 

"Predhodnica 1. brigade, pod imenoma 30. razvojna skupina in 1. specialna brigada Moris, je imela to poslanstvo v času osamosvojitvenih naporov in izgradnje samostojne demokratične slovenske države. Njena podoba in delovanje sta imela jasno sporočilo - Slovenci in Slovenke smo se namreč zaradi nje začeli zavedati, da nastaja nova vojska," so besede Katičeve povzeli na ministrstvu.

1. brigada Slovenske vojske je tako po ministričinih besedah imela pred sabo zahteven izziv, kajti morala je pokazati in prepričati, da je Slovenija izbrala pravo pot v izgradnji obrambnih sil, in sicer pot oblikovanja moderne in učinkovite vojaške organizacije, ki bo skupaj z zavezniki zagotavljala varnost v nacionalnem in globalnem pomenu. "Svojo vlogo je 1. brigada opravila z odliko," je poudarila ministrica za obrambo.
Ne spreglejte