Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 8. 2011,
15.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

dehidracija vročina poletje

Torek, 23. 8. 2011, 15.41

8 let

Zdravniško pomoč zaradi vročine iščejo predvsem starejši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na ljubljanski urgenci v obdobju vročinskega vala vsak dan sprejmejo od dva do štiri bolnike, katerih zdravstvene težave so povezane z vročino.

Gre predvsem za kolapse, splošno oslabelost in slabo počutje ter blago dehidracijo. Težave pa se pojavljajo predvsem pri starejših, so sporočili iz Zdravstvenega doma Ljubljana. "Najbolj izpostavljeni so kronični bolniki, otroci in starejši" Takšne bolnike običajno nekaj ur opazujejo na urgenci, kjer po potrebi prejmejo tudi infuzijo tekočin. Zdravnik Robert Hajdinjak pojasnjuje, da so težavam zaradi vročine najbolj izpostavljeni kronični bolniki, majhni otroci in starejši. V vročini morajo na svoje zdravje paziti predvsem srčni bolniki, saj dodatno črpanje krvi v kožo zaradi potenja precej obremeni srce. Vročino bolje prenašajo aktivni in fizično dobro pripravljeni ljudje Vročino težje prenašajo tudi osebe, ki prejemajo določena zdravila, ki zavirajo potenje, medtem ko fizično dobro pripravljeni in bolj aktivni ljudje temperaturne obremenitve prenašajo bolje, ker imajo zaradi treninga večje funkcijske rezerve obtočil in srca, navaja Hajdinjak.

Če se telo ne more učinkovito hladiti, zaradi pregrevanja nastopijo težave. Zlasti starejši v vročini najpogosteje opažajo otekanje nog, kar je posledica razširitve žil v koži z namenom hlajenja. Stanje omilimo s krajšimi sprehodi in dvigom nog med počitkom, tudi elastični povoji ali kompresijske nogavice pomagajo, vendar znajo biti zaradi vročine zoprni, svetuje Hajdinjak.

Ob vročinskih krčih tudi glavobol, slabost, omedlevica Vročinski krči se navadno pojavijo pri telesno bolj aktivnih, ki s potenjem izgubljajo veliko soli, pojasnjuje omenjeni zdravnik. Ponavadi nastopijo, ko prenehamo z aktivnostjo in prizadenejo predvsem velike mišice nog in ramenskega obroča. Pomaga nežno raztegovanje prizadete mišice s sočasno masažo in predvsem pitje izotoničnih napitkov. Tudi kak slan prigrizek bo učinkovito nadomestil izgubljeno sol. Navadno se krčem pridruži tudi splošna oslabelost, glavobol, slabost (lahko tudi bruhanje), zmedenost in omedlevica, kar označuje toplotno izčrpanost, navaja.

Pomagajo hladni obkladki in izotonični napitki Poudarja, da je treba telo čim prej ohladiti, tudi z uporabo hladnih obkladkov, ki jih namestimo na čelo in zgornji del prsnega koša. Poskrbimo za zadosten vnos hladnih izotonikov. Voda je manj primerna, ker ne nadomešča izgubljenih soli. Če telesa ne hladimo, se stanje navadno hitro slabša in lahko pripelje do toplotnega udara, ki je urgenca in zahteva takojšnjo zdravniško pomoč.

Ob tem opozarja, da lahko toplotna izčrpanost prizadene tudi osebe, ki na vroč dan počivajo v senci, pri čemer so izpostavljeni majhni otroci, kronični bolniki in ostareli. Za njih je po njegovi oceni najbolje, da ostanejo doma, da dovolj pijejo in se izogibajo izpostavljanju soncu med 10. in 18. uro.

"Alkohol in kofein ovirata potenje" "Alkoholu in kofeinskim napitkom se v vročini izogibajmo, ker nas dodatno dehidrirajo in s tem ovirajo potenje. Če ste v vročini telesno aktivni, vsekakor oblecite majico. Ta naj bo iz svetlih, zračnih materialov," svetuje.

Dodatno pomaga prenosni ventilator Če imate stanovanje brez klimatske naprave, je najbolje, da se v zgodnjih jutranjih urah, npr. od 5h do 6h na stežaj odprejo okna, da se stanovanje dobro prezrači in ohladi, nato pa se okna zaprejo in se na sončni strani namestijo senčila oz. rolete. Dodatno pomaga prenosni ventilator. Po potrebi, ob hudi vročini, pomaga, če si omočimo kožo, s katere potem ventilator s pomočjo izhlapevanja telo nekoliko ohladi, še svetujejo v Zdravstvenem domu Ljubljana.

Ne spreglejte