Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
26. 9. 2017,
15.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Natisni članek

zdravnik koncesije

Torek, 26. 9. 2017, 15.09

6 let, 6 mesecev

Zdravniki zasebniki preskočili prvo oviro do referenduma, na potezi Brglez

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,28

3

Milan Brglez | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Zdravniki zasebniki so v državni zbor (DZ) vložili več kot pet tisoč podpisov za začetek referendumskih postopkov o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, poroča STA. V tednu dni mora predsednik DZ Milan Brglez sporočiti datum začetka zbiranja 40 tisoč podpisov, ki so pogoj za izvedbo referenduma.

O tem, da zdravniki zasebniki od prejšnjega četrtka zbirajo podpise za vložitev pobude za referendum, smo poročali tukaj. Prvopodpisani je bil Jožef Ivan Ocvirk. Gre za predsednika Društva za zdravje naroda, ki velja za združenje zdravnikov koncesionarjev, za katere bo novi zakon marsikaj spremenil.

Med drugim bo uvedel podeljevanje koncesij prek javnega razpisa in  dolžino koncesije omejil na 15 let z možnostjo podaljšanja za še 15 let. 


Preberite še:

Zakon Kolar Celarčeve na referendum? Koncesionarji zbirajo podpise.


Na potezi Brglez

Ocvirk in drugi pobudniki so morali najprej zbrati 2.500 podpisov volivcev in jih do danes predložiti predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu. Če je pobuda vložena v skladu z zakonom, bo Brglez v tednu dni določil koledarski rok za zbiranje podpisov volivcev za podporo zahtevi za razpis referenduma.

Zbiranje podpisov traja 35 dni, pobudniki pa morajo zbrati 40 tisoč podpisov podpore. Te morajo ponovno predložiti Brglezu, in sicer v sedmih dneh po preteku roka za zbiranje podpisov.

Kaj prinaša novela? 

Novela zakona o zdravstveni dejavnosti predvideva, da se koncesija podeli le na podlagi javnega razpisa, za obdobje 15 let, pri čemer se lahko čas koncesije podaljša še za 15 let. Koncesija bo razpisana le za dopolnitev javne zdravstvene mreže. Po noveli koncesija ne bo predmet dedovanja, prodaje, prenosa ali druge oblike pravnega prometa.

Besedilo novele na novo opredeljuje tudi odgovornega nosilca zdravstvene dejavnosti, ki mora biti pri izvajalcu zaposlen sorazmerno glede na obseg dejavnosti. Po novem bodo lahko zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih delo pri zasebnikih opravljali le pod zakonsko določenimi pogoji. Novela na novo opredeljuje tudi zasebne zdravstvene delavce in zasebno zdravstveno dejavnost ter to, katerih zdravstvenih dejavnosti zasebniki ne smejo opravljati.

Ne spreglejte